Sport in Tilburg
»
»

Beoefen de nieuwe Olympische sporten in Tilburg

26-7-2021 14:22:00

Beoefen de nieuwe Olympische sporten in Tilburg

Een paar dagen geleden begonnen de langverwachte Olympische Spelen in Tokio. 204 landen strijden om medailles in 33 verschillende sporten (50 disciplines). Dit jaar staan er weer enkele nieuwe sporten op het programma. Zo heeft het IOC skateboarden, honkbal/softbal, karate, klimmen en surfen toegevoegd aan de lijst met Olympische sporten. Op de Paralympische Spelen maken Badminton en Taekwondo hun debuut. Al deze nieuwe sporten zijn in Tilburg zeker niet onbekend. In dit artikel lees je meer over de nieuwe sporten en waar je deze in Tilburg kunt beoefenen.

Skateboarden

Skateboarden staat voor het eerst op het olympisch programma en bestaat uit twee onderdelen: park en street. Zowel mannen als vrouwen strijden binnen deze disciplines om het eremetaal. In totaal doen er 40 vrouwen en 40 mannen mee. Het onderdeel street is inmiddels afgerond. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen won Japan goud. Voor Nederland deden Keet Oldenbeuving en Roos Zwetsloot mee met het skateboarden street. Keet werd 12e, Roos haalde de finale en werd hierin 5e. Bij het onderdeel park doen er geen Nederlanders mee.

Tilburg is steeds meer een urban stad en staat bij de skaters goed bekend. Natuurlijk heb je het Ladybird Skatepark in de Hall of Fame (deze wordt momenteel verbouwd), maar ook de ramp in het Spoorpark is populair. Bij de Hall of Fame kun je een workshops skateboarden volgen. Ook voor bedrijfsfeestjes, teambuildingsactiviteiten of kinderfeestjes is een workshop te boeken. Kijk voor meer informatie op deze website.

Honkbal en softbal

Honkbal en softbal zijn toegevoegd aan het programma van de Spelen, maar het is al bekend geworden dat het in 2024 niet terugkeert. Dus is dit voor alle honk- en softballers hét moment om hun Olympische droom waar te maken. Het softbaltoernooi is al begonnen, hier zal 27 juli om de prijzen worden gespeeld. Er doen bij softbal zes vrouwenteams mee. De mannen strijden bij het honkbal om de medailles. Het softbal staat voor de vijfde keer op het olympische programma.
Het honkbal begint op 28 juli en de medailles worden op 7 augustus verdeeld. Ook hier doen zes teams mee. Het honkbal staat voor de zesde keer op het programma. Nederland doet bij zowel het softbal als honkbal niet mee.

In Tilburg kun je ook honkballen en softballen! Dit kan bij H.S.C. Blue Lions. Het heren honkbalteam speelt in de 3e klasse. Daarnaast hebben ze nog een heren 2 en 3, een juniorenteam, twee aspiranten- en twee pupillenteams. Daarnaast is er een Beeball competitie. Er is één vrouwen softbalteam, zij spelen in de 4e klasse. Bekijk hun website voor meer informatie.

Karate

Karate maakt ook haar debuut op de Olympische Spelen. Er zijn acht onderdelen, bij zes ervan sparren de karateka’s tegen elkaar (kumite), daarnaast is er ook een kata toernooi voor mannen en vrouwen waar de atleten individueel stijloefeningen uitvoeren. Het karatetoernooi vindt van 5 tot en met 7 augustus plaats.

Tilburg heeft twee karateverenigingen: Spirit Kyokushin Karate en Karateschool Bu Shin Kan. Karate kan van jong tot oud worden beoefend. Wie weet ben jij het nieuwe talent van Tilburg!

Klimmen

De klimsport staat voor het eerst op de Spelen. Het onderdeel bestaat uit drie disciplines: boulderen (in enkele pogingen een moeilijk klimparcours afleggen), speed (een-tegen-een zo snel mogelijk naar boven) en lead (een zo hoog mogelijke greep bereiken in een bepaalde tijd).. Bij alle onderdelen doen vrouwen en mannen mee. Op 3 augustus zijn de kwalificaties voor de mannen bij alle drie de onderdelen en zij strijden op 5 augustus om de prijzen. Op 4 augustus starten de vrouwen, zij hebben op 6 augustus hun finales.

Boulderen, maar ook de andere onderdelen van de klimsport, worden steeds populairder. In Tilburg kun je op drie plekken terecht: bij boulderhal Block013, Neoliet Tilburg en bij studentenvereniging Tilsac.
Wil je deze zomer kennismaken met de drie klimdisciplines? Van 17 juli tot en met 4 september organiseert Neoliet een speciale Olympische zomer. Jong en oud kan hier kennismaken onder begeleiding van een echte klimmer. Voor kinderen kan er ook een olympisch klimfeestje worden georganiseerd! 

Surfen

Windsurfen is al even onderdeel van de Spelen, maar nu is golfsurfen dat ook. Waar Nederland mee doet om de olympische plakken op de plank met zeil, is dat bij de plank zonder zeil niet het geval. Vanuit ons land doet er geen surfer mee aan de Spelen. Wel is er de Marrokaanse Ramzi Boukhiam aanwezig, die een Nederlandse moeder heeft. Het surftoernooi begint 25 juli, al ligt dat aan de golven die dag. Er zijn vier wedstrijddagen nodig om zowel de mannen- als vrouwencompetitie af te werken. Eerst zijn er voorrondes, waar de surfers het in groepjes tegen elkaar opnemen. Ze hebben 30 minuten waarbij ze maximaal 25 golven mogen pakken en er hun trucs mogen laten zien. Een jury beoordeeld deze op basis van moeilijkheid, originaliteit, variatie en snelheid.

In Nederland ontbreekt het vaak aan echte hoge golven, laat staan dat Tilburg die heeft. Wel heeft Tilburg een windsurfclub, windsurfclub Beekse Bergen.

Naast deze sporten zijn er ook een aantal nieuwe disciplines deze Spelen. Een voorbeeld is 3x3 basketbal. Nederland is een van de acht deelnemers bij deze nieuwe bijzondere vorm van basketbal, waar op een half veld gespeeld wordt met 3 man in het veld. 

Paralympische Spelen

Op de Paralympische Spelen zijn er 22 sporten waarbij er 537 medailles te winnen zijn (dit komt door de verschillende categorieën zijn)zij. Er zijn ook twee nieuwe sporten: Taekwondo en badminton. Zou jij graag één van deze sporten willen uitproberen, dat kan. Bij BDF Taekwondo is er ook plek voor gehandicapte sporters en ook bij Badmintonclub Tilburg kun je met een beperking terecht. 

Mocht je een sportaanbieder missen die een van bovenstaande sporten aanbiedt, mail dan naar sportmarketing@tilburg.nl, dan voegen wij deze toe!  

Verder Lezen