Sport in Tilburg
»
»

Sporter in Beeld #11: Ed Lemmers

2e van rechts staat Ed Lemmers in het oranje shirt van het Nederlands Team
28-1-2019 11:04:00
2e van rechts staat Ed Lemmers in het oranje shirt van het Nederlands Team

Sporter in Beeld #11: Ed Lemmers

sporter in beeld

Sporter in beeld In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Ed Lemmers in de spotlights: 35 jaar en sinds 3 jaar American Football speler bij de Tilburg Wolves. En het Nederlands Team!

Hoe ben je bij American Football terecht bent gekomen? Vanwaar deze liefde?

3 jaar geleden besefte ik me dat ik iets moest gaan doen, ik slibde dicht en het was echt nodig dat ik ging bewegen. Ik was op zoek naar een sport die bij me past en via Facebook ben ik bij de Tilburg Wolves terecht gekomen. Op een  zondag ben ik een keertje gaan kijken en ik was meteen verkocht!  

Iedereen kent de sport wel van films, maar de meesten mensen kennen het spelletje niet echt. Het is in Nederland ook relatief onbekende en kleine sport, de competitie opzet bestaat uit maar 16 teams in heel Nederland. Een Eredivisie en Eerste divisie, that's it. 

Het mooie aan deze sport vind ik dat je elkaar allemaal nodig hebt, iedereen heeft z'n eigen taak en is afhankelijk van elkaar. Bij voetbal kan er bijvoorbeeld een heel team om 1 spits gebouwd worden, bij American Football heb je iedereen en elkaar nodig. Zelfs iemand van 160 kilo heb je nodig om tegenstanders te blocken, voor elk profiel is er wel een positie.  

Ook de Football supporters en de sfeer erom heen is heel mooi en respectvol. Op het veld kunnen we elkaar slopen, maar na de wedstrijd handje geven we elkaar een handje en zijn we heel respectvol naar elkaar.  Binnen de sport is de band die je met elkaar hebt enorm hecht , het is echt een 2e familie voor me. Iedereen is welkom bij trainingen, wedstrijden, onze familiedag of ons jaarlijkse gala.    

 

Hoe vaak train je? En hoe combineer je deze topsport met werk?

Ik train 5 à 6 keer per week: op maandag, woensdag en vrijdag train ik met m'n personal coach Riku Toikka bij Elite Performance en daarnaast train ik met het team in de zaal. Elite Performance is een personal gym; ze zijn op afspraak open voor leden al dan niet met personal training.  

Riku is er voor m'n Strength & Conditioning. Hij maakt mijn trainingsschema's, op basis van wat ik in het veld en op mijn positie moet doen. Hij heeft vroeger ook American Football gespeeld - toen hij nog jong en knap was ;-). Zijn trainingen helpen me om sneller, beter, sterker & slimmer te worden en nog verder te komen. Daarnaast stelt hij ook de veldtrainingen op en verzorgt hij m'n eetschema's, het is een compleet pakket. Riku bepaalt heel specifiek mijn trainingsvormen en oefeningen die ik nodig heb.  

Daarnaast trainen we dus buiten en binnen. In het begin van het jaar binnen, omdat we dan een groter risico hebben dat we ons veld niet op mogen in verband met weersomstandigheden. We huren dan een zaal bij de Drieburcht en oefenen we onze plays uit ons playbook. Dat betekent een oefening stapje voor stapje doorlopen, om straks op het veld een play perfect uit te voeren. Ons 1e playboek had 60 plays, nu hebben we een nieuwe die rond de 20 zit. Er is ook een verschil tussen running plays of dat je de bal gaat gooien. Normaal trainen we bij WSJ aan de Centaurusweg 80 in Tilburg, hier is ons thuisveld inclusief goalposts. We zetten de belijning een dag voor de wedstrijd met een aantal spelers en staff leden op het veld.    

 

Waarom denk je dat deze sport in Nederland zo'n kleine sport is?

In America is het echt een show sport, daar zijn wij Nederlanders veel te nuchter voor.  

Veel mensen denken ook dat het een enorm lompe sport is. Als je het op Google opzoekt, zijn de eerste filmpjes die je op Youtube ziet enorm harde hits dat mensen compleet van hun sokken worden geblazen. Dit is natuurlijk niet altijd zo: bij de jeugd wordt er alleen maar getraind getraind getraind, puur op techniek. Als dat er eenmaal inzit, wordt er steeds harder en meer fysiek geoefend.  

Voor veel mensen is het een drempel om deze mooie sport te beoefenen, omdat de spelregels ingewikkeld zijn. Het is ook best lastig te leren als je net begint. Maar als je de regels eenmaal snapt, weet je wat er gaat gebeuren en wordt het mooi en interessant! Wat is mijn taak, welke kant moet ik op en ook niet onbelangrijk: wat doet de tegenstander. Mijn positie is offensive line. Wij staan vooraan, achter ons staat de quarter back. Onze enige taak is om deze speler te beschermen .Tegenover ons staan er ook 4 die deze speler willen pakken.  

(Het volgende filmpje geeft wat meer uitleg over de spelregels:  https://www.afbn.nl/home/doe-mee/is-american-football/ )    

 

Wat is het meest bijzondere moment wat je hebt meegemaakt?

Selectie voor het Nederlands Team is tot nu toe in de sport wel m'n hoogtepunt!  

Er worden selectiekampen gehouden, daar kan iedereen uit naam van je club naar toe. We zijn met 6 man uit Brabant gegaan en allemaal geselecteerd. Super mooi om beloond te worden voor het harde en vele trainen. Ik ben niet vaak thuis: 's ochtends trainen, 's-middags werken , 's avonds trainen, daarnaast heb ik een eigen zaak en werk koopavonden, plus m'n vrouw en 2 kinderen. Het kost allemaal veel tijd. Dus als je dan voor zoiets geselecteerd wordt, is het absoluut een mooie beloning ja. Dat oranje shirt aantrekken, een super mooie eer.  

Voor mezelf is het  uiteraard ook een echte mijlpaal. 3 jaar geleden moest ik een hap lucht pakken  om m'n veters te kunnen strikken, en nu ben ik geselecteerd voor het Nederlands Team! 

Maar dit alles zou nooit mogelijk zijn geweest zonder de steun van m'n vrouw Ilona. Het kost enorm veel tijd, m'n familie is enorm belangrijk en zonder haar zou ik dit absoluut niet kunnen!  

Om meer aandacht te geven aan deze mooi sport, werkt De Tilburg Wolves veel samen met scholen, we doen mee met Try Out Sports en we geven clinics. We zijn ook behoorlijk actief op social media. Zo proberen we steeds meer mensen aan te steken met deze mooie sport en van de sfeer te laten proeven. Het is echt een gave sport, moet je gewoon eens proberen!    

We wensen Ed heel veel succes met zijn American Football carrière.

Verder Lezen