Sport in Tilburg
»
»

Column: Is jouw vereniging klaar voor de toekomst?

04-2-2021 09:40:00

Column: Is jouw vereniging klaar voor de toekomst?

De komende tijd nemen we jullie via deze weg mee naar de toekomst van jullie vereniging.
In een maandelijkse column informeren wij jullie over hoe wij, als team verenigingsondersteuning (VO), de weg naar een toekomstbestendige vereniging zien.

Deel 1. De toekomst begint nu

Sterker dan ooit worden we geconfronteerd met een maatschappij die onder druk staat.
Komt het oude normaal nog terug of zal onze samenleving blijvend veranderen?
Uiteraard geldt deze vraag ook voor de sport in z’n algemeen en jullie vereniging in het bijzonder.

Wat hebben we met z’n allen continu achter corona aangelopen. We moesten ineens landelijk beleid, coronaprotocollen, looplijnen, verschillen voor jeugd en senioren, 4-tallen, 2-tallen, gesloten accommodaties en nog veel meer implementeren binnen de vereniging. Leuk vonden we het niet. Integendeel! Het is echter wel gelukt. En dat is een compliment waard. Bij deze!

En dan ook nog zo goed mogelijk aan ledenbinding werken. Fantastisch om te zien hoeveel creativiteit er binnen verenigingen los kwam. En, een 1e tipje van de sluier, creativiteit wordt echt wel gevraagd voor de toekomst. Omdenken, anders denken, denken buiten de comfortzone; het zijn noodzakelijke voorwaarden voor de weg naar de toekomst.

En nu de rust even enigszins is teruggekeerd, zien we heel erg uit naar die toekomst. Een toekomst waarin sport weer bewijst belangrijk te zijn; sociaal, maatschappelijk, vanuit gezondheidsoverwegingen en gewoon omdat we er plezier aan beleven, energie van krijgen.
En dwingt corona ons dan niet om nu al serieus na te denken over de toekomst van jullie vereniging? Even los van de dagelijkse, ad hoc, bestuurlijke beslommeringen. Bewust tijd vrij maken om eens na te denken hoe de vereniging er over 10-20 jaar uit ziet. Of zou moeten zien?

Wij, als verenigingsondersteuners, denken van wel.
En dan zal blijken dat jullie “gewone” sportvereniging helemaal niet zo gewoon is. Nooit is geweest en nooit zal zijn. En dat er echt wel een uitdaging ligt om toekomstbestendig te zijn of te worden. Op weg naar een toekomst die robuust, duurzaam, maatschappelijk betrokken en financieel gezond is.

Laat ons weten of jullie hier al mee bezig zijn. Of neem contact op als je hierover eens met ons van gedachte wil wisselen. 
En weten jullie waar het begin van de toekomst ligt? Wij zijn benieuwd.
Wordt vervolgd…….

Namens Team VO
John Eijwoudt
(Sinds oktober 2020 werkzaam als verenigingsondersteuner. Dertig jaar ervaring in de sport en fitnessbranche. Twintig jaar bestuurlijke ervaring binnen verenigingen.)


Mail naar: john.eijwoudt@tilburg.nl, verenigingsondersteuning@tilburg.nl of mail je eigen verenigingsondersteuner.

 

Verder Lezen