Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #14: Adam Bailey

16-5-2019 15:05:00

Sporter in beeld #14: Adam Bailey

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Adam Bailey in de spotlights. Hij is fanatiek crossfitter - met een chronische darm-aandoening colitis ulcerosa. Lees hieronder zijn bijzondere en inspirerende verhaal.

Adam is 37 jaar en sport al zijn hele leven; vroeger veel aan hardlopen en veldlopen gedaan en vanaf zijn 17e fitness en bodybuilding -met als ultieme droom om ooit op het podium terecht te komen. Vier jaar geleden is Adam ziek geworden op een zakenreis in China en na maandenlang onderzoek werd er bij Adam colitis ulcerosa vastgesteld: een darmziekte die wordt veroorzaakt door een niet goed functionerend afweersysteem. 

Zwarte periode
Deze periode is een zware en stressvolle tijd geweest. Adam kon niet eten, niet lopen, niet rechtop staan, lag weken aan het infuus in het ziekenhuis en hij is zelfs in quarantaine gezet vanwege een bacterie dreiging. Adam kon het geen plekje geven en belandde in een zware depressie. Uiteindelijk is hij terecht gekomen bij een medisch psycholoog, die hem ook privé enorm heeft geholpen met het verwerken en accepteren van deze ziekte.

CrossFit Nuldertien
Door zijn vriendin Shavania is hij met CrossFit in aanraking gekomen. Tijdens deze zware tijd in het ziekenhuis vertelde ze hem vol enthousiasme allerlei verhalen over haar crossfit box, de groepslessen en groepsactiviteiten. Dat was nieuw voor Adam, hij trainde voorheen altijd solo met bodybuilding. Ze zei: "Als je beter bent, is het misschien wel iets voor je om je te proberen." Van zijn psycholoog moest hij ook een sociale activiteit gaan doen, om uit zijn depressie en isolement te komen. Een jaar geleden is Adam lid geworden bij CrossFit Nuldertien en er ging een wereld voor hem open. Het is een alles-in-één sport: gymnastiek, power lift, hardlopen, klimmen, noem maar op. Het is ook nooit saai, het vraagt heel veel techniek en het mooie ervan vindt hij dat je nooit bent uitgeleerd: "Er is altijd wel een onderdeel waarin je jezelf wilt of kunt verbeteren."

CrossFit combineren met colitis ulcerosa
Na een lange weg van uitproberen van verschillende medicatie heeft Adam uiteindelijk een goed medicijn gevonden. Hierdoor is hij helemaal opgeleefd en kan het crossfit heel goed combineren met zijn ziekte. Helaas blijft Adam door het medicijn bevattelijk voor bacteriën en virussen. Maar hij heeft het er voor over: liever een dagje ziek dan dat alles weer terugkomt zoals vroeger. Hij  weet ook dat dit medicijn geen garantie voor het leven is, maar tegen de tijd dat dit is uitgewerkt, is er hopelijk weer een nieuw middel.

Doorzetter
De ziekte periode noemt Adam als dieptepunt in zijn leven, als hoogtepunt noemt Adam zijn vriendin Shavania die hem enorm heeft gesteund toen hij ziek was en niet zichzelf was. Ze heeft van alles voor hem opgegeven om hem te steunen. Tijdens zijn ziekte maar ook tijdens zijn herstel. Door haar is hij ook weer fit geworden. Hij werd zo fanatiek dat hij zelfs in het ziekenhuis toen hij aan het infuus lag aan het trainen was. Hij probeert met zijn doorzettingsvermogen ook andere atleten te motiveren en stimuleren, die als ze stuk gaan zich nog meer pushen om door te gaan.

Brabant ThrowDown
Dit jaar zijn er twee wedstrijden waar Adam aan meedoet: één in Breda waaraan hij samen met zijn vriendin meedoet en één in Tilburg: de 1e editie van de Brabant ThrowDown op 25 en 26 mei in de Irene Hal in Tilburg. Dit fitness event is voor alle atleten die zijn aangesloten bij een geregistreerde Affiliate CrossFit Box. De organisatie heeft Adam gevraagd om ambassadeur te zijn, je kunt hem op Instagram volgen via #theroadtoBTD en via @adambaileyfit. Kijk voor meer informatie over dit evenement op https://www.brabantthrowdown.nl .


We wensen Adam veel succes met de Brabant ThrowDown! En we hopen dat hij met zijn bijzondere verhaal anderen kan steunen en inspireren.

 

Verder Lezen