Sport in Tilburg
»
»

Challenge Cup & NK Kunstrijden 2022

KNSB/Vincent Riemersma
KNSB/Vincent Riemersma

Challenge Cup & NK Kunstrijden 2022

Van 24 t/m 27 februari 2022 vormt het IJssportcentrum in Tilburg het toneel van de Challenge Cup & NK Kunstrijden. De Challenge Cup en het hieraan gekoppelde Nederlands Kampioenschap Kunstrijden is het grootste kunstrij-evenement in Nederland en verhuist voor in ieder geval de komende drie jaar van Den Haag naar Tilburg. Tijdens dit evenement komen de Olympische kunstrijdster Lindsay van Zundert en Tilburgs talent Julia van Dijk in actie. Mét publiek op de tribunes, nu dit weer is toegestaan.

Tijdens de Challenge Cup krijgen aanstormende talenten de kans om zich op wereldwijd niveau te meten aan andere kunstrijd(st)ers. De eerstvolgende editie wordt gecombineerd met het Nederlands Kampioenschap kunstrijden.

De Challenge Cup supported by Rabobank trekt diverse wereldtoppers aan. Deelnemers aan deze editie zijn onder meer Mai Mihara uit Japan (solorijden vrouwen), Ilia Malinin uit de Verenigde Staten (solorijden mannen), Karina Akopova en Nikita Rakhmanin uit Rusland (paarrijden) en Yuka Orihara en Juho Pirinen uit Finland (ijsdansen).

Voor Nederland zijn Lindsay van Zundert en Niki Wories op zaterdag 26 februari te zien bij de korte kür en op zondag 27 februari bij de vrije kür senioren vrouwen. De 17-jarige Brabantse Lindsay van Zundert was vorige week de eerste Nederlandse kunstrijdster bij de Olympische Spelen sinds 1976. Met een achttiende plaats zette ze een mooie prestatie neer. Bij de junioren rijdt 15-jarig Tilburgs talent Julia van Dijk een thuiswedstrijd.

Voor de Nederlandse senioren deelnemers is het NK tevens een kwalificatiemoment voor het WK Kunstrijden en bij de junioren voor het European Youth Olympic Festival. Ook kunstrijders uit jongere categorieën krijgen de mogelijkheid om ervaring op te doen in dit internationale deelnemersveld.

Voor het eerst in Tilburg

Het IJssportcentrum in Tilburg is dit jaar voor het eerst het toneel van de Challenge Cup & NK Kunstrijden. De KNSB ambieert om het kunstrijden in Nederland naar een hoger niveau te tillen. Tilburg kent veel actieve kunstrijders. In samenwerking met Sportbedrijf Tilburg kan het kunstrijden breed onder de aandacht worden gebracht. Rolph Dols, wethouder Sport in Tilburg “Geweldig dat we de kunstrijders van Tilburg én daarbuiten de komende drie jaar in onze stad mogen verwelkomen voor de Challenge cup en het NK Kunstrijden. Passie, prestatie en plezier gaan doorgaans hand in hand en daar bieden deze evenementen alle ruimte voor.” Met de verhuizing naar Tilburg hoopt de KNSB een nieuwe impuls te geven aan de Challenge Cup. Ook in 2023 en 2024 vinden deze prestigieuze wedstrijden hier plaats.

Meer informatie over de Challenge Cup & NK Kunstrijden vind je op schaatsen.nl/challengecup. Tickets zijn te koop via schaatsen.nl/tickets. Met een combiticket bezoek je niet alleen de wedstrijden in het IJssportcentrum, maar kun je zelf ook schaatsen op de Ireen Wüst IJsbaan. Op zondagmiddag 27 februari wordt hier tijdens het Familie Fun Schaatsen een gratis kunstrijd-clinic gegeven.

Coronamaatregelen

Op donderdag 24 februari 2022 heb je toegang met:

  • Een geldig E-ticket (geprint of op een mobiel).
  • Een geldig coronatoegangsbewijs (via de corona-check-app) voor iedereen van 13 jaar en ouder.  

Op vrijdag 25 t/m zondag 27 februari 2022 heb je toegang met:

  • Een geldig E-ticket (geprint of op een mobiel). 

Dringend advies op locatie:

  • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand.
  • Draag een mondkapje bij verplaatsingen.

Graag aandacht voor de basisadviezen:

  • Was vaak en goed je handen.
  • Blijf thuis bij klachten en laat je testen bij de GGD of doe een zelftest. Ook als je al gevaccineerd bent. Ga na een positieve test in isolatie.
Verder Lezen