Sport in Tilburg
»
»

Medewerker aan het woord: Judith van Berkel

09-1-2021 05:05:00

Medewerker aan het woord: Judith van Berkel

medewerker aan het woord

Special: 25 jaar Steunpunt Aangepast Sporten

Dit jaar bestaat Steunpunt Aangepast Sporten 25 jaar. Al 25 jaar wordt er in Tilburg, maar ook in de regio er omheen, hard gewerkt om zoveel mogelijk mensen met een beperking te stimuleren om te bewegen en hen daarbij te koppelen aan een beweegaanbieder. Judith is sinds een jaar betrokken bij het Steunpunt als consulent en coördinator. “Het mooiste is om mensen met een beperking te laten zien dat ze meer kunnen dan dat ze denken, dat hun zelfvertrouwen groeit en ze sportplezier ervaren.”

Judith van Berkel is in 2020 gestart als consulent en coördinator van Steunpunt Aangepast Sporten bij Sportbedrijf Tilburg en nam hiermee het stokje over van Mieke Couwenberg. “Mieke heeft jarenlang regionaal sport- en beweegaanbieders ondersteund en meegeholpen om nieuw aanbod op te starten. Ze onderhield contacten met zorg en welzijnsorganisaties en breidde deze uit. Ze heeft als het ware met haar werk alle drempels weggenomen voor mensen met een beperking om te gaan bewegen.” Judith hoopt een vervolg te kunnen geven hieraan, het netwerk te behouden en verder uit te breiden. “Ik hoop dat er nog meer gemeentes uit de regio aanhaken bij ons netwerk en dus voor mensen met een beperking een beweegaanbod willen neerzetten.”

Plezier in sport

Judith is haar loopbaan in 2004 gestart in Eindhoven, als beweegcoach voor mensen met een beperking. In de jaren daarna heeft ze verschillende functies gehad als sport- en beweegcoach, verenigingsondersteuner, adviseur, consulent aangepast sporten en projectleider voor onder andere Old Stars en meiden- en vrouwenvoetbal. Dat ze iets met sport heeft is dus duidelijk, maar haar hart ligt duidelijk ook bij het stukje aangepast sporten. “Sport en bewegen is plezier, voor ons is het bijna vanzelfsprekend dat we kunnen sporten en plezier beleven. Ik wil dat het voor iedereen vanzelfsprekend wordt. Ik zie zo vaak dat mensen met een beperking meer kunnen dan ze altijd dachten, het plezier spat er dan vanaf. Hun beperking moet geen beperking zijn om te kunnen bewegen en plezier te hebben. Ik wil laten zien wat er wel kan in plaats van niet kan.”

“In mijn functie pak ik samen met mijn collega Ben de Fretes (sport- en beweegcoach) alle vragen op die op het gebied van aangepast sporten binnenkomen. Verder ondersteun ik verenigingen en sportaanbieders bij het opzetten en versterken van hun aanbod en help ik ze op het gebied van vrijwilligers, ledenwerving, promotie activiteiten en ondersteuning daarbij. Ook geven we voorlichting over wat we als Steunpunt kunnen betekenen en daar hopen we dan nieuwe opdrachten uit te halen.”

Vraag en aanbod

Steunpunt Aangepast Sporten is in 1996 opgericht om mensen met een beperking de kans te bieden te bewegen en sporten en ze te koppelen aan beweegaanbieders in de regio. “We willen zoveel mogelijk mensen binnen het reguliere aanbod laten bewegen, alleen hebben ze iets waardoor ze moeite hebben om in een reguliere groep te stappen. Wij proberen ze te ondersteunen en drempels weg te nemen. En als mensen graag in een aangepaste groep willen sporten, dan zetten we ze door naar die aanbieders. Het is persoonsafhankelijk, we bieden maatwerk. We gaan uit van de vraag en behoefte van de persoon en daar zoeken we een passend aanbod bij. Soms komen er ook verenigingen of aanbieders die graag iets willen met de doelgroep, die heel divers is, en daar begeleiden we ze dan ook in.”

“Door regionaal te organiseren is er een groot, divers aanbod, een goed netwerk en kunnen we maatwerk leveren. Samenwerking tussen gemeentes is essentieel om de doelgroep, die verspreid zit, goed te bereiken. Als er een vraag is voor een bepaalde sport die in Tilburg niet wordt aangeboden, kunnen we makkelijk kijken of dit in één van de omliggende gemeentes wel kan. Het maakt de lijntjes korter. De stap om te gaan bewegen maken we voor mensen met een beperking zo makkelijk mogelijk.”

Mijlpalen

Dit jaar bestaat het Steunpunt Aangepast Sporten 25 jaar. In die tijd is er veel bereikt en opgezet. Er zijn steeds meer stedelijke en landelijke evenementen waar mensen met een beperking aan mee kunnen doen. Denk aan de wandeltocht bij de Warandeloop en de Tilburg Ten Miles. Een ander mooi voorbeeld is het G-sportweekend bij Amarant. Dit bestaat al langer, maar is inmiddels van voetbaltoernooi uitgegroeid tot een heel sportweekend wat nationaal bekend is. Steunpunt Aangepast Sporten draagt hier haar steentje aan bij. Ook was er een aantal jaar terug een succesvol Aangepast Sportenplein op het Pieter Vreedeplein waar veel verenigingen zich konden promoten en mensen kennis konden maken met diverse sporten.

Verder is het groeiende aanbod een mijlpaal op zich te noemen. “Vroeger had je maar enkele sporten die mensen met een beperking konden beoefenen. Voor mensen met een lichamelijke beperking was er bijvoorbeeld alleen maar rolstoelbasketbal of rolstoeltennis. Tegenwoordig kun je veel meer: van zitskiën tot karten tot duiken. Door technologische ontwikkelingen komen er steeds betere hulpstukken, zoals protheses, die ervoor zorgen dat mensen veel meer kunnen en het beweegaanbod veel groter is.”

Zelfstandigheid en zelfvertrouwen

“Het ideaalbeeld is dat ons werk overbodig wordt”, zegt Judith. “Dat sportaanbieders en sporters elkaar zelf kunnen vinden en dat aangepast sporten geïntegreerd is in het stedelijk sportaanbod. Want dat zou betekenen dat de maatschappij zo ingericht is dat het vanzelfsprekend is dat mensen met een beperking gewoon meedraaien binnen verenigingen.” Maar tot die tijd is Judith blij dat ze verenigingen kan ondersteunen en sporters kan begeleiden en helpen. “Je laat mensen inzien wat ze wél kunnen. Zo kwam ik, een paar jaar terug tijdens een evenement, een vrouw van 72 tegen die al 20 jaar niet goed en zelfstandig kon lopen en in een elektrische rolstoel zat. Ik heb haar toen kennis laten maken met een racerunner. Ik zei: wil je dit eens proberen? Zij zei, dat kan ik toch niet? Waarop ik antwoordde: kun je zitten? Dat kon ze, net als dat ze haar voeten een beetje kon bewegen. Uiteindelijk hebben we haar op de fiets gezet en toen vloog ze door de gymzaal. Ze was euforisch en had nooit verwacht dat ze dit zou kunnen. Een tijd later kwam ik haar weer tegen en zei ze dat ze ook thuis steeds vaker uit de rolstoel kwam en zelfs kleine stukjes kon lopen. Iets wat ze eerst nooit durfde te proberen. Ze kwam erachter dat ze toch op een bepaalde manier kon bewegen, iets dat de racerunner heeft aangewakkerd. Dat heeft ze met de fysiotherapeut besproken en heeft toen zelf een racerunner aangeschaft. Nu gaat ze met de racerunner overal heen, is ze niet meer afhankelijk van haar man of een busje. De racerunner heeft haar geholpen om letterlijk en figuurlijk stappen te maken en heeft haar meer zelfvertrouwen gegeven.”

Bewegen is voor deze groep niet altijd een doel, het is vaak een bijzaak. “Het zelfvertrouwen wat ze door het bewegen krijgen, zien wat ze wél kunnen, het ergens bij horen, het ergens plezier in hebben, dát is het doel. Ik vind het mooi om hieraan bij te dragen.”

In het teken van het 25-jarig bestaan van Steunpunt Aangepast Sporten lichten we elke maand een bijzonder verhaal uit van sporters, coaches, partners, sportaanbieders. Heb jij nog een mooi verhaal? Mail dan naar sportmarketing@tilburg.nl.

 

Verder Lezen