Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #24: Cas van den Broek

Cas staat 3e van links
28-2-2020 14:14:00
Cas staat 3e van links

Medewerker aan het woord #24: Cas van den Broek

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Cas van den Broek. Naast het runnen van zijn kapperszaak is hij ook schaatsinstructeur bij de Tilburgse Schaatsschool, oud-bestuurslid van de Tilburg Trappers en vooral gek op het geven van schaatslessen aan kinderen.

Goedlachse alleskunner

Cas is kapper van beroep, heeft al 35 jaar een mannen-kapsalon aan het Westerpark in Tilburg West. En 2,5 uur per week wordt hij ingehuurd om zijn liefde voor het schaatsen over te brengen op kinderen van de Tilburgse Schaatschool. Deze ras-Tilburger is al vanaf het begin betrokken bij de Tilburgse Schaatsschool op de Ireen Wüst IJsbaan: "7 jaar geleden heeft Mariska Ensink (de toenmalige teamleider) me benaderd en samen hebben we de schaatsschool opgezet en vormgegeven. Sindsdien geef ik schaatsles aan kinderen. Het mooiste wat er is!"

"Ik heb altijd geijshockeyd, heb jarenlang ook in het bestuur van de Tilburg Trappers gezeten. En ik heb altijd gezegd; als hier in Tilburg een 400-meter baan komt, dan ga ik op noren rijden. Dat wilde ik zo graag leren." En zo geschiedde, Cas was meteen verkocht. "Op noren rijden is zo mooi en moeilijk tegelijk. Het is een ontzettend technische sport. En dan met hoge snelheid de bocht door; fantastisch."

Diversiteit

Op de dinsdagavond geeft de inmiddels 61-jarige Tilburger 2 uur schaatsles: het eerste uur aan beginners en het tweede uur aan het allerhoogste niveau. En op zondagochtend de kindjes. Die diversiteit vindt Cas super mooi en uitdagend, maar bij het vertellen over de kinderlessen gaat hij wederom glimlachen. "Lesgeven aan die kinderen vind ik echt schitterend om te doen. En te zien! Er komen kinderen bij me op les die nog nooit hebben geschaatst en binnen een half uurtje schieten ze al weg. Mooi toch."

Ook straalt het enthousiasme er vanaf wanneer de goedlachse Cas vertelt over z'n ijshockeyteam. Cas ijshockeyt nog steeds 2 keer per week met een veteranen-team, allemaal fanatieke oud eerste team spelers van de Trappers. Op maandagavond op de Ireen Wüst IJsbaan en op woensdagochtend op het IJssportcentrum: voordat we gaan werken lekker potje ijshockeyen met de ouwe maten. Dat is echt genieten."

Onderdeel van de familie

Cas loopt dus al een tijdje rond op de Ireen Wüst IJsbaan, hij kent iedereen en iedereen kent hem. "Het leuke eraan is dat als je deel uitmaakt van zo'n team, dat het aanvoelt als een 2e familie. Het moment dat je hier binnen loopt, zie je Patricia, Jamy of Joyce bij de receptie. Een stukje verder kom je de ijsmeesters Bas, Berry of John tegen. En natuurlijk Marc of John; gezellig een praatje maken, grapjes uithalen, het voelt hier gewoon goed. Ik heb ook niet het gevoel dat ik een uitzendkracht ben, maar ik ben gewoon onderdeel van de club hier."

Met een lach op de ijsbaan

Op de vraag of Cas nog mooie ijsbaan anekdotes te vertellen heeft, verschijnt er weer een dikke glimlach: "Oei, hier moeten we natuurlijk voorzichtig zijn met wat we hier opschrijven! Elke week gebeurt er wel iets moois. Vooral die kleintjes kun je van alles wijs maken. Deze week nog; tijdens de les vielen alle kindjes aan de lopende band. Ik zei tegen de kindjes: als jullie blijven vallen, moet ik jullie nog zwembandjes aangeven. Toen vroeg een heel klein meisje, amper 5 jaar: "Maar meneer, het is hier toch geen zwembad?". Ja, dat vind ik mooi."

Plezier boven talent

Met de nodige ervaring herkent Cas ook meteen of een kindje talent heeft. Hij geeft ook samen met een groot Tilburgs schaatstalent Maud Lugters de kinderen les. Dit lesblok heeft hij een kindje van 5 jaar die pas voor de 3e keer op het ijs staat en nu al kan schaatsen. "Dan denk ik: oh, die moeten we in de gaten houden. Maar veel belangrijker vind ik dat de kindjes plezier hebben. Dat staat voorop. Altijd en overal".


Ook wij wensen Cas nog veel plezier toe. Altijd en overal.

Verder Lezen