Sport in Tilburg
»
»

Het leven op de sportveldjes

01-6-2018 05:05:00

Het leven op de sportveldjes

Er zijn in Tilburg tientallen openbare sportveldjes waarop elke dag veel kinderen en jongeren zich uitleven. Buurtsport Tilburg organiseert er dagelijks activiteiten, maar ook zonder Buurtsport wordt er gespeeld en gesport. Sommige jongeren komen er al jaren lang, bijna elke dag. Zo komt Giovanni (20 jaar) al sinds zijn 12e op het Cruyff Court in de Reeshof. "Buurtsport Tilburg organiseerde er vaak kleine toernooitjes en daar deed ik dan aan mee. Nu blijf ik er komen om te voetballen met vrienden. Niet alleen omdat het leuk is, ook om mijn techniek te verbeteren. Je leert veel nieuwe mensen kennen, die je ook tips geven om beter te worden. Want hoe goed je ook bent, op het Cruyff Court kun je altijd beter worden." 
Buurtsport heeft Giovanni geïnspireerd. Inmiddels heeft hij zijn Citytrainer certificaat behaald. Hij geeft nu zelf training en helpt mee met activiteiten voor jongeren op het Cruyff Court. "Via de Krajicek Foundation ben ik nu scholarshipper. Dit betekent dat ik in ruil voor mijn sportinzet in de wijk een deel van mijn studie betaald krijg!"  

Vernieuwde playgrounds
Buurtsport is al jaren te vinden op de verschillende sportveldjes in de stad. Vroeger waren het vaak nog slechte asfaltveldjes waar kinderen wel eens gehavend vanaf kwamen. Tegenwoordig heeft elke wijk diverse mooie gerenoveerde sportveldjes. Soms zijn deze door burgerinitiatief tot stand gekomen. Zoals het Krajicek veld aan de Spaarnwoudelaan in de Reeshof. Voorheen was het een leeg terrein, bij regen lag het helemaal onder water.  Een werkgroep met wijkbewoners, Buurtsport en Gemeente hebben er samen voor gezorgd dat er sinds vorig jaar een mooie playground ligt. Deze is ontwikkeld om de jeugd een plek te geven om te spelen en sporten in plaats van rond te hangen. Aiden (11 jaar) zat ook in deze werkgroep en daar is hij erg trots op. "De opening van het Krajicek playground was het meest bijzondere moment wat ik heb meegemaakt. Omdat iedereen kon zien hoe het uiteindelijk was geworden. Er waren heel veel mensen, en veel sporten die ze konden doen, zoals BMX, voetbal en tennis. Ik ben sinds de opening veel op het veldje te vinden."  

Respect, saamhorigheid en plezier
De sportvelden zijn belangrijk voor een wijk. Ze zorgen voor respect, saamhorigheid en plezier. Aiden: "Er zijn hier in de Reeshof altijd veel kinderen en het is mooi om te zien dat ze allemaal samen op het veld spelen. Ze verdelen zelfs het veld in 2 helften zodat de ene groep kan hockeyen en de ander kan voetballen."
Earl (33 jaar) beaamt dit, maar ziet wel een verschil met vroeger. Hij is al 20 jaar te vinden op het trapveldje bij het Ypelaerpark in Tilburg-Noord, inmiddels veranderd in Cruyff Court. Hier speelde hij dagelijks voetbal met vrienden. "Vroeger speelde iedereen nog buiten. Toen was er geen social media. Elke dag speelde ik samen met leeftijdsgenoten met allemaal verschillende culturele achtergronden. In die tijd was er nog meer saamhorigheid en minder strijd onderling. Nu zijn er toch minder kinderen buiten en gaat het onderling soms wat moeizamer. Daarom blijft het werk van Buurtsport zo belangrijk." Earl denkt er over na om zelf ook meer activiteiten te gaan organiseren in samenwerking met Buurtsport. Om de saamhorigheid in de wijk te versterken en de jeugd positiviteit mee te geven. Om oude tijden weer te doen herleven. En om het plezier terug te geven wat hij altijd op de veldjes heeft ervaren.

Locaties sportvelden
Benieuwd waar in Tilburg die sportveldjes allemaal te vinden zijn? Hieronder vind je een overzicht.  

Verder Lezen

In de spotlights

vlnr: Aiden, Giovanni en Earl
Sportbedrijf Tilburg