Sport in Tilburg
»
»

In de spotlights: Halima ├ľzen- el Hajoui

Fotograaf: Raldo Neven
16-3-2021 11:20:00
Fotograaf: Raldo Neven

In de spotlights: Halima ├ľzen- el Hajoui

In deze rubriek zetten we de schijnwerpers op iemand die, binnen zijn/haar werk of privé bijdraagt aan een gezond en gelukkig Tilburg. Iemand die gezond gewoon maakt! Deze keer is dat Halima Özen- el Hajoui. Zij is programmamaker FoodLab en Jeugdprogrammering bij de Bibliotheek LocHal. Binnen haar werk is ze veel bezig met gezond eten en de oorsprong hiervan. “Met het FoodLab proberen we mensen bewust te maken van voedselduurzaamheid en voedselverspilling. Mijn doel is Tilburg als voedselbewuste stad te profileren.”

Halima (39) is moeder van twee jonge meiden en werkt nu drie jaar bij Bibliotheek LocHal. Daarvoor werkte ze bijna acht jaar als programmamedewerker bij het Ronde Tafelhuis in Tilburg-Noord. Toen de bibliotheek ging verhuizen naar de LocHal kwam de functie van programmamaker vrij en Halima was inmiddels toe aan een nieuwe uitdaging. Ze houdt zich in haar huidige functie bezig met het FoodLab en de Jeugdprogrammering. Daarnaast is ze zelfstandig journalist en zit ze in het bestuur van 013Food, een organisatie die zich bezighoudt met de verduurzaming van productie en consumptie van voedsel in Midden-Brabant. Dat doen ze door het initiëren en stimuleren van lokale, impactvolle foodprojecten.

Dat Halima iets met duurzaamheid en voedsel heeft is dus duidelijk. “Binnen mijn werk als FoodLab programmamaker heb ik mezelf ten doen gesteld om me te richten op voedselduurzaamheid, voedselverspilling, bewustwording en een platform te zijn voor lokale initiatieven. Voor mij is het belangrijk dat vooral de toegang tot informatie over voedsel zo laagdrempelig mogelijk is.”
Ook in haar privé leven is ze vaak met eten bezig. “Ik houd enorm van koken en experimenteren met eten. Als ik iets nieuws tegenkom dan wil het altijd uitproberen en de smaken proeven.”

FoodLab
Halima heeft binnen de LocHal het FoodLab opgezet. “Het FoodLab is geen fysieke ruimte. Maar wanneer je langs het FoodLab meubel loopt op de begane grond, vind je veel informatie over lokaal voedselbewustzijn. Zo is er maandelijks een mini expo in samenwerking met Stadstuin013 die dan zichtbaar maakt wat seizoengroenten zijn en wat je ermee kunt. Ook ontbijt de vereniging 013Food, in coronavrije tijden, iedere 6 weken in de LocHal om zo ondernemers en geïnteresseerden met elkaar in contact te brengen.”
Het Foodlab is iets waar Halima erg trots op is. “We hebben in twee jaar tijd het FoodLab van een nieuw onbekend lab zien groeien in iets wat betekenis heeft gekregen in Tilburg. Burgers met toffe voedselbewuste initiatieven weten mij te vinden en weten dat ze gebruik kunnen maken van het platform in de LocHal. Dat is tof want de LocHal is niet voor niets de huiskamer van de stad.”

Gezonde initiatieven in Tilburg
Naast het FoodLab en 013Food zijn er meer initiatieven die bijdragen aan een gezonde samenleving. “Er zijn een aantal initiatieven zoals ‘Stadstuin013’, ‘Un Bietje Groen’ en ‘Goei Eete’ die me erg aan het hart gaan. Zij blijven letterlijk heel dicht bij de lokale grond. Ze verbouwen, telen, oogsten en gaan daarmee de verbinding aan met de hele gemeenschap.”

Back to basic
Halima hoopt binnen haar werk, maar ook privé, mensen te informeren en inspireren hoe om te gaan met voedsel en ze bewust te maken van waar het vandaan komt. “Ik zou graag willen dat de jeugd geleerd wordt om back to basic te gaan. Dat ze weten hoe de melk in het pak komt en dat ze weten dat ze ook zelf worteltjes kunnen verbouwen in hun tuintje. Ik zou meer aandacht willen voor seizoensgebonden groente en fruit. Zodat kinderen weten dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat aardbeien in december beschikbaar zijn.”

Die bewustwording probeert ze ook thuis te creëren. “Ik probeer zoveel mogelijk gezonde voeding aan te bieden aan mijn kinderen. Maar ik vind het lastig om ze snoep en dergelijke helemaal te ontnemen. Ik zie het aanbieden van snoep en zoetigheid echt als een ongezonde gewoonte, maar de kinderen leven nu eenmaal in een wereld waar het aan alle kanten wordt aangeboden. Daarom moeten ze er thuis altijd iets voor doen. Zomaar een snoepje krijgen bestaat niet. Er staat altijd een prestatie tegenover.”

Tot slot heeft Halima nog een tip voor alle Tilburgers: “Kijk naar groente en fruit alsof het een pallet van vitamines zijn. Dus heb je tekort aan vitamine D of B12 kijk dan eerst naar welke groente je kunt eten en kijk daarna pas naar een supplement.”

 

Verder Lezen