Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #20

Medewerker aan het woord #20

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Marieke van der Linde. Een echte sportfanaat. Zij is al sinds 1998 werkzaam in de Tilburgse sportwereld. Ze valt officieel onder team Buurtsport en is sinds 2011 verantwoordelijk voor het project CityTrainer. "Ik vind het fijn om te zien dat voormalig buurtsport deelnemers met een moeilijke achtergrond, die vroeger bij mij op het veldje stonden, het hebben gemaakt."

Buurtsport

Marieke is in 1998 via BOTS (Bureau Ondersteuning Tilburgse Sport) terecht gekomen bij het Sportbedrijf. BOTS is in 2005 samengevoegd met het Sportbedrijf en vormt nu de afdeling Sportstimulering. Hiervoor deed Sportbedrijf Tilburg vooral accommodatiebeheer. ''Ik ben binnengekomen als Buurtsportwerker. Het project Buurtsport was toen twee jaar aan de gang en destijds waren we met z'n vieren. Ik kan wel zeggen dat we samen het project hebben laten slagen waardoor het een duurzaam en structureel project is geworden. Inmiddels zijn er meer dan tien buurtsporters actief!'' Team Buurtsport organiseert sportactiviteiten op sportveldjes in de wijk, waarbij iedereen mee mag doen. ''Ik ben zelf ook ontzettend sportminded en ben geïnteresseerd in vele sporten, ben een echte sportfanaat. Ik vind het leuk om verschillende sporten te bekijken en te beoefenen. Daarnaast heb ik vaak een goede klik met jongeren en vind ik het leuk om te werken met jongeren die het niet altijd even makkelijk hebben (gehad). Daarom past Buurtsport goed bij mij. De sfeer is op het werk altijd goed en ik heb leuke collega's. Dit vind ik belangrijk." 

Groei

"Een van de mooie dingen aan mijn werk, zijn de verhalen die je hoort over voormalig Buurtsportdeelnemers. Dat er dan een jongen met een moeilijke achtergrond, die vroeger bij mij op het veldje stond, het heeft gemaakt, dat vind ik natuurlijk heel fijn en goed!
Het werk is wel veranderd. Toen ik begon met werken bij BOTS deden we van alles zelf. In de zomervakantie organiseerden we bijvoorbeeld twee weken zomerspektakel. Toen bouwden een collega en ik met z'n tweeën een hele klimwand op en braken we deze ook weer af, iedere dag. Nu huren we iemand in die dit komt doen. Het is professioneler geworden. Het Sportbedrijf en Buurtsport zijn echt gegroeid.''

CityTrainer

''Mijn huidige functie binnen het Sportbedrijf is Projectleider CityTrainer. Dit concept is afkomstig uit Den Bosch. Het is een project waarbij voornamelijk jongeren die iets willen doen in de wijk speciale cursussen aangeboden krijgen. Hierdoor gaan ze beschikken over meer tools en vaardigheden om in de wijk jongeren aan het bewegen te krijgen. In het begin boden we deze cursussen enkel aan jongeren aan die deelnamen aan Buurtsport. Maar er bleek ook animo te zijn vanuit kinderen en volwassenen. We focussen ons nu dus op drie groepen: CityTrainers junior (een project via basisscholen), de groep 14 t/m 24 jarigen en 25+ers. Het is al jarenlang een goedlopend project wat veel oplevert: De deelnemers aan de cursus leren hun talent en kwaliteiten te ontwikkelen en beter in te zetten én Tilburg krijgt competentere burgers die iets doen voor hun stad/wijk. Met hopelijk daardoor meer Tilburgers die bewegen. CityTrainer is een project wat zichzelf blijft ontwikkelen. Daar houd ik van en dat houdt het werk ook leuk.''

Sport van de maand: hockey

Deze maand is hockey de sport van de maand. Marieke heeft zelf ook gehockeyd. ''Ik ben op jonge leeftijd begonnen bij Zwart-Wit in Breda en daarna overgestapt naar Push. Ik heb altijd in het eerste dames team gespeeld en ik heb een halfjaar hoofdklasse gespeeld, oftewel het hoogste niveau van Nederland. Ook was ik geselecteerd voor de selectie van Zuid-Nederland. Ik heb onder andere CIOS gestudeerd. Daarna ben ik stage gaan lopen en gaan werken in sport, waardoor ik altijd in het weekend en 's avonds moest werken. Daarom koos ik om voor Dames 2 te gaan spelen. Ik speelde hier samen met minder goede speelsters, waardoor ik het plezier in het hockey verloor en uiteindelijk koos om te stoppen. Toch vind ik hockey nog steeds een ontzettend gave sport en als het allemaal kon, zou ik het nog steeds doen.'' Vandaag de dag beoefend Marieke allerlei andere sporten. Ze tennist, waarbij ze veel meedoet aan toernooitjes op haar club. Ook stapt ze veel op de fiets om te gaan wielrennen en doet ze nu en dan aan hardlopen. Ze skiet, snowboardt en doet aan wakeboarden. En alles met een flinke dosis fanatisme.


Eind oktober start de nieuwe cursus CityTrainer. Op de pagina van Citytrainer kun je je aanmelden en vind je meer informatie. 

Verder Lezen