Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #16: Ryan Dielemans

Links vooraan: Ryan Dielemans
05-7-2019 10:05:00
Links vooraan: Ryan Dielemans

Sporter in beeld #16: Ryan Dielemans

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Ryan Dielemans in de spotlights. Hij is wereldkampioen taekwondo, actief binnen zijn vereniging Yu-Sin-Kwan en zet zich in voor jongeren in Tilburg-West. Lees hieronder zijn bijzondere verhaal.

Laatbloeier

Pas op 17-jarige leeftijd kwam Ryan met Taekwondo in aanraking; hij liep stage bij electronica-zaak It's Electronics en zijn stagebegeleider Eric van Stralendorff vroeg hem een keertje langs te komen bij Taekwondo Vereniging Yu-Sin-Kwan in Tilburg. Ryan was meteen verkocht. Vanwege zijn studie moest de Tilburger er op 20-jarige leeftijd mee stoppen. Na een pauze van 12 jaar begon het ineens weer te kriebelen en heeft hij de sport weer opgepakt. Ryan noemt het zelf een uit de hand gelopen hobby. Na jaren hard trainen is de Taekwondo-ka in september 2017 in Barneveld wereldkampioen geworden in de Senioren B-klasse -63 kg, leeftijdscategorie 35+.

Maatschappelijk project

Momenteel doet de 37-jarige geboren en getogen Tilburger niet meer mee aan toernooien, maar zet zich vol enthousiasme in voor de jeugd in Tilburg-West. Ook ondersteunt hij hoofdtrainer Eric bij het “Ouder & Kind” project van de vereniging. De bedoeling van dit project is om de kinderen van de bank te krijgen om te gaan sporten en aan hun lichaam/ontwikkeling te werken. Door de hectische levenswijze, Social Media (zoals FaceBook, WhatsApp, etc.), mobiele telefoons en spelcomputers  komen de kinderen bijna niet meer buiten en leven ze hun eigen wereldje. Het “Ouder & Kind” project houdt in dat één van de ouders die graag betrokken willen worden bij hun kinderen gratis mee mogen doen om zo een handje te helpen en hun kind te motiveren.

Voldoening

Bij de kinderen die hulp van de ouders krijgen is duidelijk vooruitgang en motivatie te zien, je ziet de kinderen ook daadwerkelijk opbloeien. Niet alleen op het gebied van zelfvertrouwen en weerbaarheid. Zeker de jeugd vindt het geweldig om samen met hun ouders te trainen. Ryan ziet de binding tussen ouders en kind groeien en ouders raken meer betrokken bij hun kinderen. Het geeft Ryan veel voldoening. "Als de kinderen maar blij zijn, daar doen we het voor. Kinderen die op vroege leeftijd al (te) veel hebben moeten meemaken, hopen we door middel van dit project te laten groeien in hun ontwikkeling". Meerdere kinderen die vroeger het mikpunt van pesterijen waren, hebben nu veel meer zelfvertrouwen. Daardoor kunnen zij nu beter voor zichzelf opkomen en zichzelf verdedigen/uiten. Ryan benadrukt dat Taekwondo een zelfverdedigingssport is; natuurlijk leer je hoe je moet trappen en stoten, maar altijd met het doel om als mens sterker te worden. Het is een respectvolle en mooie sport om te beoefenen.

Nominatie Sportman van het Jaar

Bij de vraag wat het mooiste is wat Ryan heeft meegemaakt, is het antwoord van de Tilburgse Taekwondo-ka niet zijn wereldtitel maar zijn nominatie voor Sportman van het jaar. Ryan vindt de waardering voor hem als sportman belangrijker dan zijn behaalde wereldtitel.

We wensen Ryan veel succes met het beoefenen van zijn sport en het voortzetten van dit project. Ook hopen we dat hij met zijn mooie verhaal anderen kan inspireren!

Verder Lezen

Ryan met zijn wereldtitel

Sportbedrijf Tilburg