Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord #8

12-10-2018 13:24:00

Medewerker aan het woord #8

medewerker aan het woord

In deze nieuwe rubriek maak je maandelijks kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Bas Muskens. Bas is ijsmeester van de Ireen Wüst IJsbaan en het IJssportcentrum in Tilburg.

Sinds wanneer werk je bij het Sportbedrijf en wat doe je precies?
"Ik werk sinds augustus 2000 bij het Sportbedrijf, ik ben begonnen als toezichthouder in de voormalig Stadsporthal. Bij de Stadssporthal ben ik doorgegroeid naar assistent Teamleider en in december 2008 ben ik naar het nieuwe T-Kwadraat gegaan als Teamleider Toezicht en Sporthal. Door reorganisatie in 2011 zou ik boventallig verklaard gaan worden, maar uiteindelijk ben ik toch 1e medewerker geworden binnen het T-Kwadraat en de Ireen Wüst IJsbaan. Zo'n 2 jaar geleden werd bekend gemaakt dat Jan Nieuwenhuizen (de huidige ijsmeester) met pensioen zou gaan en ben ik het traject ingegaan om Jan op te volgen. Sinds 20 augustus dit jaar ben ik officieel verantwoordelijk voor het ijs.

De afgelopen winter ben ik ook 3 maanden lang ijsmeester geweest op de Coolste Baan van Nederland, daar heb ik enorm veel geleerd van ijsmeesters van bijvoorbeeld Alkmaar en Heerenveen. In de periode voordat ik als ijsmeester hier aan de slag ging, ben ik ook veel op bezoek geweest bij Thialf in Heerenveen om kennis op te doen, om zodoende hier in Tilburg een mooie ijslaag neer te leggen."

Vertel eens wat over je achtergrond?
"Mijn achtergrond is eigenlijk metaal, haha! Ik heb altijd veel met techniek gedaan, ben onderhoudsmonteur geweest bij verschillende bedrijven en dus uiteindelijk in 2000 bij Sportbedrijf terecht gekomen. Verder ben ik heel gelukkig getrouwd, inmiddels alweer 23 jaar. Ik heb 2 jongens: eentje van bijna 20 en eentje van 22. Mijn grootste hobby is het fietsen! Ik fiets ongeveer 10.000 km per jaar, bij verschillende verenigingen en met mijn kinderen of met mijn vrouw. Ik vind het leuk om hard te rijden, om te trainen. Wel op de racefiets, de mountainbike is om de winter door te komen. De fietsen gaan uiteraard ook mee op vakantie, elk jaar naar Frankrijk. Dat is echt mijn ontspanning, vind ik geweldig."

Waarom vind je dit werk zo leuk?
"Wat ik heel erg leuk vind, is dat het gigantisch afwisselend is. Ik zou geen baan kunnen en willen hebben van 8 tot half 5. Ik ben nooit echt bezig met tijd, ga pas naar huis als ik vind dat het ijs oké is. Als we straks in het seizoen zitten, heb je bijvoorbeeld 14 dweilen in een dienst: dan ben je continu bezig met onderhoud, metingen, dweilen, ijs prepareren. En dan heb je 3 ijsbanen die we bij moeten houden! Daarbij vind ik het heel leuk om met mensen om te gaan die allemaal hier voor hun plezier komen schaatsen. Je komt hier echt maar weinig mensen tegen die chagrijnig zijn. Ik vind het mooi als mensen met sport bezig zijn, als het goed gaat en als het ijs er goed bij ligt, bij het langebaan schaatsen én bij de Tilburg Trappers. "

Wat is het grappigste of mooiste wat je hebt meegemaakt in je werk?
"Het mooiste wat ik mee heb mogen maken, is ijsmeester zijn op de Coolste Baan van Nederland in Amsterdam. In het Olympisch Stadion werd 9000 m2 ijs neergelegd op een atletiekbaan, in de buitenlucht. Je bent dan verantwoordelijke voor het ijs, dan maak je wel effe iets anders mee…. Er komen daar 8000 bezoeker per dag, voor een periode van 2,5 maand.

Dus je moet je voorstellen: op de atletiekbaan en de ruimte eromheen wordt een podium gebouwd, een halve meter boven de grond, alle slangen gaan eronder door. Op dit podium komen bakken te liggen, en in die bakken komt het het ijs. Dan hebben we het dus over een 400 meter baan, een 300 ertussenin, een 30x60 baan en 2 curlingbanen! Er hingen led- schermen; de grootste van de wereld, er waren grote vipruimtes, de inhaal van het Nederlands Schaatsteam na de Olympische Spelen vond er plaats, er was een soort museum en Radio 538 draaide er elke dag. Het was werkelijk één groot feest, niet voor te stellen. Echt een super mooi evenement.

En ik denk dat nu het mooiste moment er aan gaat komen: dat ik dit seizoen eindverantwoordelijke in Tilburg ben. Ik hoop dat ik mijn ervaring in Amsterdam door kan zetten naar hier en er met iedereen een mooi schaatsseizoen van kan maken!"

Verder Lezen