Sport in Tilburg
»
»
»

Dit moet je weten over kunstrijden

Julia van Dijk
22-2-2022 15:46:00
Julia van Dijk

Dit moet je weten over kunstrijden

Dit weekend, van 24 t/m 27 februari, vindt het grootste kunstrij-evenement van Nederland plaats in Tilburg: De Challenge Cup en het NK Kunstrijden. Verschillende wereldtoppers komen naar het IJssportcentrum om hun kunsten te vertonen. Maar wat weet jij eigenlijk over kunstrijden? Wat zijn de regels en de verschillende onderdelen? In dit artikel vind je alle informatie.

Kunstrijden wordt steeds populairder. Dit jaar nam Lindsay van Zundert als eerste Nederlandse kunstrijdster sinds 46 jaar deel aan de Olympische Winterspelen in Beijing. Haar deelname bracht veel aandacht voor de sport. De KNSB ambieert om het kunstrijden in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Met het organiseren van de Challenge Cup en het NK Kunstrijden in Tilburg hopen ze een nieuwe impuls te geven aan de sport. De hoogste tijd om de sport beter te leren kennen.

Wat is kunstrijden?

Kunstrijden bestaat al sinds 1891, toen werd het eerste EK voor mannen georganiseerd. In 1908 was kunstrijden voor het eerst onderdeel van de Olympische Winterspelen. Kunstrijden is een vorm van dansen op het ijs. Onder begeleiding van muziek maak je rotaties, sprongen en andere bewegingen op het ijs. Een serie van elementen wordt een kür genoemd. Bij solisten bestaat een wedstrijd uit een korte kür en een vrije kür. De korte kür bevat verplichte elementen die jaarlijks door de ISU worden vastgesteld en duurt maximaal 2 minuten en 40 seconden. De vrije kür is vrij te bepalen, maar de elementen moeten wel aansluiten op het niveau van de rijder. De vrije kür duurt maximaal 4 minuten bij de dames en maximaal 4 minuten en 30 seconden bij de heren. Tijdens de vrije kür worden vaak de moeilijkste combinaties gesprongen om zo veel mogelijk punten te behalen.

Welke onderdelen zijn er?

Andere onderdelen van het kunstrijden zijn paarrijden en ijsdansen. Bij ijsdansen mag je elkaar niet langer dan vijf seconden loslaten, niet springen en de ander niet boven het hoofd liften. Paarrijden is acrobatischer, waarbij springen is toegestaan. De rijders hoeven niet dicht bij elkaar te blijven en schaatsen zo synchroon mogelijk.

Hoe werkt de puntentelling?

Om het kunstrijden te volgen, is het goed om de puntentelling te kennen. Er zijn twee soorten scores bij het kunstrijden: de Technische score en de score voor de Programmacomponenten. Bij de Technische score gaat het om de elementen en de moeilijkheidsgraad van een kür. De score voor de Programmacomponenten zegt iets over de choreografie, overgangen, inleving en de uitvoering op muziek. Verder is het goed om te weten dat een sprong de volle waarde krijgt bij een volledige draai en dat je moet springen en landen op één voet. De totale score wordt berekend op basis van het gemiddelde van vijf scores afkomstig van negen juryleden.

De Challenge Cup & NK Kunstrijden

Op 24 februari start de Challenge Cup & NK Kunstrijden voor het eerst in het IJssportcentrum in Tilburg. De Challenge Cup is een internationaal kunstrij-evenement waar de top van het kunstrijden zich voorbereidt op het WK Kunstrijden. Deelnemers aan deze editie komen onder meer uit Japan, de Verenigde Staten, Rusland en Finland. Voor Nederland zijn Lindsay van Zundert en Niki Wories op zaterdag 26 februari te zien bij de korte kür en op zondag 27 februari bij de vrije kür senioren vrouwen.

De Challenge Cup wordt gecombineerd met het NK Kunstrijden, waar onder andere Tilburgs talent Julia van Dijk zal strijden om de Nederlandse titel.

Kunstrijden in Tilburg

De Tilburgse kunstrijverenigingen TKV en SKY zijn blij met alle aandacht voor het kunstrijden, want het zorgt voor een toestroom aan nieuwe leden. Hun leden zijn nauw betrokken bij de Challenge Cup & NK Kunstrijden. Niet alleen als vrijwilliger, maar ook als deelnemer. De kunstrijverenigingen zouden het mooi vinden als het evenement leidt tot meer enthousiaste inschrijvingen om te gaan kunstrijden.

Ticketverkoop

Wil jij de (inter)nationale top van het kunstrijden in actie zien? Tickets voor de Challenge Cup & NK Kunstrijden in Tilburg zijn te koop via www.schaatsen.nl/tickets. Met een combiticket bezoek je niet alleen de wedstrijden in het IJssportcentrum, maar kun je zelf ook schaatsen op de Ireen Wüst IJsbaan. Op zondagmiddag 27 februari wordt hier tijdens het Familie Fun Schaatsen een gratis kunstrij-clinic gegeven door een instructeur van de Tilburgse Kunstrijd Vereniging. Meer informatie over de Challenge Cup & NK Kunstrijden vind je op www.schaatsen.nl/challengecup.

Verder Lezen