Sport in Tilburg
»
»

7 leuke spellen voor de nationale Buitenspeeldag

06-6-2019 11:43:00

7 leuke spellen voor de nationale Buitenspeeldag

Op 12 juni is het weer zover: de nationale Buitenspeeldag 2019!  Buitenspelen is super leuk en belangrijk, maar wordt minder vanzelfsprekend. Tijdens de nationale Buitenspeeldag wordt van Tilburg één grote (buiten)speeltuin gemaakt, en jij kan meedoen! Ga naar een van de Jantje Beton buitenspeelactiviteiten in de stad of gebruik het onderstaande lijstje vol met spelletjes en beweegactiviteiten om inspiratie op te doen voor jou in de wijk. Hiermee wordt de buitenspeeldag van jouw kinderen één groot festijn.

Verder Lezen

1. Buskruiten

Wie is er vroeger niet mee opgegroeid? Verstoppertje! Buskruiten is een vergelijkbaar spelletje maar dan net even anders. Normaal is er bij verstoppertje één iemand die zijn of haar ogen dicht doet en aftelt. Bij buskruiten vervang je dit met een bal. Eén persoon in de groep schiet de bal weg en de zoeker moet deze halen en achteruit lopend terug op dezelfde plek leggen. Wanneer de zoeker de bal haalt, dan rent de rest van de groep snel de andere kant op om een verstopplek te zoeken. Ligt de bal terug op de plek, dan mag de zoeker beginnen met de rest te zoeken en werkt de bal als "buut".

2. Annemaria Koekoek

Ook een ouderwets spelletje dat iedereen nog wel kent: Annemaria Koekoek, voor sommige beter bekend als 1,2,3, rood lichtje. Eén persoon staat met het gezicht richting de muur en is Annemaria. Diegene roept "Annemaria koekoek" (heel langzaam of snel) en draait zich daarna om. Wanneer hij/zij met het gezicht naar de muur staat dan mogen de kinderen naar Annemaria toe lopen. Draait die persoon zich om dan moet de rest zo snel mogelijk bevriezen. Als Annemaria iemand ziet bewegen dan moet deze persoon terug naar het startpunt. Wie als eerste bij Annemaria is, mag de volgende Annemaria zijn.

3. Stand in de mand

Dit is een leuk spelletje om op een redelijk groot en vlak veld te spelen. Eén speler staat in het midden. Hij/zij roept: "Stand in de mand en de bal is voor …" en terwijl hij/zij een naam roept gooit diegene de bal in de lucht. Iedereen rent daarna zo hard mogelijk weg behalve de persoon die genoemd is. Zodra deze persoon de bal gevangen heeft wordt er stop geroepen. Iedereen blijft dan staan op de plek waar je staat en maakt een poortje met de benen. De persoon die de bal heeft gevangen mag dan 5 stappen met de bal zetten en moet proberen de bal door het poortje van een ander te rollen.

4. Steppen, skeeleren of skateboarden

Ging jij vroeger met je vriendengroep ook door de straten scheuren op een step, rolschaatsen of een skateboard? Tegenwoordig is dit nog helemaal "hip" en wordt het nog veel gedaan door zowel kinderen als jong volwassenen.

5. Stoepranden

Ook voor dit spelletje heb je een bal nodig en is het handig als je bij een rustige niet doorgaande weg staat. Je staat tegenover elkaar aan beide kanten van de weg achter de stoeprand, en je probeert om de bal op de stoeprand te gooien bij de persoon voor je. Lukt dat, dan krijg je 1 punt en als je de bal hard genoeg gooit dat deze terugkaatst en als je deze weer vangt dan krijg je 2 punten.

6. Bevrijdingstikkertje

Er zijn natuurlijk veel verschillende vormen van tikkertje. Bij bevrijdingstikkertje is het de bedoeling dat -wanneer je getikt wordt - je van je benen een poortje maakt. Kruipt er dan iemand onderdoor die nog niet getikt is dan ben je weer vrij. Bij dit spel maak je het wel spannender wanneer je twee tikkers hebt.

7. Ezelen

Heb je bij jou in de straat een muur of hek staan en vindt de persoon die daar woon het niet erg dat je daar speelt? Dan is ezelen een leuk ouderwets spelletje dat je kunt doen. Het is de bedoeling om de bal tegen de muur aan te schieten en dan is de volgende persoon aan de beurt. Krijgt hij of zij het niet voor elkaar om de bal tegen de muur te schieten omdat de bal al voorbij die persoon is dan krijgt deze persoon een letter. Diegene die alle letters van het woord "ezel" verzameld heeft verloren.

8. Jantje Beton

Al meer dan 10 jaar organiseert stichting Jantje Beton samen met kinderzender Nickelodeon de nationale buitenspeeldag. Dit betekent dat er door heel Nederland activiteiten plaats zullen vinden waar kinderen lekker kunnen spelen. In Tilburg zijn er 10 plekken door heel de stad waar iets leuks georganiseerd wordt. Van stoepkrijt wedstrijden, schapen bij elkaar krijgen, plastic eendjes vangen of een straatspeeldag. Voor elke leeftijd is er wel wat leuks te doen. Meer informatie hierover vind je op de website van Jantje Beton: https://jantjebeton.nl/ik-wil-spelen/de-buitenspeeldag/over-de-dag
meer over
Mooie wandel- en hardloopinitiatieven: van avond4daagse tot virtuele hardloopwedstrijden
Vereniging in de schijnwerpers: Tilburgse sportverenigingen zijn er ook in tijden van corona voor haar leden