Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord: Jim van Fessem

15-4-2021 09:58:00

Medewerker aan het woord: Jim van Fessem

medewerker aan het woord

In deze rubriek maak je kennis met één van de werknemers in de Tilburgse sportwereld. Vandaag is het woord aan Jim van Fessem. Jim is projectleider re-integratie bij de Gemeente Tilburg. "Vanuit mijn functie help ik mensen door middel van sport, bewegen en lifestyle om zich weer beter te laten voelen.“ Vanuit zijn carrière als profvoetballer weet Jim als geen ander wat sporten met je kan doen en hoe hij dit bij anderen kan overbrengen.  

Jim is een echte Tilburger met een grote liefde voor sport, en in het bijzonder voetbal. Hij is op jonge leeftijd begonnen bij het toenmalige RKVV Hieronymus. Vanuit daar is hij naar RKSV Sarto, T.S.V. Longa en zo bij Willem II terechtgekomen. Vanaf zijn 13e stond Jim in de goal. Zijn vader was ook keeper en dat leek hem ook wel iets. En dat bleek geen verkeerde keuze.

Champions League avonturen

In zijn tienerjaren keept Jim bij Willem II. In het begin bij de jeugd en in het tweede elftal. “Ik trainde 4x in de week, soms zelfs wel 6x in de week. In het begin ging ik overdag nog naar school, maar dat was op een gegeven moment niet meer te combineren. Toen ging ik in de avonduren naar school.

Jim maakte zijn debuut in 1994 in de eredivisie bij de Tilburgse club, tegen PSV. Hij heeft een hele mooie tijd bij deze club gehad. “Als Tilburger spelen in je eigen stad is natuurlijk geweldig. En dan ook nog met schitterende momenten. De hoogtepunten waren toch wel eindigen op de 2e plek in de Eredivisie en spelen in de Champignon League. Wedstrijden tegen Sparta Praag en Spartak Moskou vergeet je nooit meer. Zo mooi om dit in eigen stad mee te maken.” Na Willem II heeft Jim gekeept bij Vitesse, ADO Den Haag, De Graafschap en tot slot bij NAC.

Andere kant van de lijn

Na bijna 20 jaar kwam er een einde aan zijn carrière als profvoetballer, maar zeker geen einde aan een carrière in de sport. Bij NAC Breda is hij vervolgens nog een aantal jaar aan de slag gegaan als teammanager. “Vervolgens ben ik gaan werken als Personal Trainer. Ik vind het heel leuk om met mensen om te gaan en helemaal om ze te helpen met een doelstelling. Sport gebruik ik als middel voor bijvoorbeeld stressvermindering. Je bouwt echt een band op met mensen. Op een gegeven moment vond ik de werktijden binnen deze functie niet meer heel prettig. Momenteel werk ik bij het Sportbedrijf van de gemeente Tilburg als projectleider van een re-integratieproject. “

Sport als middel bij participatie

“Mensen die in de bijstand zitten en graag vooruit willen, komen bij mij terecht. Sport, bewegen en lifestyle worden ingezet met als doel om ze beter in hun vel te laten zitten. Ik ga met ze in gesprek om te achterhalen wat ze nou precies willen. Dit zijn vaak leuke, maar ook best pittige gesprekken. Vervolgens koppel ik ze aan de juiste persoon. Ik heb een team van mensen om me heen; van een yoga coach of voedingsspecialist tot kickbokstrainer. Ik haal ambities bij mensen naar boven, probeer hun doelen helder te krijgen en werk stapsgewijs met ze toe naar een einddoel. “

“Het is mooi om mensen te helpen en een toekomst te geven. Dit doe ik samen met het team door middel van sport. Sporten doet iets met je, op ieder niveau. Dat probeer ik over te brengen. En het is niet alleen sport. Bewegen en lifestyle gebruiken we ook om mensen vooruit te helpen. Het is mooi om na een aantal weken of maanden echt verschil te zien. Het zelfvertrouwen groeit en mensen komen terug in de maatschappij. Ik hoop nog veel mensen te helpen en mooie succesverhalen te creëren”!

Verder Lezen