Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #17

Younes (zittend) als scheidsrechter en begeleider actief bij het tafeltennistoernooi
19-7-2019 00:08:00
Younes (zittend) als scheidsrechter en begeleider actief bij het tafeltennistoernooi

Medewerker aan het woord #17

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Younes Aknin, 23 jaar. Hij werd vorige maand uitgeroepen tot Citytrainer van het jaar. "Als kind was ik elke dag op de sportveldjes te vinden en keek ik op naar de Buurtsportmedewerkers, nu hoop ik zelf een mentor te zijn voor de jeugd "

Younes woont heel zijn leven al in Tilburg-Noord. Als klein jongetje was hij al te vinden op de sportveldjes. Hij voetbalde en tafeltenniste er, en deed mee met activiteiten van Buurtsport. 15 Jaar later is hij er nog steeds actief, maar nu als begeleider.

Buurtsport

Buurtsport Tilburg is al vele jaren actief op de Tilburgse sportveldjes. Ze organiseren en begeleiden activiteiten voor de jeugd. De jongeren komen en gaan, maar sommigen blijven voor altijd betrokken. Zo ook Younes. Toen hij jong was deed hij mee met de activiteiten van Dennis Drenthe. Dennis is nog steeds Buurtsportmedewerker, maar inmiddels staat Younes naast hem. Hij neemt zijn stokje langzaam over. Younes licht toe: "Dennis was vroeger al mijn mentor en hij heeft me vanaf het eerste moment begeleid, daar ben ik hem erg dankbaar voor."

Citytrainer van het jaar

Via Buurtsport kwam hij terecht bij de cursus Citytrainer. "Dennis adviseerde me om de Citytrainer cursus te volgen. Daar heb ik vooral ook geleerd om mezelf te presenteren en te laten zien. Dat vond ik namelijk altijd lastig. Daarnaast leerde je over wat er bij het organiseren van activiteiten en evenementen komt kijken. Denk aan de randzaken van het organiseren van een evenement, zoals veiligheid en blessures. Het was een leerzame ervaring."

Activiteiten en jeugd begeleiden is niks nieuws voor Younes. Hij is vrijwilliger bij een Somalische stichting waar hij sportactiviteiten organiseert voor de jeugd. Daarnaast geeft hij training bij Willem II Amateurs en hij geeft zaalvoetbaltraining aan kleine kinderen en oudere jeugd. Het zijn activiteiten waar verantwoordelijkheid bij komt kijken. "Maar dat geeft me ook vertrouwen. Ik ken veel ouders uit de wijk ook, ze vinden het fijn te weten dat ik op de sportvelden sta met hun kinderen".

Door zijn grote inzet en de uren die hij doorbrengt in de wijk om activiteiten te begeleiden is Younes afgelopen maand tijdens de diploma uitreiking van de cursus Citytrainer uitgeroepen tot Citytrainer van het jaar. "Ik vind het een eer. Maar ik heb er niet veel extra's voor moeten doen. Ik doe hetzelfde als andere jaren, ik ben mezelf gebleven en ben nog steeds bijna elke avond op het Cruyff Court actief om jongeren te begeleiden en sturen."

Bedrijfskunde én bewegingsonderwijs

Naast zijn vele vrijwilligerswerk studeert Younes ook nog. Hij begint na de zomer aan zijn laatste jaar van de opleiding Technische bedrijfskunde in Tilburg. Een pittige studie maar hij hoopt hem volgend jaar af te ronden. Bijzonder is dat hij naast zijn studie de externe minor bewegingsonderwijs heeft gedaan in Rotterdam. "Dat is helemaal iets anders, maar beiden vind ik interessant. Ik heb het altijd leuk gevonden om bezig te zijn met sport en kinderen, naast mijn studie wilde ik daar graag iets mee doen." Zijn docenten vonden het een rare keuze maar hij heeft hen ervan kunnen overtuigen dat dit is wat hij wilde. Tijdens zijn minor leerde hij hoe hij les moest geven aan kinderen. Dit kon hij toepassen bij zijn stage bij basisschool de Cocon waar hij als gymdocent enkele maanden heeft gewerkt.

Mentor voor de jeugd

Younes vind het leuk om met jeugd te werken. Jong of oud. Toen hij klein was, was Dennis zijn mentor, nu hoopt hij een mentor te zijn voor de jongeren. "Vroeger was ik zelf deelnemer en nu probeer ik mezelf altijd in hen te verplaatsen. Ik merk nu dat jongeren uit zichzelf al willen meehelpen met activiteiten. Ze willen inbreng hebben en activiteiten begeleiden. Ik geef ze dan ook tips. Ik vind het mooi om te zien dat ze hier interesse in hebben. Er komt een moment dat ik dit niet meer doe, dus dan kunnen zij mijn rol innemen. De volgende generatie staat al klaar. "

Wensen en ambities

Younes leeft van dag tot dag. Maar hij heeft wel ambities. Als eerste wil hij zijn diploma halen en hij hoopt de Krajicek cursus te mogen volgen. Daarnaast wil hij iets blijven betekenen voor de jeugd in deze wijk. Later wil hij iets doen met zijn studie én met sport. Hij hoopt dan twee banen te kunnen combineren.

Daar voegt hij nog een bijzondere wens aan toe: "Het Cruyff Court in het Ypelaer Park ligt naast de vijver. De bal verdwijnt daar vaak in. En zonder bal gaan de jongeren zich vervelen, gaan ze verkeerde dingen doen en kunnen ze voor overlast zorgen. Ik hoop dat er een oplossing komt voor dit probleem zodat de jongeren kunnen blijven spelen."

Verder Lezen