Sport in Tilburg
»
»

Eerste volleybal toernooi Buurtsport dankzij corona

16-5-2022 08:18:00

Eerste volleybal toernooi Buurtsport dankzij corona

Vrijdag 13 mei werd er door Buurtsport Tilburg in het T-Kwadraat een volleybal toernooi georganiseerd. En dat is uniek: het was namelijk het eerste Buurtsport volleybal toernooi ooit. Als er geen corona was geweest, zouden de jongeren waarschijnlijk nooit zijn gaan volleyballen. Maar omdat er destijds aan de 1,5 meter moest worden gehouden en er in kleinere groepen moest worden gesport werd er gekeken naar wat wel kon. Dit was volleybal. Niet iedereen was meteen enthousiast, maar uiteindelijk werden de jongeren fanatiek en nu willen ze niks liever dan volleyballen. Met dus een Buurtsport toernooi als resultaat.

Bij Buurtsport wordt er wekelijks op verschillende veldjes in de Tilburgse wijken gesport. Er wordt vaak gekeken naar wat de jongeren, dit zijn met name jongens, willen doen en vaak is dat voetbal of basketbal. Af en toe wordt er afgewisseld met een andere sport, zoals BMX-en of tafeltennis. Maar volleybal? Nee, dat was meer voor vrouwen, aldus enkele jongeren uit Tilburg West een half jaar geleden. Toch stonden diezelfde jongeren afgelopen 4 maart fanatiek te volleyen tijdens het Buurtsport volleybaltoernooi in het T-Kwadraat.

Sporten in coronatijd

Afgelopen jaar heeft Buurtsport hun activiteiten af en toe flink moeten aanpassen. Een tijd lang waren populaire sporten als voetbal of basketbal niet toegestaan, omdat er 1,5e meter afstand moest worden gehouden. Daarnaast waren er groepsgroottes waardoor er niet met veel man samen kon worden gesport.
Buurtsportwerker Clayton Goeloe is al jaren actief in Tilburg-West en zat dus met een dilemma. Het was belangrijk dat jongeren wel bleven sporten en naar activiteiten van Buurtsport bleven komen. Niet alleen voor hun fysieke of mentale gezondheid, maar de thuissituatie van sommige jongeren was niet ideaal waardoor het belangrijk was dat ze af en toe weg van huis konden om iets te doen. En dus niet gaan rondzwerven op straat, maar echt iets gingen doen wat hen positieve energie gaf.

“Volleybal is voor vrouwen”

Clayton informeerde de jongeren over de situatie en de maatregelen en stelde voor om sporten te gaan doen waarbij de maatregelen gewaarborgd konden worden. Hij kwam met volleybal. “De jongeren waren een beetje terughoudend, bij onze jongeren staat voetbal echt centraal en wilden daar niet van afwijken. En de meesten hadden geen affiniteit of ervaring met volleybal. Ze vonden het iets voor vrouwen.”
Clayton zag een uitdaging. “Na mijn verontwaardiging te uiten over die laatste opmerking stuurde ik die week een aantal flitsende actiefilmpjes van volleybal door in de groepsapp. Het zaadje was hiermee gepland en ik merkte dat de nieuwsgierigheid groeide. Uiteindelijk ging een kleine groep jongeren de volleybalactiviteit dragen en werd deze via app en mond-tot-mond gepromoot. Ze vertelden aan anderen hoe leuk en hoe spannend het spel kon zijn.”

Voetbal naar achtergrond

Er werd gestart met een klein groepje wat ging volleyen. Elke keer werd er iets nieuws geleerd. Eerst de basistechniek, vervolgens 3 keer overspelen, een aanval opzetten, smashen, blokken en duiken voor een bal. Clayton: “Het enthousiasme bleef toenemen. Er werden veel YouTube filmpjes van volleybal hoogtepunten en vette acties gedeeld, jongeren gingen zelf op zoek naar regels en alle onduidelijke regels werden uitgezocht en besproken.”

Toen de regels rondom groepsgroottes verruimd werden konden er ook echt rally’s worden gespeeld. Waar er werd gestart met 6 jongeren, groeide de groep langzaam uit naar 25 man. Het voetbal verdween langzaam naar de achtergrond, terwijl dat ook weer mogelijk was. Inmiddels komen de jongeren wekelijks uit alle hoeken van Tilburg naar West om mee te doen. Niemand wil het missen. Vrijdagavond is het volleybalavond. Daar komt weinig meer tussen.

Verder Lezen