Sport in Tilburg
»
»

Sport van de maand: Bootcamp

Sport van de maand: Bootcamp

Elke maand staat er een sport centraal op Sport in Tilburg. In de maand mei is dit Bootcamp. Een sport die in deze tijd ook goed te beoefenen is. Buiten, in je tuin, maar ook binnen kun je diverse oefeningen doen. Bootcamp is een sport waarbij je heel je lichaam traint. En door de vele verschillende oefeningen hoeft geen een les hetzelfde te zijn. Er zijn veel bootcamp aanbieders in Tilburg, zowel (buiten)sportscholen als personal trainers bieden het aan. Daarnaast zijn er ook online bootcamplessen waar je, vooral in deze tijd, aan deel kunt nemen.

 

Bootcamp is een training waarbij zowel aan kracht als conditie wordt gewerkt. Trainingen worden vaak buiten gehouden, omdat er ook gebruik wordt gemaakt van attributen en obstakels in de omgeving, zoals stoepranden, boomstronken en bankjes. Je kunt alleen een bootcamples doen, maar vaak doe je een bootcamples bij een sportschool in tweetallen of kleine groepjes. Zo kun je elkaar ook gebruiken om een bepaalde oefening uit te voeren. Bootcamp wordt op maat aangeboden. Er wordt rekening gehouden met de fitheid of leeftijd van de groep. Daarnaast wordt er veel gewisseld van omgeving en oefeningen, waardoor geen les hetzelfde is. Zo worden conditionele oefeningen afgewisseld met krachtoefeningen en train je niet alleen je spieren, maar ook je coördinatie. Voorbeelden van oefeningen zijn sit-ups, squats, lunges en interval. Dit kun je ook thuis doen. Daarnaast wordt er bij bootcamps op sportscholen ook gebruik gemaakt van kettlebelts of touwen.

Online bootcamplessen
Er worden op verschillende manieren bootcamplessen gegeven. Van personal training tot groepslessen indoor en outdoor. Momenteel wordt er door de Corona maatregelen op een aangepaste manier bootcamp gegeven. Zo worden, op gepaste afstand, af en toe nog 1 op 1 lessen gegeven. Daarnaast kun je ook online bootcamplessen volgen. Hier vind je enkele bootcampsessies van het Beweegteam Onderwijs. Ook veel sportscholen hebben in deze tijd zelf lessen gemaakt, die vaak op hun social media accounts zijn te vinden. Soms kun je de les online ook ‘live’ volgen. Zo kun je, dan wel op afstand, toch samen met je sportmaatjes meedoen.

Wedstrijden
Voor sommige bootcampers zijn trainingen alleen niet genoeg, zij missen een wedstrijdelement. Nu zijn er in heel het land verschillende wedstrijden, waar je met de bootcamplessen voor kan trainen. Denk aan de diverse Obstacle Runs. Bij deze wedstrijden komen alle elementen van bootcamp terug: conditie, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Je moet een, vaak zwaar, parcours afleggen met verschillende obstakels waar je overheen, onderdoor of doorheen moet. Soms bieden bootcamptrainers aparte lessen aan waarin je specifiek traint voor deze wedstrijden.

Bootcamp in Tilburg
In Tilburg kun je op veel plekken bootcamplessen nemen. Hier is een overzicht te vinden van de Tilburgse aanbieders. Deze is alleen nog niet compleet. Geef jij of doe jij mee aan bootcamplessen, maar staat jouw sportaanbieder er nog niet bij? Mail dan de gegevens naar sportmarketing@tilburg.nl.

Verder Lezen