Sport in Tilburg
»
»

Sport van de maand: eSports

Sport van de maand: eSports

Elke maand staat er een sport centraal op Sport in Tilburg. In de maand april is dit eSports. Een sport die in deze tijd nog wel perfect te beoefenen is. Een hard groeiende sport en veel meer dan alleen een computerspelletje spelen. Het is competitief gamen. Amateurteams of professionele spelers gaan met elkaar de strijd aan, individueel of in teamverband. Voor een groot deel gebeurt dit online, maar ook op grote evenementen. Zo heeft Tilburg een eigen e-sportvereniging voor studenten, heeft Willem II twee eSporters en werd er onlangs een kennisevent in de Lochal georganiseerd.

E-divisie in Tilburg
Afgelopen seizoen is alweer het vierde seizoen van de eDivisie in Nederland gestart. De eDivisie is de officiële Nederlandse FIFA20 competitie. In de eDivisie gaan eSporters van de 18 Eredivisieclubs virtueel de strijd aan om het eDivisie kampioenschap in FIFA20 Ultimate Team. De wedstrijden worden live gespeeld op de Xbox en PlayStation. Alle Eredivisieclubs hebben twee eSporters. Bij Willem II  zijn dit Sem van den Hoof en Tim Doleweerd. Sem speelde vorig jaar ook al voor de Tilburgse club. Net zoals alle andere sportwedstrijden in Nederland is ook de eDivisie momenteel stilgelegd. Gelukkig kunnen eSporters vanuit huis en online wel gewoon blijven trainen.

E-sportvereniging voor studenten
Buiten Sem en Tim kent Tilburg nog veel meer eSporters. Zo heeft Tilburg zelfs een echte eSportsvereniging: Tilburg Student E-Sports Association Link. De vereniging is in 2015 opgericht en telt ruim 200 leden. Sinds een jaar hebben ze zelf een eigen kamer op het universitair terrein geopend. De ruimte, 'Spawn Point', wordt gebruikt voor leden van de vereniging om spelletjes te spelen en evenementen te organiseren. Competitieve teams kunnen ook in de kamer trainen. Bekijk hier de website van de studentensportverenging.

Game events in Tilburg
Ook worden er in Tilburg evenementen georganiseerd op het gebied van gaming en eSports. Zo vond op zaterdag 7 maart het kennisevent LevelUp plaats in de Lochal. Het was de 2e editie van het event. LevelUp kijkt naar gamen als een talent. Rondom de game-industrie bestaan veel kansen voor bijvoorbeeld schoolcarrières, beroepen en vaardigheden voor de toekomst, die nog niet door iedereen gezien worden. Het event werd opgedeeld in drie playgrounds: game-talks, game-playground en gameopportunity’s. Hierdoor werden de bezoekers bewust gemaakt van de verschillende kanten van gaming. Het is leuk, leerzaam, uitdagend en sociaal. Bij het onderdeel game-talk was Sem van den Hoof, de eSporter van Willem, II te gast. Hij hield een boeiende presentatie over zijn leven als eSporter. Zowel kinderen als ouders kregen een kijkje in zijn werk en hij gaf ook mee dat 8 uur gamen per dag niet goed is. Hij benadrukte juist dat een gezonde voeding ontzettend belangrijk is en dat je moet zorgen dat je zowel mentaal als fysiek fit blijft. Hierna was Sem te vinden in de playground waar je hem kon uitdagen om een potje FIFA te spelen. Het was wederom een zeer geslaagde editie.

Verder Lezen