Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord: Ben de Fretes

12-5-2021 09:48:00

Medewerker aan het woord: Ben de Fretes

Ben de Fretes is sport- en beweegcoach van het Steunpunt Aangepast Sporten Midden-Brabant, wat dit jaar 25 jaar bestaat. Al 25 jaar wordt er in Tilburg, maar ook in de regio er omheen, hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen met een beperking te stimuleren om te bewegen en hen daarbij te koppelen aan een beweegaanbieder. Ben heeft al voor veel mensen met een beperking een passende sport gevonden. “Ik ontmoet vaak mensen met een laag zelfbeeld. Het is mooi als je hen uiteindelijk kan laten zien dat zij er ook toe doen, dat zij ook kunnen sporten of bewegen.”

Ben werkt inmiddels al 14 jaar bij het Sportbedrijf van Gemeente Tilburg. “Ik ben als buurtsportwerker in 2007 begonnen, heb vervolgens de overstap gemaakt naar verenigingsondersteuning en nu werk ik alweer enkele jaren als sport- en beweegcoach. In deze functie help ik mensen met een beperking, chronisch zieken, mensen met autisme en gedragsproblematiek met het vinden naar een passende sport- of beweegaanbieder. Ben doet dit niet alleen in Tilburg; hij vertegenwoordigt de regio Midden-Brabant. Dit betekent dat hij ook mensen in Goirle, Gilze-Rijen, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk helpt.

Band met cliënten

Steunpunt Aangepast sporten brengt dus mensen met een beperking in beweging. “Dit is belangrijk voor hen, hierdoor kunnen zij participeren in de maatschappij en helpen wij voorkomen dat zij in een sociale isolatie raken.”
Ben geniet van zijn werk. “Ik ontmoet vaak mensen met een laag zelfbeeld. Het is mooi als je hen uiteindelijk tijdens een intakegesprek duidelijk kunt maken dat zij er ook toe doen, dat zij ook kunnen sporten of bewegen. Het fysieke contact met deze mensen vind ik fijn. En dat ik hen als sport- en beweegcoach kan helpen een passende sport te vinden en ze kan ondersteunen bij het realiseren van hun doelen in de toekomst door middel van sport. Het vertrouwen dat mensen langzaam in mij krijgen en de commitment die ze met mij aangaan is heel waardevol.”

Het vertrouwen en de band die Ben krijgt met zijn cliënten is heel speciaal. “Zo heb ik een vrouw van 70 jaar met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) begeleid naar een aqua fysio training bij een fysiotherapeut. Nadat zij een proeftraining had gevolgd die haar heel erg goed beviel, besloot zij daar lid te worden. Toen ik samen met haar en haar man naar de auto liep om naar huis te gaan, zei ze huilend tegen mij “Ben, ondanks ons leeftijdsverschil hebben mijn man en ik het gevoel dat wij een vriend erbij hebben gekregen.”

Taekwondo

Ook buiten zijn werk bij het Sportbedrijf is Ben veel met sport bezig. “Ik heb mijn eigen Taekwondoschool in Tilburg, BDF Taekwondo. Hier verzorg ik trainingen aan kinderen en volwassenen. Daarnaast verzorg ik ook agressie- en regulatie trainingen binnen het onderwijs en bij bedrijven in de regio.” En als dat nog niet genoeg is sport hij zelf ook regelmatig. “Ik heb altijd op hoog niveau aan taekwondo gedaan, heb in het nationale team gezeten. Tegenwoordig doe ik het nog steeds graag, maar natuurlijk op een lager niveau. Daarnaast hardloop en fiets ik graag en heb ik een hond waar ik dagelijks mee wandel.”

Sport heeft Ben veel gebracht. Niet alleen op fysiek gebied. “Door te sporten werk ik aan mijn fysieke en mentale gesteldheid en dat is belangrijk om mijzelf goed te voelen. Daarnaast heeft sporten heeft mij zoveel gegeven, gebracht en gevormd. Door het sporten ben ik door heel Europa gereisd, ten tijde dat ik in het nationaal taekwondo team zat en ook later als coach van mijn zoon Tim. Ik heb heel veel andere culturen mogen leren kennen. Hierdoor is mijn leven verrijkt vind ik. Als klein kind merkte ik dat ik, doordat ik goed kon sporten, ook meer zelfvertrouwen kreeg en ik ook gelijkwaardig was aan andere mensen.”

De tijd dat Ben coach was van zijn zoon en met hem veel wedstrijden afging, blijft een speciale ervaring. Twee jaar lang reisden ze samen naar verschillende open toernooien in heel Europa. “Tim stond dan op de mat, en ik stond aan de zijlijn als coach. Samen hebben we veel mooie momenten meegemaakt. Een moment uit die tijd is mij altijd bijgebleven en daar lachen we samen nog vaak om: Tijdens het EK Taekwondo in Rome werd ik ooit in de lift van het hotel wakker in mijn ondergoed. De deuren gingen open bij de lobby, omdat er mensen in wilden stappen. Later bleek dat ik aan het slaapwandelen was.”

Sporten in coronatijd

In coronatijd liggen sommige sporten even stil, maar Ben probeert de mensen wel in beweging te houden. “Ik doe wat wél kan. Zo beweeg ik met veel van mijn cliënten omdat zij niet terecht kunnen bij de beweegaanbieders. Ik wandel dus veel met ze, gemiddeld wandel ik 14 km per dag. Daarnaast doe ik met sommige cliënten een boks training in het Spoorpark en met één client heb ik twee keer gefietst op de racefiets. Ik beweeg momenteel dus heel erg veel, weliswaar op een andere manier als dat ik gewend ben, maar het is wel heel erg leuk en gezellig.”

Verder Lezen