Sport in Tilburg
»

Kaartenactie ouderen: Fit het voorjaar in!

Kaartenactie ouderen: Fit het voorjaar in!

In deze tijd is het belangrijk om fit en gezond te blijven. Maar bewegen is samen leuker dan alleen! Daarom hebben we een actie opgezet “Fit het voorjaar in.” Met deze actie willen we de ouderen aansporen om, door middel van een kaartje, meerdere malen iemand in hun omgeving uit te nodigen die gezellig met hen mee beweegt.   

Zo gaat de actie in zijn werk

Stuur, of breng, een van de speciaal ontworpen uitnodigingskaartjes naar iemand in je omgeving waarmee je graag een half uurtje wilt bewegen. Ga bijvoorbeeld maandag een half uur met jouw buurvrouw wandelen en vraag woensdag jouw kleinzoon om samen fitnessoefeningen binnen te doen. Op de kaart is er ook ruimte om een persoonlijke, leuke, gezellige of complimenteuze tekst te schrijven. Op deze manier hopen we dat iedereen fit blijft en het sociaal contact blijft houden. Veel ouderen hebben inmiddels al een pakket met uitnodigingskaartjes ontvangen. Heb je deze niet gekregen, mail dan en wij sturen een pakketje naar je toe. 

Deze organisaties doen mee met de 'fit het voorjaar in' actie:

 • Thebe / 't Kruispunt (Tilburg 3 West)
 • Redactie wijkblad Armhoefse Akkers
 • Reddingsbrigade jongeren met een beperking
 • Thebe thuiszorg
 • Gezondheidscentrum Reeshof
 • Wijkcentrum De Nieuwe Stede
 • Wijkcentrum In De Boomtak
 • Zonnebloem afdeling Tilburg Zuid-Oost

Beweegmogelijkheden

Wat kun je zoal doen om fit te blijven? Er zijn verschillende binnen- en buitenactiviteiten die je met iemand kunt doen. Hieronder staan wat opties op een rijtje. 

Buiten

 • Ga erop uit met een wandelroute uit de wandelapp ‘Wandelen in de Wijk’ in Tilburg 
  De app heeft verschillende routes op afstand (van 1 tot 7 km) en op thema om de perfecte wandeling in de gemeente Tilburg te vinden. Thema’s binnen de app zijn: Wijkroutes, Natuurroutes en specials zoals de Kuierroute (rollatorproof). De app is gratis te downloaden via de appstore en via Google Play. Het gebruik van de app kost tijdens de wandeling geen dataverkeer.  

 • Maak een ommetje met de Ommetje-app of de Blokje om-app 
  De Ommetje-app is ontwikkeld met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. Hij motiveert je om dagelijks een ommetje te lopen en vertelt je na iedere wandeling een interessant hersenfeitje. De app is gratis. Met de Blokje om-app kies je de afstand die je wilt lopen (van 500m tot 10 km). Je krijgt dan een suggestie voor een wandelroute vanaf de plek waar je je bevindt. De routes die je hebt gelopen (incl. kilometers en geschatte calorieën) worden bewaard. De app is gratis en ook te downloaden via de appstore of via Google play.  

 • Beweeg een half uurtje in je buurtje 
  Maak een rondje door de buurt. Ga met iemand op een rustig moment naar de supermarkt, haal een boek af bij de bibliotheek of wandel naar het parkje en klets gezellig bij.  

 • De Kwiekroute 
  Deze kuierroute (1 km) ligt in de Reeshof. Tijdens dit ommetje kom je genummerde stoeptegels tegen. Bij zo’n tegel kun je de daarop afgebeelde oefening uitvoeren. Volg de stoeptegels en train je kracht, uithoudingsvermogen en balans. Deze route is ook opgenomen in de app Wandelen in de Wijk en heet Quickroute. Een beweegkaart is, als de wijkcentra weer open zijn, af te halen bij de receptie van wijkcentrum Heyhoef en woonzorgcentrum Reyshoeve. Kijk hier voor meer informatie

 • Fitness in de buitenlucht
  Op diverse openbare plekken in Tilburg staan fitnesstoestellen in het groen waar je oefeningen kunt doen. Deze kun je vinden in de Generaal Smutslaan, het Kromhoutpark, de Capucijnenstraat (Frater Mattheushof), het Reeshofpark, de Mendelsohnstraat en het Quirijnstokpark. Hier kun je een overzicht vinden van deze sportplekken. (Kijk naar het tekentje met de fitnesshalter).

 • Beweegtuin in Spoorpark en bij zorgcentrum Heikant 
  Ouderen kunnen hier laagdrempelig zelfstandig werken aan hun conditie en gezondheid.

 • Winterwandeling Tilburg-Noord
  Medewerkers van ContourdeTwern hebben in Tilburg-Noord twee routes uitgestippeld zodat je tijdens de lockdown een frisse neus kan halen. Als je een route volgt kom je op diverse punten posters tegen. Op de posters staan leuke activiteiten die je uit kan voeren. Hier vind je meer informatie. 

Binnen

 • Beweegoefeningen (op muziek) via Omroep Tilburg: bewegen met Andrew Greenwoud en Meta de Zeeuw 
  Beweeg vanaf een stoel of staand, of met een dynaband. Elke dag vanaf 11 januari te zien op Omroep Tilburg om 5 minuten over het uur, en dat elk uur opnieuw. Er kan voor het meedoen aan deze filmpjes ook gebruik worden gemaakt van deze link. 

  Op deze zenders is Omroep Tilburg te vinden: 
  Ziggo - In de gemeenten Tilburg, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk op kanaal 40. 
  KPN - In Tilburg via kanaal 1344 
  Tele2 - Ga op je afstandsbediening naar de knop Menu en druk vervolgens op on demand. Hier kun je kiezen uit de lokale TV of Radio zenders.

 • Omroep Max: Nederland in beweging 
  Beweeg staand mee op eigen tempo samen met Olga Commandeur en Duco Bauwens. Elke werkdag om 09.15 uur op NPO2 en om 10.15 uur op NPO1.

 • Fitnessoefeningen met dynaband (of panty)
  Doe fitnessoefeningen met een fitnesselastiek of panty. De oefeningen zijn zowel staand als zittend uit te voeren en zijn te vinden op de beweegposter. Deze poster is onderaan deze pagina in de bijlage te vinden. Op deze pagina vindt je onderaan een uitlegposter hoe de fitnessoefeningen het beste gedaan kunnen worden.
  Omroep Tilburg zendt ook elke dag een beweegvideo uit met Andrew Greenwood en Meta de Zeeuw die op verschillende manieren de fitnessoefeningen met dynaband uitvoeren. Deze worden uitgezonden op Omroep Tilburg en zijn ook online te bekijken.


Hier aflevering 7, 8 en 9 van beweegoefeningen met Meta en Andrew.  

Bekijk hier de beweegmogelijkheden in Hilvarenbeek en Diessen.
Bekijk hier de beweegmogelijkheden voor mensen met een beperking.

Fit het voorjaar in met Suze

Unive, Supporter van Sport gaat het hele land door om te sporten met ouderen. Natuurlijk kwamen ze ook naar Tilburg, aangezien er hier veel mooie initiatieven zijn om ouderen in beweging te brengen en houden. Ze gingen langs bij Suze (82), deelneemster van Meer Bewegen voor Ouderen, die door middel van de actie ‘Fit het voorjaar in’ in beweging blijft. Een van de beweegmogelijkheden van de actie is het lopen van de Kwiekroute, welke in dit filmpje wordt belicht. 

Overige beweegmogelijkheden

Naast deze actie zijn er het afgelopen jaar meer initiatieven opgezet om Tilburgers in beweging te krijgen en houden vanuit thuis. Want bewegen zorgt ervoor dat je weerstand en mentale gezondheid op peil blijft en dat is in deze tijd erg belangrijk! Hier enkele van deze initiatieven.

-          Tilburgs tochtje
-          Beste skeelerplekken in Tilburg       
-          Bootcamp vanuit huis 

Meer weten over sport en bewegen 50+ in Tilburg?

Kijk dan in de Sport- en Beweegwijzer 50+. De mogelijkheden zijn per stadsdeel ingedeeld. U kunt deze gids downloaden of zoek in de sportfinder.

Verder Lezen
Download