Sport in Tilburg
»
»

In de spotlights: Maike van de Pas

19-1-2021 11:33:00

In de spotlights: Maike van de Pas

In deze rubriek zetten we de schijnwerpers op iemand die, binnen zijn/haar werk of privé bijdraagt aan een gezond en gelukkig Tilburg. Iemand die gezond gewoon maakt! Deze keer is dat Maike van de Pas, kwaliteitspecialist van Servicebueau Kinderopvang. Zij helpt kinderopvang organisaties bij het neerzetten van een gezond beleid door gezonde voedings- en beweeginitiatieven te introduceren. “We hebben het voedingsbeleid al geactualiseerd; zo organiseren we de incompany scholing ‘Gezonde Coach’ en binnenkort komt er een speciale ‘Groente, zet je tanden erin’ campagne voor kinderopvangcentra.”

Maike werkt nu twee jaar bij het Servicebureau van de Kinderopvanggroep bij de afdeling Pedagogiek & Kwaliteit. Daarvoor heeft ze als pedagogisch professional gewerkt en als directeur bij verschillende kindercentra. “Onze afdeling ondersteunt de directeuren van kinderopvangcentra die bij onze organisatie zijn aangesloten. Je kunt ons vinden onder de merken Sterre kinderopvang, Kinderstad, Kindercreche in Tilburg. In Zuidoost Brabant ondersteunen wij Kinderstad Waalre, kinderopvang Horizon, International Childcare Eindhoven en Peuterdorp.”
Maike is vooral bezig met het uitzetten van beleid en het uitvoeren en ondersteunen daarvan. Zo informeert en adviseert ze directeuren ook regelmatig over een gezond kinderopvang beleid. “Denk hierbij aan het belang van goede afwisselende voeding en hoe we ervoor kunnen zorgen dat kinderen meer gaan bewegen. Ik ondersteun directeuren hoe ze dit praktisch kunnen vormgeven en stimuleer ze om ruimte en tijd te besteden aan de gezondheid van de jeugd.”

Gezonde en veilige omgeving voor het kind

Het ondersteunen van directeuren gebeurt op verschillende gebieden. De zorg voor het kind staat hierbij centraal. “Soms zijn er zorgen rondom een kind waarbij onze afdeling de directeur en pedagogische professionals ondersteunt. Wij begeleiden hen bij het proces. Daarnaast moet de kinderopvang ook zorgen voor een beleidsplan ‘Veiligheid en gezondheid’. De directeur is daar verantwoordelijk voor en wij ondersteunen, kijken mee en denken mee om de kinderopvang voor kinderen nog veiliger en gezonder te maken.” Een belangrijk item hierbij is ‘risicovol spelen’. “We moeten er samen voor zorgen dat kinderen uitgedaagd blijven. Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding. Vanuit onze afdeling hebben we daar ook oog voor. Pedagogiek en veiligheid gaan hand in hand.”

Gezonde coaches

Achter de schermen is Maike met kinderopvangcentra en verschillende partijen als JOGG al een tijdje bezig met de voorbereidingen van enkele mooie projecten. Zo kan, zodra het weer kan, de Gezonde coach scholing van start gaan. “Hoe mooi is het dat we straks, buiten de coaches die we al in de organisaties hebben, 12 gezonde coaches op 12 verschillende locaties hebben. Het idee is dat deze coaches de pedagogisch professionals weer meenemen waardoor via de coach het hele kindercentrum de focus op gezonde voeding en beweging heeft.”
Ook wordt er gewerkt aan een campagne om groentehapjes en gezonde tussendoortjes te promoten bij ouders. Deze campagne ‘Groente, zet je tanden erin’ wordt uitgezet bij consultatiebureaus, kinderdagverblijven en supermarkten.

Kracht van samenwerking

Om een gezond Tilburg te krijgen is samenwerken heel belangrijk. “Ik houd goed contact met JOGG, met directeuren en coaches. Daarnaast is de samenwerking tussen verschillende organisaties in de stad belangrijk. We hebben allemaal het doel om kinderen gezonder te laten opgroeien in een mooie groene omgeving, door samen te werken sta je sterker en kan dit eerder worden gerealiseerd.”

Die groene omgeving is ook iets wat Maike graag nog meer ziet terugkomen in Tilburg. “Ik zou graag nog meer vergroening in Tilburg willen zien. Hoe mooi is dat dat het niet uit maakt waar je woont, dat er altijd een plaats is voor kinderen om groen te ontdekken, buiten te kunnen spelen en vrij te zijn in de natuur?”

Verder Lezen