Sport in Tilburg
»
»

Sport van de maand juni: Wielersport

03-6-2020 12:53:00

Sport van de maand juni: Wielersport

Elke maand staat er een sport centraal op Sport in Tilburg. In de maand juni is dit de wielersport. Een sport die je altijd en overal kan beoefenen, als je maar een fiets hebt! Tilburg is een echte fietsstad. We hebben Nederlands grootste fietstalent Sam Oomen en we hadden baanwielrenner en Olympiër van 1928; Jan Pijnenburg. Een bekend fietsevenement is de Ronde van den Besterd. En er zijn veel mooie mountainbike- en fietsroutes in Tilburg en omgeving.

Fietsen is heel laagdrempelig en zowel jong en oud kan deze sport beoefenen. Of je nu van snelheid houdt of van lekker ontspannen fietsen en iets van de omgeving wilt zien. Er zijn verschillende fietsdisciplines. Zo kun je bijvoorbeeld wielrennen op de weg of op een speciale wielerbaan. In Tilburg heb je bijvoorbeeld het Jan Pijnenburg Wielerparcours. Je kunt ook veldrijden of mountainbiken in de natuur. Veldrijden is explosiever, mountainbiketochten zijn vaak wat langer. Ook is er BMX, waarbij je rijdt op een kleine fiets en zo snel mogelijk een kort parcours aflegt of je doet aan BMX freestyle waarbij je jouw tricks laat zien. En dan heb je natuurlijk de recreatieve kant van fietsen: je kunt altijd een ontspannen tochtje maken door de mooie Tilburgse natuur of door de stad!

Wielersport in Tilburg
Ben je een fanatieke fietser en wil je samen met anderen touren of wedstrijden rijden? Dan kun je in Tilburg bij verschillende clubs terecht. Zo is MTB Tilburg een vereniging van en voor actieve mountainbikers. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd en op hun website staan veel mooie routes. 

De oudste wielerclub van Tilburg is TWC Pijnenburg. Er wordt gereden op de baan, op de weg, en ook kun je aan veldrijden doen. Deze club werd in 1936 opgericht met als doel om de wielersport in Tilburg en omgeving te promoten. Inmiddels telt de club bijna 200 leden. Ook heeft de wielerclub de laatste jaren een aantal succesvolle wielrenners afgeleverd. Zij begonnen hun wielercarrière bij TWC Pijnenburg en rijden nu rond op het hoogste niveau in bijvoorbeeld de Tour de France. Denk aan wielertalent Sam Oomen. De club is vernoemd naar Tilburgs grootste wielrenner Jan Pijnenburg. Hij won tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam zilver op de ploegenachtervolging. 

Bij Toerclub Tilburg ’93 kun je terecht met zowel een recreatieve fiets, racefiets of mountainbike. Er worden wekelijks veel ritten in de omgeving georganiseerd en ook de meer avontuurlijke fietsers komen aan hun trekken bij de toerclub. 

Ook voor studenten is er een speciale wielersportvereniging: TSWV De Meet. Zij organiseren verschillende tochten en er wordt ook aan veldrijden en mountainbiken gedaan. 

De mooiste Tilburgse routes
Lekker met je fiets er op uit? Dan heb je in en rondom Tilburg keuze genoeg. Als mountainbiker moet je de nieuwe Tilburgse MTB route in het Stadsbos uitgeprobeerd hebben. In 2019 werd deze eerste officiële mountainbikeroute van Tilburg geopend. De route is populair bij mountainbikers en staat in de top 10 van mooiste Brabantse mountainbikeroutes (www.mtbroutes.nl). De route is goed te rijden door jong en oud en is voor zowel beginners als gevorderden. Meer info over deze route lees je hier.

Een andere mooie plek waar je kunt fietsen, ook bijvoorbeeld recreatief, is in en rondom Moerenburg. Tevens zijn de LaTrappe Fietsroutes populair. Op deze website vind je deze en meer diverse routes in en rondom Tilburg.

Daarnaast zit je als Tilburgse fietser qua locatie sowieso goed met mooie omliggende routes in onder andere Oirschot, Alphen, Dorst, Dongen, België (Bels Lijntje) en de Loonse & Drunense Duinen.

Je kunt ook je eigen route samenstellen. Dat kan bijvoorbeeld met de app Komoot. Ook Strava wordt veel gebruikt door fietsers om routes te maken, zoeken en om hun tijd en afstand bij te houden.

Tilburg fietst voor Tilburg
Geen fanatiek wielersporter maar houd je wel van fietsen? Er is één website waar je alles vindt wat met recreatief fietsen in Tilburg te maken heeft: www.tilburgfietst.nl. Van de opening van fietsenstallingen en de bekende fietstaxi’s tot fietsenwinkels en fietsroutes. Ook enthousiasmeren ze werkgevers om fietsen binnen hun bedrijf te stimuleren.
Daarnaast vind je informatie over het initiatief ‘Tilburg fietst voor Tilburg’. Met deze campagne van de gemeente Tilburg kunnen inwoners en werknemers van bedrijven in de regio Tilburg fietskilometers maken waarmee ze direct bijdragen aan een goed doel. Bijna 1000Tilburgers fietsten in 2019 mee. In korte tijd behaalden ze samen het eerste doel: het bij elkaar rijden van een bedrag voor de aanschaf van 20 opgeknapte fietsen voor Tilburgers die zich de aanschaf van een fiets helaas niet kunnen veroorloven. Na de zomervakantie werd wegens het grote succes de actie een paar keer verlengd. Uiteindelijk is er 300.000 kilometer behaald, waardoor er in totaal 40 fietsen konden worden weggegeven én de Tilburgse Voedselbank extra ondersteuning kreeg om een maand lang de voedselpakketten aan te vullen. Het nieuwe doel is 400.000 kilometer voor ouderen. Wanneer dat aantal kilometer wordt behaald, komt er een bedrag vrij voor een leuke activiteit voor 50 ouderen (65+) in Tilburg. Zij mogen er dan, samen met een begeleider, tussenuit met de fietstaxi voor een speciaal fietstochtje van een uur. Tilburg fietst het samen voor elkaar! 

Verder Lezen