Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #17: Bart van Beers

31-7-2019 11:11:00

Sporter in beeld #17: Bart van Beers

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Bart in de spotlights. Hij is 19 jaar en bijna dagelijks te vinden op de bowlingbaan bij Dolfijn 'the place to be'. Daar werd hij dit jaar zelfs Nederlands Kampioen bowlen bij de jeugd (t/m 21 jaar). “Goed kunnen gooien is belangrijk, maar dit is lang niet genoeg. Bowlen is meer een mentaal spelletje.”

Bart is kind aan huis bij de bowlingbaan. Iedereen kent hem, en andersom. Hij voelt zich op zijn gemak daar, en dat is te merken. Misschien dan ook niet gek dat hij hier, in een vertrouwde omgeving, afgelopen jaar Nederlands kampioen bowlen werd. Want dat hij goed kan bowlen staat vast, maar daar win je geen wedstrijden mee. "Het gaat vooral om het mentale aspect. De concentratie is het allerbelangrijkste. Daarmee win je wedstrijden of verlies je ze."

Hoe het begon

Bart ging, toen hij zes jaar was, een keer mee naar de bowlingbaan met de vriend van zijn moeder, die fanatiek bowler is. Bart bleek het niet alleen leuk te vinden, maar hij leerde makkelijk en had talent. Hij mocht aansluiten bij de 8-jarigen en werd lid van de vereniging. Inmiddels is hij 19 en is hij net junior af. Hij zit nu bij de jong senioren en doet nog af en toe wedstrijden mee met junioren en ook al met senioren. “Ik train zo’n vier keer per week, twee of drie uur per dag. Daarnaast ben ik geregeld in het buitenland voor internationale toernooien en EK’s, zo ben ik al in Finland, Duitsland en IJsland geweest. Daar moet je wel wat voor laten. Zeker de laatste jaren. Niet drinken in voorbereiding op toernooien, niet te veel feestjes. Mijn school heeft wel goed meegewerkt. Ik heb de afgelopen twee jaar een topsportstatus gehad, waardoor ik het goed kon combineren.”

Bart deed niet alleen mee aan de toernooien, hij won ook geregeld. In België en Engeland won hij een toernooi en in Tilburg werd Bart dus Nederlands Kampioen in de leeftijd tot 21 jaar. “Op een vertrouwde baan. Dat is wel een voordeel, omdat ik me vertrouwd voel hier en veel train. Maar uiteindelijk is elke wedstrijd een momentopname en moet je wel zo’n goede concentratie hebben. Als de focus er niet is kun je niet winnen, hoe goed je de baan ook kent. Het was wel speciaal omdat er veel mensen voor mij waren en mij aanmoedigden.”

Er worden veel toernooien georganiseerd. “Als je zou willen zou je elk weekend wel mee kunnen doen aan een toernooi. Dat doe ik niet, want je moet het allemaal zelf betalen. Reis, slaapplek, inschrijvingsgeld. Maar het is belangrijk om wel wedstrijden te blijven spelen. Elke wedstrijd telt en levert je punten op. Op basis daarvan wordt er een ranglijst opgesteld. Voor een groot toernooi wordt de top 12 geselecteerd om mee te doen aan voorselecties en trainingen en uiteindelijk mogen de beste 4 spelers namens Nederland meedoen. Je moet dus altijd scherp zijn!”

Mentaal spelletje

Met talent en techniek kom je ver, maar in het bowlen is dit lang niet genoeg. “Bowlen is meer een mentaal spelletje. Goed gooien is belangrijk, maar de focus houden is nog belangrijker. Het zit zo dicht bij elkaar. Je moet elke beurt een strike (het omverwerpen van alle tien pins in de eerste worp) of spare (alle tien pins in twee beurten omverwerpen) gooien om kans te maken op de titel. En het is soms een vies spelletje. Concurrenten proberen je uit je concentratie te halen. Dan roepen ze achter je rug van alles als je een spare moet gooien. Maar na de wedstrijd ben je gewoon weer normaal naar elkaar toe, er is veel respect voor elkaar.”

Toch gebeurt er ook buiten de baan wel eens iets. “Als je op toernooi bent zit je soms 24/7 op elkaars lip. Niet iedereen is je vriend, dus dat maakt het soms wel lastig. Zo stond ik op een toernooi ooit erg goed te gooien en besloten enkele concurrenten om ‘s nachts constant muntjes tegen mijn slaapkamerdeur te gooien. Zo kon ik niet slapen, wat natuurlijk invloed had op mijn concentratie de volgende dag. Nu ben ik ook niet altijd de liefste geweest, ik heb tijdens die toernooien ook streken uitgehaald, maar er zijn grenzen natuurlijk.”

Populariteit bowlen

In Nederland is het bowlen lang niet zo populair als in de Scandinavische landen of Amerika. Maar in die landen is er meer geld beschikbaar voor de sport. In de Scandinavische landen staan ze  ook 3 tot 4 uur per dag op de baan en krijgen ze zelfs les op basisscholen. “Maar in Nederland is er echt wel concurrentie. In Tilburg zijn er bijvoorbeeld al 22 jeugdleden, dat is niet slecht.”
Toch zou het mooi zijn als de sport groter wordt. We stonden er goed voor om bowlen op de Olympische Spelen te krijgen. Helaas is dit niet gelukt. Dat is jammer, want het zou de sport een boost geven. Als er meer mensen de sport gaan beoefenen wordt de concurrentie groter en wordt het niveau ook beter. Toch is het lastig, beaamt ook moeder Jolanda. “Het is niet echt een kijksport. Sponsoren stappen nog niet in. Maar er worden stappen gemaakt. Toevallig is het WK in Las Vegas afgelopen jaar wel uitgezonden op Ziggo.”

Dromen

“Dit jaar was niet mijn topseizoen”, beaamt Bart. “Ik ben dan wel Nederlands Kampioen geworden, maar daarna heb ik wat tijd gepakt voor wat anders, zoals leuke dingen doen met mijn vriendin. Maar ik heb nog wel een doel om me te kwalificeren voor het WK jeugd in Las Vegas. Dat zou een vette ervaring zijn, ik ben nog nooit in Amerika geweest. Dus ik ga daar wel voor trainen."

Op de vraag of hij ook dromen of wensen heeft voor de sport in Tilburg beantwoorde hij: “Ik zou graag meer kansen willen voor mensen die geen geld hebben voor sport. Dat zij ook kennis maken met sporten als bowlen. Ook zou ik graag meer mensen met een beperking aan het bowlen zien. Ik geef wel ooit clinics aan mensen met een beperking, dat vind ik erg leuk om te doen!”

Volgend jaar vindt het jeugd EK Bowlen plaats in Tilburg. “Helaas kan ik niet meer meedoen maar ik kijk er wel naar uit. Ik denk dat landen als Zweden, Finland of Denemarken veel kans maken om te winnen. En wie weet verrast Nederland wel!

Verder Lezen