Sport in Tilburg
»
»

Als het aan kampioenen Dennis en Ali ligt, speelt heel Tilburg straks jeu de boules

18-5-2022 11:58:00

Als het aan kampioenen Dennis en Ali ligt, speelt heel Tilburg straks jeu de boules

Pétanque Kampioenen Dennis Mul en Ali Doualeh uit Tilburg noemen hun sport zelf gewoon jeu de boules. Het ‘spel met ballen’ dat iedereen weleens heeft gespeeld, en dat jong en oud samenbrengt. Als het aan deze twee spelers ligt, speelt heel de stad straks jeu de boules. 

Ali begon als kind met jeu de boules, en is sindsdien verknocht aan het spel. Hij werd zelfs derde van de wereld. Toen hij in Nederland kwam wonen heeft hij een tijd niet meer competitief gespeeld. “Ik had geen tijd om veel te trainen. Want ik trouwde in 2000 en kreeg daarna 3 dochters. Pas toen zij wat ouder waren had ik weer de ruimte om me serieus met de sport bezig te gaan houden.” Dat was in 2017, toen hij samen met Dennis Mul Nederlands Kampioen werd. Dat deden ze in 2019 nog eens dunnetjes over. Ook Dennis maakte als kind al kennis met jeu de boules. “Toen ik 18 was, werd ik gevraagd om me aan te sluiten bij het beste team van Nederland. Dat is natuurlijk een hele eer. Ik heb minstens 12 keer een Nederlands Kampioenschap gewonnen. Ik heb ook aan meerdere wereld- en Europese kampioenschappen meegedaan. Daarbij heb ik veel van de wereld gezien: van Turkije tot Thailand.”  

Tactisch spel

Beide heren geven aan dat het toch vooral de sport zelf is, waardoor ze er zoveel plezier in hebben. Ali vertelt: “Er zijn dagen geweest dat ik alleen maar aan het gooien was. Jeu de boules kan altijd en overal en het is gewoon een heel leuk spel.” Dennis benadrukt dat de sport naast leuk ook tactisch is: “Je hebt echt inzicht nodig en het spel verveelt nooit; elke worp is anders. Daarnaast is jeu de boules een buitengewoon sociale sport. Het is ook nog eens laagdrempelig, iedereen kan meedoen. En je maakt er vrienden; ik heb mijn vrouw ontmoet bij jeu de boules en ook mijn beste vriend heb ik tijdens het spelen leren kennen. Ik vind de Brabantse Boules dan ook een mooi initiatief; ik hoop dat veel mensen meedoen! En wie weet, kan het in de toekomst nog groter worden: een recreatief toernooi in de binnenstad bijvoorbeeld.  

Brabantse Boules

Wil je ook eens een potje jeu de boules proberen? Doe dan mee aan de Brabantse Boules: in mei en juni zijn er verschillende wijktoernooien in Tilburg waar je gratis aan kunt deelnemen. Meer informatie en inschrijven: www.brabantseboules.nl.

Verder Lezen