Sport in Tilburg
»
»

Column: Is jouw vereniging klaar voor de toekomst

Column: Is jouw vereniging klaar voor de toekomst

Alweer het 3e deel van deze reeks columns. We lichten een tipje van de sluier op over de weg die wij gekozen hebben om de Tilburgse verenigingen te gaan helpen met het toekomstbestendig maken van hun vereniging. En, omdat het kan, een paar opmerkingen over Sport en Bewegen en verkiezingen!  

Deel 3. De wegen naar Rome en de kilo-knaller

Het is woensdag 17 maart 14.45 uur. Verkiezingen. Ik heb net mijn stem, volledig corona-proof, uitgebracht. En ik buig mij nu over deze column. Ik besluit ter plekke om volgende gedachte met jullie te delen. Wat hebben wij de afgelopen verkiezingsperiode gehoord over de toekomst van sport en bewegen? Welke politicus heeft het hierover gehad? Welke partij heeft dit echt meegenomen in de campagne? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Of het moet Mark Rutte geweest zijn. Hij had het in zijn laatste corona persconferentie voor de verkiezingen, over de miljoenen corona-kilo’s die we met z’n allen zijn aangekomen. Corona is dus met recht een kilo-knaller. En ik maar denken dat we daar juist van af wilden!

Waarom is Sport en Bewegen dan zo marginaal aan bod gekomen? Zal vast te maken hebben met de grotere uitdagingen die er nu liggen. Komt ook bij dat sport gerelateerde budgetten vaak op het bordje van de gemeenten liggen. Je kunt je wel afvragen of die landelijke betrokkenheid zo laag moet blijven. Gezondheid, zowel fysiek als mentaal, is toch ook in corona-tijd een hot item. En is overgewicht niet de pandemie van de toekomst?  

Gelukkig stelt de Gemeente Tilburg ons, als Team Verenigingsondersteuning, al wel in staat, om over de toekomst van Sport en Bewegen binnen verenigingen na te denken. Er zijn in dit soort processen altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Wij hebben hierin een weg gekozen. Een weg die hopelijk dusdanig overzichtelijke en transparant is dat deze voor vele verenigingen de gewenste richting en ondersteuning kan geven. We lichten een tipje van de sluier op. De kern van het proces bestaat uit 5 hoofdvragen waar we een antwoord op willen krijgen. We nemen je kort mee.  
1)      Welke vereniging zijn we geworden?
2)      Welke invloed heeft de omgeving op onze vereniging?
3)      Welke vereniging willen wij zijn?
4)      Welke organisatie past nu bij de “nieuwe” vereniging?
5)      Welke manier van besturen borgt de toekomst?  

We horen bestuurders al denken; is dit alles? Kort door de bocht, ja. Even iets langer stilstaan bij iedere vraag leidt echter al snel tot heel veel meer vragen. En dan zijn wij er om dit met jullie samen in goede banen te leiden. Een optimale aanpak te kiezen, de juiste vragen boven tafel te krijgen, draagvlak binnen de vereniging te creëren en ondersteunen waar nodig. En samen jullie vereniging toekomstbestendig te maken. Mooi toch?
Stem op ons: Team Verenigingsondersteuning Voor een gezonde toekomst van jouw vereniging!    

Namens Team VO
John Eijwoudt
(Sinds oktober 2020 werkzaam als verenigingsondersteuner. Dertig jaar ervaring in de sport en fitnessbranche. Twintig jaar bestuurlijke ervaring binnen verenigingen.)  

john.eijwoudt@tilburg.nl, verenigingsondersteuning@tilburg.nl of mail je eigen verenigingsondersteuner.  

Verder Lezen