Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #19

Mieke (in het geel) helpt mee tijdens de TTM wandeltocht
13-9-2019 09:49:00
Mieke (in het geel) helpt mee tijdens de TTM wandeltocht

Medewerker aan het woord #19

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Mieke Goedmakers. Zij zet zich al ruim 18 jaar in voor de Tilburgse senioren. Samen met collega's en partners in de stad zet ze interventies weg om Tilburgse ouderen vitaler te laten worden en dus ook meer te laten bewegen. 'Sport wordt echt als middel ingezet om bijvoorbeeld angsten en onzekerheden van ouderen weg te nemen.'

Beweeginterventies voor ouderen

Mieke werkt sinds 2001 bij het Sportbedrijf, en eigenlijk is ze ook altijd bezig geweest met de doelgroep 'senioren' (45+). "Samen met een collega is mijn hoofdtaak het wegzetten van duurzame beweeginterventies en -programma's die belangrijk kunnen zijn voor Tilburg als vitale stad. Dit doe ik nooit alleen, ik werk altijd samen met partners in de stad. Wij faciliteren en ondersteunen, de partners zitten meer in de uitvoering. Ik ben vooral een spin in het web die alle partijen en mensen bij elkaar brengt. Dat vind ik ook het leukste aan het werk. Vaak is er als je samen de schouders eronder zet meer mogelijk dan je in eerste instantie dacht!"

Samenwerking met partners in de stad

De samenwerking met partijen in de stad is verbreed de laatste jaren. Een goede ontwikkeling. "Zo kunnen we veel kwetsbare ouderen beter bereiken. We werken bijvoorbeeld veel samen met het Gezondheidscentrum in de Reeshof. Daarnaast proberen we tegenwoordig programma's weg te zetten in samenwerking met de eerstelijnszorg (bijvoorbeeld huisartsen en fysio's), daar zit onze doelgroep namelijk. Verder werken we met ContourdeTwern en de GGD, en nu ook het Elizabeth Ziekenhuis in het kader van de Diabetes Challenge. We willen iets neerzetten wat je langere tijd kan borgen, dat kun je niet alleen. En leefstijl bindt. Wij richten ons met het Sportbedrijf namelijk vooral op sport en bewegen en de GGD bijvoorbeeld richt zich op gezondheid, dan vullen we elkaar aan."

Een voorbeeld van een goede samenwerking is het project 'Bewegen op recept in de sport (BORIS)', dat in 2013 is weggezet. "Dit is het eerste project waarbij we samen hebben gewerkt met eerstelijns zorginstanties, met name het Gezondheidscentrum in de Reeshof. Dit project bestaat nog steeds. En vanuit dit project komen weer nieuwe vragen en samenwerkingen voort."

Diabetes Challenge

"Ook worden we vanuit landelijke organisaties steeds beter gevonden. De Diabetes Challenge in Tilburg is zo ook ontstaan. Dit is een (landelijk) programma van 20 weken waarbij wandelen wordt ingezet om men meer te laten bewegen en diabetes tegen te gaan. Dit draagt bij aan hetgeen wij in Tilburg ook doen: kwetsbare groepen bereiken en op een laagdrempelige manier laten bewegen. Vorig jaar hebben we de pilot gedraaid en nu zijn we al in 4 stadsdelen in Tilburg actief. Er zijn 3 tempogroepen, zodat iedereen mee kan. We kijken naar iemands mogelijkheden, en proberen dan op maat iets neer te zetten. Zelfs het revalidatiecentrum is aangesloten. Er zijn nu al 180 deelnemers! Het doel is om in elk stadsdeel van Tilburg samen te werken met de zorg zodat meer mensen aan hun gezondheid werken."

Wandelen in Tilburg

Het wandelen in Tilburg wordt op meerdere manieren gestimuleerd. "Zo is er de Tilburg Ten Miles wandeltocht opgezet en ook de Warandeloop heeft een wandeltocht. Daarnaast bestaat het programma 'wandelen in de wijk' al 10 jaar. Om mee te gaan met de tijd en de routes voor iedereen beschikbaar te stellen is er nu een gelijknamige app uitgebracht. Hiermee kan iedereen op eigen houtje de bijzondere wijken in Tilburg te voet ontdekken, en je leert onderweg ook nog iets over de historie."

Wandelen is laagdrempelig, en voor iedereen. "Met de app kun je zelf op pad. Maar veel ouderen hebben een steuntje in de rug nodig. We merken dat wandelen in groepsverband mensen vertrouwen geeft waardoor ze het beter kunnen volhouden. Zo hebben we iemand gehad die pleinvrees had. Door het wandelen in een groep en met een wandelcoach voelde die persoon zich veilig en durfde daardoor uiteindelijk de brug over, terwijl diegene dat eerst niet durfde. Wat het dan met zo'n iemand doet om die stap te zetten… dat is geweldig om te zien. Het heeft dus niet alleen met bewegen te maken maar ook met het welbevinden. Sport als middel is belangrijk. Zeker voor de kwetsbare groep."

Op één been de TTM wandeltocht lopen

"De grootste voldoening komt van de mensen zelf. Daar doen we het voor. Zo hadden we afgelopen editie van de Tilburg Ten Miles een bijzondere deelnemer: Bert. Bij hem is zijn been geamputeerd en hij zat in een rolstoel, hij kon niet lopen. Met behulp van het revalidatiecentrum en dankzij de Diabetes Challenge heeft hij opnieuw leren lopen. Na 20 weken trainen stond hij aan de start van de TTM en heeft hij zelfs de 3 km gelopen, met ondersteuning van krukken. Dat was een grote overwinning!"

Toekomst

"We zijn met de Bas van de Goor foundation, die ook de Diabetes Challenge heeft opgezet, bezig om een breder traject neer te zetten. Een programma waar alle chronisch zieken op een laagdrempelige manier kunnen instappen. En het liefst in elk stadsdeel. Dat is een klus voor de komende jaren. We hopen dat steeds meer partijen gestimuleerd worden om samen te werken voor dit soort interventies. Leefstijlcoaches, verenigingen, KBO's (Katholieke bond voor ouderen)... Zo kunnen we met zijn allen het verschil maken!"

Ben je geïnteresseerd in de interventies voor ouderen? Neem dan contact op! 

Verder Lezen