Sport in Tilburg
»
»

Avontuurlijk buitenspelen in Tilburg

08-6-2022 13:44:00

Avontuurlijk buitenspelen in Tilburg

Juni is buitenspeelmaand! Deze maand staat de campagne ‘Avontuurlijk spelen in de buurt' centraal. Kinderen en hun ouders worden met deze campagne enthousiast gemaakt om meer en avontuurlijk buiten te spelen bij een van de talrijke (vernieuwde) speelplekken in de Tilburgse wijken. De campagne is een samenwerking van kinderopvang, het onderwijs, R-Newt Kids en de gemeente Tilburg.

Buitenspelen is goed voor het kind

Vrij en avontuurlijk buiten spelen is erg belangrijk voor een kind. Het is goed voor de ontwikkeling van de motoriek, voor de aanmaak van vitamine D en kinderen leren risico’s inschatten. Daarnaast verleggen kinderen hun grenzen, zijn ze in beweging, maken ze vriendjes en ontwikkelt het hun creativiteit.

De laatste jaren spelen er minder kinderen buiten. Met de campagne hoopt de gemeente Tilburg dat daar verandering in komt. Esther Peters, regisseur JOGG Tilburg licht het belang van de campagne toe: “Tegenwoordig is veel voorgeprogrammeerd en georganiseerd voor kinderen. Zelf avonturen verzinnen en beleven is er nauwelijks meer bij. Buitenspelen prikkelt de fantasie en creativiteit, vergroot het zelfvertrouwen en de sociale ontwikkeling, kinderen creëren dan weer hun eigen avonturen. Niets mooier toch dan glanzende kinderogen, blozende wangen en blije kinderen die lekker vies zijn geworden van het buitenspelen? Dit alles willen we heel graag bereiken met onze buitenspeelcampagne!”

Buitenspeelplekken

Tilburg kent vele mooie buitenspeelplekken waar kinderen lekker kunnen spelen. Denk aan natuurlijke speelplekken zoals bossen, grasvelden en parken, maar ook (groene) schoolpleinen of speeltuinen. De komende jaren worden er verschillende speeltuinen opgeknapt en vernieuwd in Tilburg.

Buitenspeelactiviteiten

In de hele maand juni vinden veel verschillende buitenspeelactiviteiten plaats. Zo organiseren verschillende gymdocenten van basisscholen een buitenspeeldag in Tilburg Noord en in het Spoorpark op woensdag 15 juni. Daarnaast organiseren R-Newt Kids en kinderraad Koningshaven een buitenspeeldag op woensdag 22 juni op het Stuivesantplein. Thijs is een van de kinderen die de buitenspeeldag organiseert en is tevens speelambassadeur van de buitenspeelcampagne: “Ik vind buitenspelen leuk en ik denk dat veel kinderen het leuk vinden. Alleen spelen niet veel kinderen meer buiten dus daarom vind ik het belangrijk dat we de buitenspeeldag organiseren.”

Op sportintilburg.nl/buitenspelen staat een overzicht van alle buitenspeelactiviteiten. Ook vind je daar allerlei speeltips, een overzicht van alle speelplekken in Tilburg en kun je er de speciaal ontwikkelde buitenspeelbingokaart en -stempelkaart downloaden.

 

Verder Lezen