Sport in Tilburg
»
»

Sportaccommodatie de Roomley wint innovatieprijs

31-3-2021 12:50:00

Sportaccommodatie de Roomley wint innovatieprijs

Sportaccommodatie de Roomley is één van de vijf winnaars van de innovatieprijs sportaccommodaties. Sporthal de Roomley in Udenhout is de afgelopen jaren compleet verbouwd en is in augustus 2020 opgeleverd. Er staat nu een duurzaam gebouw waar iedereen in een gezonde omgeving kan sporten.

Isoleren met stro

Uniek aan de Roomley is de isolatie. Via een nieuwe techniek is stro als circulair isolatiemateriaal in de gevel geblazen. De renovatie is onderdeel van Up-Straw, een Europees samenwerkingsproject.
Bij de verduurzaming van het gebouw is gekeken naar het totaalplaatje. Dus ook naar de buitenruimte en wijkgerichte energieplannen. Denk aan parkeerplannen, de omgeving klimaat adaptief inrichten en duurzame warmte en koude opwekking. Daarnaast zijn oude gymmaterialen duurzaam hergebruikt. Een oude springkast is omgetoverd tot teamtafel, turnmatten zijn gebruikt voor een nieuw zitje en de letters van de oude gevelverlichting zijn gebruikt voor speelse binnenverlichting. Het pand is met ‘nul op de meter’, gasloos, zonnepanelen en een warmtepompinstallatie helemaal klaar voor de toekomst.

Gezond sporten voor iedereen

Van al deze duurzaamheidsmaatregelen profiteren ook de sporters. De bouwmaterialen en elementen zorgen voor een lage toxische waarde en lage natuurlijke stralingsniveaus. De temperatuurregulatie in de zomer en de winter zorgt voor een constant sportklimaat. Hiermee biedt het gebouw een gezonde sportomgeving. In de sporthal zijn diverse sporten te beoefenen zoals volleybal, zaalvoetbal, handbal en korfbal.

Ook is de Roomley is rolstoeltoegankelijk. En iedereen kan tijdens en na het sporten gezellig ontspannen in de ‘Gezonde sportkantine’ dat eerder het zilveren certificaat heeft ontvangen.

Innovatieprijs

De innovatieprijs is een gezamenlijk initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSN), Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF, Sportinnovator en de Vakbeurs Sportaccommodaties. De initiatiefnemers benadrukken met de prijs het belang van kennisdeling en promotie over vernieuwingen in de sportsector, gericht op de aanleg, het onderhoud en beheer en de exploitatie van sportvoorzieningen.

Op 22 april presenteren de vijf winnaars tijdens een online sessie hun project voor een panel van drie deskundigen. De panelleden bepalen tijdens deze pitches welke innovaties één of meerdere vouchers ontvangen, te verzilveren bij de BSNC, Vereniging Sport en Gemeenten, NOC*NSF of Sportinnovator.

Verder Lezen