Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #3

20-4-2018 13:40:00

Medewerker aan het woord #3

medewerker aan het woord

In deze nieuwe rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Debby van der Horst - de Beer. Zij is Buurtsportmedewerker in de Reeshof. 

Sinds wanneer werk je bij het Sportbedrijf als buurtsportmedewerker en wat doe je precies?
Sinds augustus 2014 ben ik werkzaam bij Buurtsport. Hiervoor was ik werkzaam als politieagente in Tilburg-Noord. Hier heb ik veel gezien en meegemaakt, ook erg gevaarlijke situaties. Ik was toe aan iets anders en wilde vooral jongeren enthousiasmeren en hen iets positiefs geven. Dat ging in de rol van agent moeilijk. Ik ben toen Buurtsportmedewerker geworden. Eerst tijdelijk in Eindhoven en uiteindelijk in Tilburg. In mijn rol organiseer ik diverse sportactiviteiten voor jongeren met als doel om ze een positieve vrijetijdsbesteding te geven. Sommige jongeren hangen op straat rond, sommigen hebben het thuis financieel niet breed zodat ze weinig vrijetijd hebben of geen sport kunnen beoefenen. Met deze jongeren wordt er wekelijks gesport. Ook is er een middag speciaal voor meiden. In mijn rol heb ik contact met jongerenwerk, zodat we indien nodig jongeren met hen in contact kunnen brengen. Daarnaast verwijzen we ze door naar sportclubs in de wijk. Verder organiseren we sporttoernooien en werken we samen met de Cruijf Courts, de Krajicek Foundation, Scholarshippers en Citytrainers.

Waarom vind je het werken bij Buurtsport zo leuk?
De combinatie van jongeren en sport is super. Soms heel lastig en uitdagend maar andere momenten heel leuk en dankbaar. Jongeren komen soms heel onverwacht en grappig uit de hoek. Elke dag is anders. Ook is het leuk om de jongeren een beetje te kunnen kneden en op een positieve manier met hen bezig te zijn. Je bouwt een band op en bent een soort vertrouwenspersoon. De vrijheid in het beroep is ook niet verkeerd, je bepaalt zelf wat voor soort activiteiten je doet met de jongeren. 

Wat is het gaafste of mooiste wat je hebt meegemaakt in je werk?
Er zijn veel mooie momenten die ik heb meegemaakt, maar heel gaaf was de deelname aan de 5km van de Tilburg Ten Miles met een groep jongeren van de woongroep. Deze jongeren hebben (psychische) problemen en met hen ging ik trainen voor de 5km. In het begin liepen sommigen niet eens 100 meter zonder te stoppen. Met een groepje hebben we deelgenomen en iedereen heeft het uitgelopen. Zelfs een meisje wat de hele tijd achteraan heeft gelopen en het heel zwaar had. Ik heb de hele race naast haar gelopen en haar aangemoedigd tot de eindstreep. En met mij veel publiek aan de kant van de weg. Het was een emotioneel moment toen ze over de streep kwam. Ik was erg trots op haar. Een tijd geleden ben ik haar weer eens tegen gekomen. Toen vertelde ze me dat als het even slecht met haar gaat, dat ze dan altijd naar haar medaille kijkt, die na 2 of 3 jaar nog steeds boven haar bed hangt. Bij die medaille denkt ze terug aan een hele mooie prestatie waar ze moed en doorzettingsvermogen uit haalt. Dat vond ik speciaal om te horen. 

Verder Lezen