Sport in Tilburg
»
»

Column: Is jouw sportvereniging klaar voor de toekomst?

Column: Is jouw sportvereniging klaar voor de toekomst?

We eindigden de 1e column met de volgende vraag: Zijn jullie al bezig met de toekomst van de vereniging? Op deze vraag bleef het angstvallig stil. Deze stilte kan natuurlijk allerlei redenen hebben. Het is volgens ons nog te vroeg om hier een conclusie uit te trekken. Dus nemen wij jullie mee in deel 2 van deze reeks waarin wij informeren hoe wij, als team verenigingsondersteuning, deze weg zien.

Deel 2. De trends van de toekomst

Laten wij ervan uitgaan dat jullie in meer of mindere mate zeker al bezig zijn met de toekomst van jullie vereniging. Een toekomst waarin sport weer bewijst belangrijk te zijn; sociaal, maatschappelijk, vanuit gezondheidsoverwegingen en gewoon omdat we er plezier aan beleven, energie van krijgen. Maar hoe ziet die toekomst eruit? Niemand heeft die glazen bol waarin het antwoord ligt. Moeten we dan zomaar iets gaan doen? Zeker niet.
In deze column nemen wij jullie mee met een aantal trends die richting geven aan de toekomst in het algemeen en van jullie vereniging in het bijzonder.

  1. De toenemende bewustwording omtrent gezondheid en vitaliteit zal verder doorzetten. Zaken als bewegingsarmoede bij de jeugd, de vergrijzing van de bevolking, de fitheid van ons allen, zullen wellicht steeds meer op ‘t bordje van de sportvereniging worden gelegd. Welke kansen liggen hier voor jullie vereniging?

  2. De individualisering van de maatschappij. Dit fenomeen is natuurlijk al langere tijd bezig. Het merendeel van de verenigingen merkt dit aan den lijve; jullie kampen met een tekort aan vrijwilligers. Leden zijn niet meer betrokken bij de vereniging. Of is er, omdat leden eigen keuzes willen maken, sprake van een veranderende betrokkenheid? En als dat zo is, staan jullie als vereniging daar dan voor open?
    De moeite waard om eens over na te denken!

  3. De omgeving verandert, continue. Uiteraard zien en ervaren we dat iedere dag.
    Maar zien jullie dat ook in relatie tot jullie vereniging? Hebben jullie zicht op de demografische ontwikkelingen in de wijk of in de stad? Wat zijn de economische verwachtingen? Met welke technologische vooruitgang hebben we te maken en hoe kunnen we deze gebruiken voor de sportvereniging? En dan hebben we het nog niet gehad over ecologische en politieke omgevingsfactoren.
    Dit allemaal samen in kaart brengen zal de waarde van jullie sportvereniging in het grote geheel beter kunnen plaatsen.

  4. Hoe gaat de rol van de overheid zich de komende jaren ontwikkelen? Een ding is zeker: deze gaat verschuiven. Trekt de overheid zich verder terug qua financiering en subsidies? Of gaat men hier een “tegenprestatie” voor vragen? Of gaat op langere termijn het advies van de Nederlandse Sportraad een rol spelen: “Maak van sport een publieke voorziening!” Welke kant de verschuiving ook op gaat, de invloed op jullie vereniging gaat ingrijpend zijn. Dus ben je hier als bestuur bewust van, discussieer erover en zorg dat je klaar bent om mee te schuiven.

En zo zijn er nog meerdere trends die nu al richting geven aan de toekomst van jullie vereniging. Hierover een keer van gedachte wisselen? Neem gerust contact met ons op.

Namens Team VO
John Eijwoudt
(Sinds oktober 2020 werkzaam als verenigingsondersteuner. Dertig jaar ervaring in de sport en fitnessbranche. Twintig jaar bestuurlijke ervaring binnen verenigingen.)

john.eijwoudt@tilburg.nl, verenigingsondersteuning@tilburg.nl of mail je eigen verenigingsondersteuner.

 

Verder Lezen