Sport in Tilburg
»
»

Nationale Kraanwaterdag: Nieuwe openbare watertappunten en een waterfiets op school

23-9-2020 13:17:00

Nationale Kraanwaterdag: Nieuwe openbare watertappunten en een waterfiets op school

Het is Nationale Kraanwaterdag. Vorig jaar op deze dag werd Tilburg uitgeroepen tot de stad met het lekkerste kraanwater van Nederland. Daar zijn we nog steeds trots op. We willen dat iedereen dit lekkere water kan proeven, waar en wanneer dan ook. Daarom is er in 2018 begonnen met de aanleg van openbare watertappunten. Inmiddels heeft Tilburg ruim 25 van deze watertaps. Deze maand werden nieuwe tappunten in Stadsbos013, in de natuurtuin bij de Puccinistraat, bij het st Willebrordplein en bij het Wagnerplein geplaatst en ook de komende tijd worden er weer tappunten geopend. Ook veel basisscholen en wijkcentra hebben inmiddels een watertappunt waar iedereen water uit kan tappen.

Waterfiets op scholen

Tilburg wil de gezonde leefstijl van haar inwoners bevorderen door het drinken van zoete drankjes en sapjes terug te dringen en het drinken van kraanwater te stimuleren. Op Nationale Kraanwaterdag werd dit doel nog eens extra belicht. Woensdagochtend 23 september ging er, dankzij Brabant Water, een kraanwaterfiets langs de scholen in Tilburg-West. Daar konden leerlingen en leerkrachten in de pauze en na school een lekker vers getapt bekertje water krijgen of hun bidon vullen. Ook Kingo, mascotte van Willem II, kwam mee met de waterfiets om te benadrukken dat water drinken lekker en gezond is! De meeste scholen hebben inmiddels een drinkwater beleid, wat er op gericht is dat leerlingen minder sapjes met suiker meenemen naar school. Deze sapjes en drankjes zijn niet alleen slecht voor het kind, ook voor het milieu. Op veel scholen hebben kinderen een eigen bidon die ze kunnen vullen met water waardoor het afval van plastic flesjes en pakjes wordt verminderd.  

Gezonde aanpak in Tilburg

Met het drinkwaterbeleid op scholen en het plaatsen van watertappunten wordt het water drinken in Tilburg bevorderd. De gemeente wil, in samenwerking met Join the Pipe en Brabant Water, mogelijk maken dat iedereen altijd en overal water kan drinken omdat het goedkoop, gezond en makkelijk is. Zo staan de watertappunten op scholen, in wijkcentra, bij sportveldjes en op openbare plekken waar veel mensen komen. Op onderstaand kaartje zijn alle watertaps te vinden.

Met het plaatsen van een tappunt steunt de gemeente Tilburg schoon drinkwaterprojecten in Afrika.

Gezonde scholen in Tilburg

De gemeente Tilburg vindt het belangrijk dat kinderen gezond opgroeien. Daarom wordt door middel van het programma Jongeren op Gezond Gewicht en de Gezonde School aanpak ingezet om een gezondere leefstijl te bevorderen. In de wijk, bij verenigingen, in huis en op scholen en kinderdagverblijven. Inmiddels mogen ruim 30 Tilburgse scholen zich formeel een gezonde school noemen. Daarnaast zetten ook veel andere scholen, kinderdagverblijven en (wijk)organisaties bewust in op een gezond beleid.

Waterjeweettoch

In het kader van de watercampagne #Waterjeweettoch die in 2018 is gestart, zijn er waterpakketten ontworpen voor bijvoorbeeld scholen en kinderdagverblijven met daarin een watermenukaart en allerlei hulpmiddelen om water drinken te bevorderen. De watermenukaart en andere communicatieuitingen zijn hier te vinden. Wil je ook een waterpakket of meer informatie over deze campagne ontvangen? Mail dan naar jogg@tilburg.nl.    

Verder Lezen