Sport in Tilburg
»
»

Paralympische toppers strijden zondag op atletiekbaan Tilburg

Paralympische toppers strijden zondag op atletiekbaan Tilburg

Tilburg neemt komende zondag even de rol van Tokio over. De Japanse hoofdstad zou afgelopen week het centrum van de paralympische sport zijn. Zou, want corona zorgde voor een vol jaar uitstel van de Paralympics. Voor de Nederlandse atleten is er een mooi alternatief gevonden om alsnog hun topvorm te laten zien. Op de baan van Attila komt een ongekend sterk deelnemersveld in actie. Atleten uit zes landen strijden daar voor de medailles en de records op het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) atletiek voor sporters met een beperking. 

Enorm blij

Wethouder Rolph Dols is razend enthousiast over dit sportevenement. “Er zijn meerdere redenen dat ik enorm blij ben met deze wedstrijd. Op de eerste plaats is het geweldig dat er sowieso weer gesport kan worden. We streven er naar om – binnen de RIVM-richtlijnen – zoveel mogelijk door te laten gaan in Tilburg. Dit is wel een heel mooie wedstrijd, weliswaar zonder publiek, maar we zijn heel trots op het gegeven dat veel Paralympische toppers op onze baan komen sporten. Trots ben ik ook op Attila die de handschoen heeft opgepakt en dit evenement organiseert komende zondag. Tenslotte sluit dit naadloos aan bij de doelstelling van Tilburg om een inclusieve stad te zijn. Sport moet voor iedereen mogelijk zijn, want prestatie, passie en plezier geldt voor sporters met en zonder handicap." 

Snelle baan

Fleur Jong, de kersverse wereldrecordhouder over 100 meter, is minstens zo enthousiast als de wethouder. “Ja, geweldig dat we in Tilburg mogen lopen. Dat is voor ons als sprinters toch echt de snelste baan. Het seizoen loopt wat op zijn eind, maar ik wil het goed afsluiten dit weekend. Mijn wereldrecord van 12,73 heb ik gelopen door alle 40 stappen perfect te zetten. Daarmee kon ik 0,4 seconden van mijn record afhalen. Dat hoop ik natuurlijk nog een keer mee te maken, maar of dat zondag gaat lukken is de vraag. Zaterdag spring ik al ver tijdens de Gouden Spike in Leiden en wellicht werkt dat nog wat door. Ik ga in ieder geval die 100 meter weer binnen de 13 seconden afleggen! Het is prachtig dat zoveel atleten nog in actie gaan komen half september, volgend jaar september hopen we dan toch echt in Tokio te knokken om de Olympische medailles.”

Toppers in actie

Er staan zondag veel nationale en internationale toppers op de baan in Tilburg. Naast Fleur Jong komt ook voormalig Olympisch kampioen Marlou van Rhijn in actie op de sprintnummers. Naast de hardlopers zijn ook de snelle wheelers zondag actief. Snelste man in de sportrolstoel is nog altijd Kenny van Weeghel uit Heeswijk-Dinther. Voor de meer recreatieve deelnemers is er de optie om met de Racerunner mee te doen. Dit is weliswaar nu nog een bijnummer, maar zal tijdens de Paralympics van 2024 in Parijs op het officiële programma prijken. De wedstrijden op de atletiekbaan van Attila beginnen zondag om 10.00 uur en duren tot ongeveer 17.00 uur. Publiek is vanwege het corona-virus helaas niet welkom. 

Verder Lezen