Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #15

02-5-2019 12:07:00

Medewerker aan het woord #15

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Aukje van Loon. Een enthousiaste Verenigingsondersteuner en tegelijk doet ze de premaster Bestuurs- en Organisatiewetenschappen. "Deze baan past perfect bij mijn vervolgstudie én toekomstplannen".

Sinds wanneer werk je bij het Sportbedrijf?
"Ik ben sinds september 2018 bij het Sportbedrijf gaan werken. In juni 2018 behaalde ik mijn HBO diploma van de opleiding SPECO Sportmarketing. Ik wist toen al dat ik ging doorstuderen in een deeltijdvorm. Ik doe nu de minor/premaster Bestuurs- en Organisatiewetenschappen in Utrecht en als ik dat haal hoop ik te worden toegelaten voor de master Sportbeleid en Sportmanagement. Ik heb dus nog een paar jaar studie voor de boeg, maar ik wilde tegelijkertijd ook werkervaring op doen. Ik zag deze vacature online en de baan voor Verenigingsondersteuner past eigenlijk perfect bij de vervolgstudie én toekomstplannen. Een ideale kans die ik dus wel móest pakken!"

Wat houdt jouw werk als Verenigingsondersteuner precies in?
Ik ben onderdeel van het team Verenigingsondersteuning. Wij ondersteunen Tilburgse sportverenigingen op organisatorisch en bestuurlijk gebied. We kunnen ze bijvoorbeeld helpen met het opstellen van een beleidsplan of het werven van nieuwe leden. Ons doel is om ze te helpen met diverse vraagstukken, ze te adviseren en hen zo toekomstbestendig(er) te maken. Daarnaast organiseren we verschillende bijeenkomsten, workshops en cursussen om ze de juiste tools en tips te geven om de vereniging zo goed mogelijk te organiseren en besturen. Ik ben binnen ons team verantwoordelijk voor het beheer van de verenigingen waar wat minder intensief contact mee is. Daarnaast werk ik mee aan projecten zoals Sportplezier en de complimentenweek, en ben ik verantwoordelijk voor het organiseren van themabijeenkomsten en inspiratiesessies. Ook verzorg ik onze communicatie: nieuwsbrieven en social media, de rapportages en de afhandeling van een aantal vraagstukken van verenigingen. "

"Momenteel werk ik dus hard mee aan de campagne Sportplezier. Met dit project ambiëren we dat iedereen in Tilburg veilig, eerlijk, zorgeloos en met plezier kan sporten. Een mooi project wat me veel energie geeft! Daarnaast ben ik druk bezig met de voorbereidingen voor het Sportcafé, dat in juni plaats gaat vinden. Hier komen Tilburgse sportbestuurders, commissieleden, sportwoordvoerders en de raad naar toe om aan de slag te gaan met een actueel thema."

Wat vind je leuk en belangrijk aan je werk?
"Mijn werk is heel variërend en dat eigenlijk geen dag hetzelfde. Je staat veel in contact met andere mensen en je draagt je steentje bij aan de bevordering van sport in Tilburg. Daarnaast word ik er heel blij van als ik zie dat we een vereniging écht ergens mee geholpen hebben. Wekelijks ontmoeten maar liefst 5 miljoen mensen elkaar op een sportvereniging. Dat laat naar mijn mening zien hoe kansrijk en groot de unieke verenigingscultuur in Nederland is. Zelf speel ik in het eerste damesteam van Volley Tilburg en is het verenigingsleven mij met de paplepel ingegoten. Ik zit in verschillende commissies en ben trainster. Ik weet dus hoe een vereniging in elkaar zit en welke uitdagingen en knelpunten ze hebben. Maar vooral ook hoe belangrijk een sportvereniging is. Het is, naast een plek waar mensen fijn en gezellig kunnen sporten, een ontmoetingsplek en het zorgt voor sociale binding en participatie.

Maar het sportlandschap in Nederland is veranderd, en blijft veranderen. Mensen willen vaker in hun eigen tijd, wanneer ze zelf willen, gaan sporten. Ongebonden zijn. Verenigingen hebben daardoor met verschillende problemen te maken. Wij zijn er dan ook om deze verenigingen te adviseren, inspireren, motiveren en ze te helpen om in te spelen op deze maatschappelijke ontwikkelingen. Wij geloven namelijk in de kracht van verenigingen. "

Wat is het mooiste of grappigste moment wat je rondom werk hebt meegemaakt?
"Ik heb eigenlijk al heel veel mooie en leuke dingen meegemaakt tijdens mijn werk en met mijn collega’s. Eén ding dat me echt is bijgebleven is het moment dat ik samen met een collega een rondje maakte over de ijsbaan toen de Vakantietoernooien plaatsvonden. Ik kan me nog herinneren dat ik zei: “Ik heb echt niet het idee dat ik nu aan het werk ben, puur omdat ik het zo leuk vind om al deze kids te zien sporten”. Het is mooi als je werk heel dicht bij je passie en hobby ligt."

Verder Lezen