Sport in Tilburg
»
»

Citytrainer: meer dan gewoon een sportcursus

21-6-2018 11:13:00

Citytrainer: meer dan gewoon een sportcursus

Woensdag 20 juni vond in theater de Boemel de jaarlijkse Citytrainer certificaat uitreiking plaats, georganiseerd door Buurtsport Tilburg. Dit jaar ontvingen 23 Citytrainers hun certificaat, waaronder leerlingen van het Reeshof College, asielzoekers en statushouders en groepen uit de wijk. Een bijzondere gebeurtenis voor zowel Citytrainers als familieleden.

Op het rechte pad
Citytrainers zetten hun talent in, door sportactiviteiten te organiseren in hun wijk. De cursus 'Ik train mijn stad' geeft deze jongeren tools om zelfstandig sportactiviteiten te organiseren in de stad. Na deze cursus kunnen zij assisteren of zelfstandig een succesvolle sportactiviteit organiseren. Waar het voor enkelen een stageopdracht was, was het voor anderen een betekenisvolle eerste cursus, die hoop geeft op een goede toekomst. Neem Jeffrey, 29 jaar. Vroeger een nogal lastig kind. Hing altijd rond op de sportveldjes maar deed daar vooral andere dingen dan sporten. 'Dingen kapot maken', noemt hij het zelf. Nadat hij even vast had gezeten besloot hij zijn leven om te gooien. Dat was erg lastig, maar het is hem gelukt. Hij kwam via het Sportbedrijf in aanraking met Citytrainer. Jeffrey ligt toe: "Het kwartje viel, dit is wat ik wilde doen! De jeugd wordt vaak niet begrepen, mijn toenmalige vrienden en ik vroeger ook niet. Maar dat is juist wat ze nodig hebben! Als Citytrainer kun je de jeugd stimuleren tot positieve activiteiten, zoals sport."

Citytrainer op maat
De avond bestond uit het uitreiken van de certificaten en het bekendmaken van de Citytrainer of the Year. Buurtsportmedewerkers praatten het geheel aan elkaar. Elke Citytrainer werd in de spotlights gezet, er werd verteld wat ze allemaal voor hun wijk hadden gedaan, en er werd een praatje gehouden door hun praktijkbegeleiders. Zo ook door René Dinant, coach van HC Tilburg Panda's, een team voor vluchtelingen meiden. Hij was begeleider van Morteza, 42 jaar, een vluchteling uit Iran. René leerde Morteza kennen via zijn dochter die bij hem in het team hockeyde. "Ze vroeg mij of haar vader niet een keer mocht komen, want dat wilde hij graag. Natuurlijk mocht dat! En vanaf dat moment zijn Morteza en zijn dochter elke week aanwezig geweest bij het hockeyen. En niet alleen bij de trainingen, ook bij wedstrijden en toernooitjes. Zonder hen geen Panda's. Morteza hielp overal mee. Hij is een slimme, sociale man, met veel talent, maar bovenal een geweldige vader. Hij heeft het Citytrainer certificaat meer dan verdiend!"

Er waren meer bijzondere verhalen. Verhalen van voormalig vluchtelingen die bij Tilburgse verenigingen door middel van hun activiteiten de taal hebben geleerd en hebben geleerd met verschillende mensen te werken. Zoals Anan (38) en Shadi (44), die bij Showdown in Tilburg (een sport voor visueel gehandicapten, dat gespeeld wordt op gehoor) hebben meegeholpen en wedstrijden hebben gefloten. Ze waren zo goed dat ze zijn uitgenodigd om landelijk te fluiten.
En neem JP, 46 jaar, die er pas laat achter kwam wat hij wilde doen met zijn leven. "Toen hij wist dat hij iets met sport wilde gaan doen, pakte hij alles wat op zijn pad kwam met beide handen aan, en vol voor een carrière switch ging, zonder dat hij wist hoe het af zou lopen", aldus zijn begeleider Ester Rosmolen. "JP heeft een bijzondere gave om aan te sluiten bij alle groepen. Blinden, vluchtelingkinderen, ouders met kinderen uit achterstandswijken… mensen voelen zich vertrouwd bij hem en hij kan snel een band opbouwen."

Citytrainer of the Year
De vele bijzondere verhalen laten zien dat het behalen van het Citytrainer certificaat niet een afsluiting is van zomaar een sportproject. Het is vaak nog maar het begin. Zo ook voor de Citytrainer of the Year. Dit jaar kreeg Ibrahim voor het tweede jaar op rij deze award. Voor hem was Citytrainer een opstapje naar meer. Ibrahim helpt nu als vrijwilliger bij vele activiteiten in de stad en initieert ook zelf activiteiten.

Aan Ibrahim, en alle 23 nieuwe Citytrainers, gaat Tilburg nog veel plezier beleven.

Verder Lezen