Sport in Tilburg
»
»

Sport van de Maand: Skateboarden

02-3-2020 10:35:00

Sport van de Maand: Skateboarden

Elke maand staat er een sport centraal op Sport in Tilburg. De maand maart is dit skateboarden. Brabant staat al jaren bekend als dé skateprovincie. En ook Tilburg is een prominente skatestad. Het Ladybird Skatepark behoort tot de beste van Nederland. En nu met de Urban Sports Area in het Spoorpark opnieuw een mooi skatepark is geopend én het NK Skateboarden voor de 4e keer naar de Koepelhal in Tilburg komt, kan Nederland niet meer om Tilburg heen wat betreft skateboarden en Urban sports.

 

Mooie skateparken
Skaters kunnen zich naar hartelust uitleven in Tilburg. De stad kent vele mooie plekken waar skateboarders hun tricks kunnen uitproberen en perfectioneren. Het Ladybird skatepark in de Hall of Fame wordt door heel veel skaters beoordeeld als het beste skatepark van Nederland. Het heeft een uitgebreid streetpark en wedstrijdpark en daarnaast is er ook ruimte voor jonge kinderen om te oefenen. Het skatepark heeft ook een skateschool voor jong en oud.

Ook in de buitenlucht kunnen de skaters terecht in Tilburg. Skatepark Reeshof is in 2016 hersteld en uitgebreid waardoor de jongeren uit de wijk zich hier weer kunnen uitleven. Ook BMX en steppen kan op deze baan. De nieuwste aanwinst voor de Tilburgse skateboarders en urban sporters is de Urban Sports Area in Spoorpark Tilburg, die in 2019 werd geopend. Hier ligt, naast een boulderplek, ook een skatebowl, skatestreetbaan en een MTB Pumptrack. Een plek die erg in trek bij jong en oud.

In 2019 werd een intentieverklaring getekend door Provincie Brabant en de grote steden om extra geld en aandacht in de sport te steken. Zo moeten er topsportfaciliteiten komen zodat er uiteindelijk een kweekvijver voor nieuw talent ontstaat.

NK Skateboarden Street
Van 27 t/m 29 maart vindt voor de 4e keer het NK Skateboarden Street plaats in Tilburg. Maar het wordt een groter en belangrijker event dan voorgaande jaren. Dit jaar zijn er namelijk kwalificatiepunten te verdienen voor de Olympische Spelen in Tokyo, waar skateboarden voor het eerst op het programma staat. Daarnaast wordt er natuurlijk gestreden voor de Nederlandse titel en een dikke prijzenpot van ruim € 14.000,-. Het NK skateboarden Street is onderdeel van het Urban Playground 013 festival, dat in maart bij de Wagenmakerij en bij de Hall of Fame plaatsvindt. Naast de wedstrijden vinden er tevens verschillende activiteiten en festiviteiten plaats. 

Tilburgs Talent
Brabant is al jaren bekend als dé skateprovincie en heeft uitgesproken het Olympisch mekka van skateboarden te willen worden. Eindhoven levert al jaren veel grote namen, maar ook Tilburg kent veel talenten. Remco Erkeland (18) is daar een van. Volgens de Skateboard Federatie Nederland is hij een van die talenten die mag dromen van een grote toekomst. Op 12-jarige leeftijd begon hij met skaten, nadat hij met zijn ouders bij het NK skaten in Tilburg was gaan kijken. Hij skate elke dag in Tilburg, in weekenden soms elf uur per dag. Hij geeft ook les bij Ladybird Skatepark. Ooit hoopt hij op de Olympische Spelen te staan. Dit jaar komt nog te vroeg, maar wellicht in 2024. Bekijk hier beelden van Remco. 

Verder Lezen