Sport in Tilburg
»
»

Column: Maak Sport van Plezier

04-12-2020 10:59:00

Column: Maak Sport van Plezier

Graag neem ik jullie mee met zomaar een rondje langs de velden en zalen. Mijn werk is om Sport te maken van Plezier en plezier kun je het beste proeven wanneer je zomaar wat rondjes loopt langs trainingen en wedstrijden. Hier en daar eens blijven staan om te kijken en te luisteren. Als sportpedagoog kijk ik naar de verbindingen in de teams, naar de houding van de kinderen en trainers tijdens de uitleg en de oefeningen en ik luister zoveel mogelijk naar letterlijke vertaling van de uitleg.
Ik zie fanatieke kinderen, blije kinderen, kinderen die even moeten drinken, kinderen die vragen blijven stellen aan de trainers, wiebelkonten tijdens de uitleg, gefocuste gezichtjes en nog veel meer. Ik zie dus al heel veel goede dingen!: Trainers die structuur aanbieden in de training, waardoor er duidelijkheid is voor de kinderen. Trainers die de kinderen stimuleren om het beste uit zichzelf te halen door te benadrukken wat ze allemaal al goed doen. Trainers die het kind zelf zien, steeds bij naam noemen en vragen hoe het met hen gaat en ik zie trainers die de kinderen zelf laten meedenken. Wat is er mooier dan een trainer die de oefening stil legt en aan de kinderen vraagt: “Wat ging hier nu goed?”

Van al deze dingen word ik blij en dat maakt mijn werk ontzettend leuk. Deze trainers kun je namelijk complimenten geven en helpen zichzelf nog meer in hun kracht te zetten waardoor de kinderen elke training en wedstrijd staan te popelen om weer aan de slag te gaan.

Toch zie ik ook nog verbeterpunten en daar ligt nog een mooie uitdaging voor me. Ik zie namelijk ook de ‘Playstation’ trainers en de ‘TomTom’ spelers, de welbedoelde coaching van ouders langs de kant, de wissel na een fout van een spelertje, het kind dat maar wat ‘rondhangt’ tijdens het sporten in plaats van enthousiast mee doen en de gefrustreerde gezichtjes wanneer ze hun best hebben gedaan en niet te horen krijgen: “Goed geprobeerd, hoe zou het de volgende keer nog makkelijker of beter kunnen, denk je?” Ook deze trainers geef ik complimenten voor de dingen die wel al goed gaan en met hen wil ik graag aan de slag. Samen kijken naar wat al goed gaat en dit versterken, hulp bieden bij de omgang met de ouders langs de kant, uitleg geven over structuren, stimuleren, individuele aandacht geven en regie overdragen zodat ook zij Sport van Plezier gaan maken en met veel plezier kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en groei van de kinderen. Iedereen verdient Plezier in de Sport!

Ben je benieuwd naar hoe jij het doet als trainer of ben je als bestuur benieuwd naar de kwaliteiten van je trainers op pedagogisch gebied? Neem dan contact op met sportplezier@tilburg.nl dan kom ik graag een keertje langs.

Een hartelijke groet,
Marion de Kock

Verder Lezen