Sport in Tilburg
»
»

Sporter in Beeld #12: Anouk de Bruijn

20-3-2019 13:15:00

Sporter in Beeld #12: Anouk de Bruijn

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Anouk de Bruijn in de spotlights: een zeer sportieve vrouw die roeit, aan yoga doet, 4x per week aan Crossfit doet en houdt van mooie routes op de racefiets. 

Mensen ontmoeten door sporten
"Ik woon nog niet zo lang in Tilburg. Ik kom uit Heerlen en woon sinds afgelopen zomer in Tilburg. Ik voelde me vrij snel thuis in deze stad. En dit komt voor een deel zeker door het sporten. Om mensen te leren kennen ging ik op zoek naar een leuke sport in Tilburg. Ik vind het heerlijk om in de buitenlucht en op het water te zijn en ik roeide wel eens in de sportschool. Zo kwam ik bij roeivereniging TOR uit. Ik had een totaal ander beeld en dacht de eerste keer in een roeiboot; dit krijg ik nooit onder de knie. Bij roeien moet het vanuit je benen komen, maar dit is in het begin erg lastig waarin je het probeert vanuit je armen. Ik heb bij TOR de beginnerscursus gevolgd en heb me daarna bij de vereniging ingeschreven. Nu roei ik op zaterdag- of zondagochtend, zelfs in de winter. Alleen met extreem weer gaat het niet door, dus het is wel eens roeien door weer en wind. Meestal zitten we met vieren in een boot en 1 persoon die stuurt. Een echt gezellige teamsport dus. Ik wil waarschijnlijk wel meer cursussen gaan halen bij het roeien. "

Inspanning en ontspanning
"Naast het roeien ben ik ook vrij snel op zoek gegaan naar een yogaschool in Tilburg. Op het internet zocht ik tussen het grote aanbod, in eerste instantie naar yin yoga. Toen kwam ik uit bij Yogacentrum Tilburg en zag dat het aanbod daar erg groot was. Zo hadden ze ook hot yoga, dat is yoga in een verwarmde ruimte van ongeveer 40 graden Celsius. Daar was ik wel benieuwd naar en ben een lesje gaan volgen. Ik vond het heerlijk om op een inspannende manier te ontspannen. De combinatie van spierkracht en souplesse bij yoga spreekt me erg aan. Je wordt er ook erg soepel van. Daarnaast doe ik ook aan Crossfit. Dit is een vorm van fitness waarbij je in een les met ongeveer 12 deelnemers allerlei verschillende oefeningen doet waarbij gewichtheffen, atletiek en gymnastiek worden gecombineerd. Van conditie trainen tot aan de ringen en touwklimmen. De lessen worden gegeven door ervaren trainers. Ik beoefen deze sport bij Crossfit Club Piushaven. Met deze sport is het een uurtje echt afmatten, maar hierdoor boek je veel vooruitgang. Dat vind ik erg fijn, daarom ben ik van 2x per week naar 3 tot 4x per week gegaan. Het grote verschil tussen Crossfit en yoga is dat ik bij Crossfit echt mijn grenzen verleg. Bij yoga daarentegen is het zo dat als het niet gaat, het simpelweg niet gaat. En het dan ook niet erg is als je een oefening niet uitvoert. Ik vind juist de verschillen tussen de sporten zo leuk en heb dan ook niet echt één favoriete sport."

Discipline en doorzettingsvermogen
"Het beoefenen van al deze sporten kost best wat tijd en vraagt enige discipline. Ik sport ongeveer 6 x per week. Ik heb niet altijd zin om te gaan, maar toch ga ik altijd. En als ik eenmaal ben geweest, ben ik daar ook altijd blij mee. Ik heb altijd een fijn gevoel na het sporten. De Crossfit probeer ik altijd aansluitend op mijn werk te plannen en de yogales volg ik meestal op donderdagavond. Gelukkig zijn er best veel mogelijkheden. In het weekend plan ik mijn wekelijkse roeimomentje. Nu het lekkere weer eraan komt wil ik ook mijn racefiets weer wat vaker gebruiken. In de omgeving schijn je mooie routes te hebben.

Ik ben het ook wel gewend om veel te sporten. Al van jongs af aan heb ik allerlei sporten beoefend, van ballet tot Jiu-Jitsu en van tennis tot fitness. Ik durf daarom ook wel te zeggen dat ik best fanatiek ben. Dit heb je voor Crossfit ook eigenlijk echt wel nodig en je moet ook zeker doorzetten. De oefeningen bij Crossfit lukken vaak echt niet in een keer. Eén keer heb ik zelfs een zwaar gewicht tegen mijn kaak geslingerd. Ik ben snel gaan kijken of al mijn tanden er nog in zaten. Gelukkig is het goed afgelopen en lach ik er nu om. Als je maar blijft trainen, komt het vanzelf goed. Je leert steeds meer en wordt steeds beter!"

Verder Lezen