Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #16

19-6-2019 10:24:00

Medewerker aan het woord #16

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Oualid Saadouni. Nieuw in het Buurtsportteam en tevens zaalvoetballer in het Nederlands team.  "Ik ben positief verrast over de sportaanpak in Tilburg. Kinderen hoeven zich hier echt niet te vervelen."

Oualid is sinds januari actief bij Buurtsport in Tilburg-Zuid. Daarvoor werkte hij bij Rotterdam Sport Support. Daar probeerde hij de jeugd aan het sporten te krijgen, via projecten bij de kinderopvang, scholen, verenigingen en in de wijk. Het is dus geen grote stap naar zijn werk nu bij Buurtsport. "Ik heb altijd iets met sport en kinderen willen doen. En uit alleen training of sportles geven krijg ik geen voldoening. Juist sport als middel gebruiken om de jongeren iets bij te brengen vind ik leuk."

Passie voor sport en werk
Oualid heeft een grote passie voor sport. Hij sport heel veel, al van jongs af aan. "Ik zaalvoetbal, voetbal en tennis af en toe. Het meeste tijd ben ik kwijt met zaalvoetbal. Ik speel in het Nederlands team, daarnaast zaalvoetbal ik drie keer in de wijk bij eredivisieclub FC Eindhoven. Ik ben dus geregeld onderweg en op reis. Het is momenteel nog goed te combineren met Buurtsport en dat vind ik fijn. Daar heb ik ook bewust voor gekozen. Ik speel al 10 jaar bij Nederland en heb besloten dat mijn maatschappelijke carrière voorrang krijgt. Dat had ik toen ik net begon met voetballen nooit gedacht natuurlijk, dat voetbal op plaats twee zou komen te staan, maar ik ben klaar voor de volgende fase in mijn leven. Dus mocht er een punt komen dat het niet meer te combineren is dan ga ik voor mijn werk. Dat weten ze bij het Nederlands team ook."

Hoogtepunten in de zaal
"Ik heb gelukkig al veel mooie dingen met het zaalvoetbal mogen meemaken. Als Nederlandse zaalvoetballer heb ik denk ik alles eruit gehaald wat er in zit. Ik heb een EK gespeeld, ruim 50 interlands, ben vier keer landskampioen geworden, Champions League gespeeld, heb verschillende keren de beker, supercup en bekercup gewonnen… Het WK is een droom maar ik ben bang dat dat niet haalbaar is. Komend half jaar zijn de kwalificaties hiervoor. Als we echt boven onszelf uit stijgen is er misschien iets mogelijk." Oualid noemt als echt hoogtepunt in zijn carrière natuurlijk het EK. "Maar naast het EK zijn er nog twee momenten die ik echt als hoogtepunt zie: het spelen van een Champions League wedstrijd in en tegen het grote FC Barcelona én het spelen van een wedstrijd in en tegen topland Brazilië in een vol stadion. Dat was geweldig."

Sport als middel
De combinatie van sport en het maatschappelijk aspect vindt Oualid interessant. Sport als middel gebruiken. "Je hebt soms met moeilijke kinderen te maken. Ze denken dat ze lekker aan het sporten zijn, dat zijn ze natuurlijk ook, maar ze zijn zich er niet bewust van dat ze ook dingen leren. Regels, respect, omgaan met elkaar en de omgeving. Zo hebben we pas geleden rondom de activiteit nog afval geprikt en ervoor gezorgd dat iedereen in Tilburg Zuid weer schone straten heeft en op schone velden kan sporten."   Oualid heeft te maken met een andere omgeving als in Rotterdam. "Daar waren de kinderen en de omgeving anders. Hier zijn er af en toe moeilijke kinderen, die het thuis zwaar hebben of ze zijn vooral brutaal. In Rotterdam zat het vaak tegen het criminele aan. Dan heb je een andere aanpak nodig." Ook waren er af en toe gevaarlijke situaties. "Er is er ooit tijdens een activiteit in de sporthal een scooter naar binnen gereden, dwars door de kantine heen. Dat was geen ongeluk, heel bewust. Gelukkig heb ik zoiets hier nog niet meegemaakt."

Positief verrast
"Ik ben positief verrast over hoe de sportaanpak in Tilburg is. Er is een groot sportaanbod. Als het niet via verenigingen is dan kunnen ze wel in de wijk terecht en ook op de basisscholen is het aanbod groot. Kinderen hoeven zich hier in Tilburg niet te vervelen. Het is hier echt heel goed. Ik woon in Breda en daar zijn ze lang niet zo ver."   Maar Oualid ziet ook nog kansen voor Tilburg. "Ik denk dat er nog veel te halen is bij de middelbare scholieren. Hen aan het sporten te houden. Deze groep verlaat juist een vereniging of komt minder buiten. We werken nog niet echt samen met de middelbare scholen. In Rotterdam heb ik dit wel gedaan en ik zie hier wel kansen tot samenwerking. Ook met andere partners. Dus wie weet kan ik hier een rol in spelen in de toekomst."

Verder Lezen