Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #14

11-4-2019 11:26:00

Medewerker aan het woord #14

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Nassar Chakir. Een enthousiaste buurtsportwerker die zich inzet voor het vluchtelingenproject in Tilburg. Ooit begon Nassar bij het Sportbedrijf als buurtsporter in de wijk Zuid.

Sinds wanneer werk je bij het Sportbedrijf?
"In 2007 ben ik begonnen bij Jongerenwerk R-Newt. Hier organiseerde ik educatieve en maatschappelijke activiteiten. Ik wilde ook iets met sport gaan doen en kwam zo bij Buurtsport terecht. Ik begon met kickboks les geven en ging zo een paar uur draaien voor het team. Na een jaar kreeg ik een vast contract en ging ik fulltime aan de slag. Ik heb in bijna alle stadsdelen van Tilburg gestaan; Zuid, West, Centrum, Reeshof en Noord. In Noord heb ik het langst gewerkt, ruim 3 jaar. Deze wijk heb ik vanaf nul opgebouwd. Dat ging gelukkig best goed, want hier zijn jongeren overal aanwezig; op alle hoeken van de straat. Ik ben zelf opgegroeid in Noord dus ken de wijk goed en veel jongeren waren de 'broertjes van'. Heb een heel netwerk om me heen gebouwd en in no time had ik een activiteitenprogramma in deze wijk opgezet. In 2015 was er een hele grote toestroom van vluchtelingen in Europa. Zo ook in Tilburg. Er kwam een noodopvang voor vluchtelingen bij de Dolfijn bowlingbaan. Ik ben toen gevraagd om een vluchtelingenproject op te starten. En tot op de dag van vandaag werk ik nog steeds voor het vluchtelingenproject. "

Wat houdt je werk als buurtsportwerker voor het vluchtelingenproject precies in?
"Als buurtsporter werd ik gevraagd om het vluchtelingenproject op te starten. Dat was voor het eerst dat ik niet goed wist hoe ik dit moest aanpakken en of dit ging lukken. Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten. Voordeel was wel dat ik de Arabische taal deels versta. Ik stapte de noodopvang binnen, natuurlijk met wat sportmateriaal, en begon met observeren. Toen hoorde ik iemand Engels praten en daar ben ik op afgestapt. Hij was gelijk enthousiast om wat sportiefs te doen. Samen zijn we kamer voor kamer af gegaan en hebben we jongeren gevraagd of ze mee gingen sporten. Ik ben toen vrijwel gelijk met een groepje het Citytrainer traject gestart. Zo konden deze mensen zelf sportactiviteiten kon organiseren en werd het netwerk steeds groter. Op een gegeven moment hadden we 12 sportactiviteiten, van basketbal tot voetbal. Ook organiseerden we allerlei sport clinics bij verenigingen. De Citytrainers dienden als rolmodel voor de hele groep. "

Waarom vind je dit werk belangrijk?
"Ik vind het belangrijk om mensen te helpen. En niet alleen door sportactiviteiten te organiseren. Vaak kan ik ook een luisterend oor bieden. Sommige mensen hebben hele heftige dingen mee gemaakt. Als sportcoach ben je een klein onderdeel van het hele proces. En is het mooi als je ze al een klein beetje kan helpen. Bijvoorbeeld door kansen te bieden voor een baan. Een mooi voorbeeld is van twee statushouders die momenteel werken als toezichthouder bij Recreatiebad Stappegoor. Ik ken ze uit het AZC en zij zijn allebei als Citytrainer begonnen in het zwembad. Ze hebben de mogelijkheid gekregen om lifeguard te halen en hebben nu een baan in het zwembad. De dankbaarheid is groot en dat is mooie waardering van je werk. "

Wat is het mooiste of grappigste moment wat je tijdens je werk hebt meegemaakt?
"Een paar jaar geleden ben ik samen met een collega naar Kenia gereisd voor een uitwisselingsproject. Buurtsportcoaches uit diverse landen waren daar. Het was heel bijzonder; we zaten midden in de jungle en sliepen in hutjes. Door middel van sport bewaren zij de vrede hier. Pas een week vooraf hoorde ik dat ik mee mocht. Vanuit Nairobi zaten we in een gammel vliegtuigje. Vol spanning wat ons te wachten stond. Het was van 's ochtends tot 's avonds hard werken. En de omstandigheden waren hier ook best zwaar, het leven is heel anders hier. Maar het was een hele mooie ervaring die ik nooit vergeet! "

Verder Lezen