Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #15: Tyron Mauritsz

Tyron in actie tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg
13-6-2019 09:18:00
Tyron in actie tijdens Koningsdag 2017 in Tilburg

Sporter in beeld #15: Tyron Mauritsz

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Tyron Mauritsz in de spotlights: een zeer sportieve jongen die bij de Tilburg Wolves speelt en in zijn vrije tijd veel op zijn skateboard staat (én springt).

Passie voor explosieve sporten
Tyron is 12 jaar en zit sinds 2 jaar op American Football. "Al van jongs af aan ben ik fan van deze sport en bekijk ik filmpjes op YouTube. Op een dag zei ik: Mama, ik wil op die sport. Mijn moeder heeft toen contact gezocht met de Tilburg Wolves en we zijn toen naar een open dag gegaan. Ik vond het gelijk super leuk. Samen met het team train ik 2 keer per week op woensdag en zondag. Om de 2 weken spelen we een wedstrijd. Deze wedstrijden zijn door heel Nederland. De sport is hier namelijk niet zo bekend en daarom zijn er niet heel veel verenigingen. Soms zijn we de hele dag weg voor een wedstrijd." Tyron is in het team de running back. De running back behoort tot het aanvallende team en stelt zich op achter de eerste linie. "Mijn specialiteit is denk ik dat ik goed kan rennen. Het liefst speel ik een wedstrijd in de regen. Dan wordt het spel extra explosief. De bal is dan nat, en daardoor is het moeilijk om die te vangen. Dat is een leuke challenge. Ik vind explosieve sporten sowieso leuk."
Dat blijkt, want Tyron zat, voor hij aan American Football deed, op skateles in het Ladybird skatepark in de Spoorzone. "Ik denk dat ik nu ongeveer 5 tot 6 jaar skate. Ik heb geen les meer, maar in mijn vrije tijd sta ik nog steeds graag op mijn board. Helaas kan dat nu al even niet vanwege een blessure. Maar dat is het risico met explosieve sporten, het hoort erbij. Na een blessure ben ik altijd extra gemotiveerd en heb ik weer heel veel zin om op mijn skateboard te staan. "

Tricks en trucks
"In Tilburg heb je leuke plekken om te skaten. Buiten het Ladybird park kun je ook goed skaten op het Pieter Vreedeplein en bij de Schouwburg. Ik kijk heel erg uit naar 21 juni, dan gaat het Spoorpark open. Ik denk dat ik dan elke dag tot 's avonds daar te vinden ben om te skaten. Mijn lievelingstruck is de kickflip. Hier begin ik vaak mee en deze doe ik dan 5 keer. En om af te wisselen doe ik dit dan steeds op een ander obstakel. Het lijkt me echt super vet om een keer naar het buitenland te gaan om te skaten. Barcelona is echt het skate walhalla en ook Parijs is gaaf. Daar komen echte pro's naartoe. Het lijkt me gaaf om een Nederlandse pro te worden. Maar niet alleen in skaten, ik zou ook graag in het Nederlandse team van American Football willen spelen. Of misschien zelfs wel in Engeland of in andere landen waar de sport groot is. Een team wat ik graag op YouTube volg zijn de New York Giants. Een heel goed team, met een fijne sfeer. "

Skaten voor de Koningin
"Een unieke ervaring die ik heb meegemaakt was 2 jaar geleden met Koningsdag 2017. De Koninklijke familie kwam naar Tilburg en ik mocht als onderdeel van het officiële programma vrij skaten in de Spoorzone. Koningin Maxima vroeg 'Hallo, hoe gaat het'? En Alexia was best een tijdje bij het skaten aan het kijken. Super leuk natuurlijk. Maar eigenlijk vind ik alles één grote ervaring. En weet ik dat er nog veel meer mooie ervaringen komen. "

Verder Lezen

Tyron in actie bij Tilburg Wolves

Sportbedrijf Tilburg