Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #10: Julia van Dijk

02-11-2018 09:42:00

Sporter in beeld #10: Julia van Dijk

sporter in beeld

Julia in actie tijdens het Gewestelijk Kampioenschap Z-H, in Dordrecht. 

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Julia in de spotlights: pas 12 jaar, opgegroeid in de Reeshof en op de ijsbaan. Klein van stuk maar groot in talent. EN dromen! Vorige maand werd ze Gewestelijk Kampioen kunstschaatsen in Dordrecht. Hoog tijd dus om kennis te maken met dit Tilburgse talent.

"Ik ben Julia van Dijk, 12 jaar en ik doe aan kunstschaatsen in Dordrecht bij Kunstrijvereniging De Drechtsteden. Ik heb daar 2 trainsters: Marieke ter-Kruithof en Nicole Goossens.  Dit wordt mijn 3e seizoen daar, ze hebben daar goede faciliteiten om de top te bereiken, om  straks EK's en WK's te gaan rijden. Ze hebben er alles bij de ijsbaan: off-ice training, ballet, fysiotherapie, mental coach, diëtiste, noem het maar op. En dit alles onder de hoede van  Vereniging Talent Ontwikkeling Dordrecht (VTO Dordrecht). "

Hoe ben je bij kunstschaatsen gekomen? Vanwaar deze liefde?

"Door mijn juffrouw in groep 1-2, Emmie de Rooij. Die vertelde in de klas over het schaatsen, dat je een proefles kon volgen via Tryoutsport, dat ben ik gaan doen met m'n beste vriendinnetje. En toen vond ik het meteen al super leuk. Na een kwartier kon ik al vrij schaatsen! Emmie geeft les bij TKV in Tilburg, dus wie een keertje wil gaan oefenen??"

Hoe vaak train je? En hoe combineer je topsport met school?

"Ik train 5 keer per week, in totaal 14 uur. Ik heb een LOOT status bij NOC*NSF, voor topsport talenten (LOOT staat voor Landelijke Organisatie Onderwijs & Topsport).  Ik kan het goed combineren met school. Het Koning Willem II College is een TopSport Talentschool; dan krijg je de kans om een schooldiploma te halen en tegelijkertijd een topsport te beoefenen.  Als ik 's ochtends moet trainen en ik mis een aantal vakken, haal ik die bij andere brugklassen weer in. Vorige week heb ik bijvoorbeeld 4 dagen verlof aangevraagd en volgende week ook vrij gevraagd: dan komt Manon Perron uit Canada over, zij traint in Canada de Olympische ploeg. En die komt dus hier privéles geven: super leuk!"

Wat is het meest bijzondere moment wat je hebt meegemaakt?

"Dat ik grote schaatsers heb mogen ontmoeten! Ivan Righini uit Italië en Javier Fernández uit Spanje tijdens de Challenge Cup. Javier Fernández is wereldkampioen geworden en heeft op de Olympische Spelen in Pyongyang dit jaar brons gehaald!" Moeder Sandra vraagt tussendoor nog of ze niet het mooiste vond dat ze voor het eerst op het podium stond met een NK? Julia antwoordt met een resolute nee.  

"In februari 2019 is er de Challenge Cup in De Uithof in Den Haag. Naast de Nederlandse top komt dan ook de internationale top uit de schaatssport. Dit jaar viel het tegelijk met de Olympische Spelen  in Pyongyang. Dat was wel jammer, want toen waren alle grote internationale topschaatsers dus niet in Den Haag. M'n grote voorbeeld in Nederland is Niki Wories en in het buitenland is Loena Hendrickx uit België."

Hoeveel wedstrijden schaats je per seizoen?

"Dit seizoen 9 wedstrijden. Je kiest zelf aan welke wedstrijden je meedoet. Als je wilt, kun je elk weekend wel ergens schaatsen. Maar dat zou heel duur zijn.. In Nederland heb je 3 selectiewedstrijden, daarnaast veel wedstrijden in het buitenland, zoals in Londen, Innsbruck, Hasselt en Luxemburg.  De Challenge Cup in Den Haag is heel belangrijk;  het is een internationale wedstrijd maar de beste Nederlander in iedere categorie is tegelijk dus Nederlands Kampioen."

Hoe zie je jouw toekomst/ wat is je droom?

"Mijn droom is ooit de Olympische Spelen te halen. En EK's en WK's te rijden - en te winnen! De grootste concurrentie komt uit Rusland. Die schaatsen 6 uur per dag, 7 dagen per week! Maar zij gaan niet naar school… En dat is ook best belangrijk! haha!"

We wensen Julia heel veel succes! Niet alleen op de aankomende Challenge Cup maar ook in haar verdere toekomst!    

Verder Lezen
Download