Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #18: Robin van Riel

25-9-2019 14:12:00

Sporter in beeld #18: Robin van Riel

sporter in beeld

In deze rubriek staan verschillende sporters in Tilburg in de spotlights. Variërend van een voetballer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Deze maand staat Robin van Riel in de spotlights. Robin is 19 jaar en is atleet. Hij is een groot talent en lid bij A.V. Attila. Hij is gespecialiseerd in het hardlopen en is goed op weg om ooit de internationale top te bereiken.

Robin is van kleins af aan al bezig met sport. Hij begon ooit met voetbal bij SC 't Zand in de F10. Na een jaar had hij zichzelf al omhoog gewerkt tot de F1. Daarnaast deed hij via school altijd mee met hardloopwedstrijden zoals de Warandeloop en de Tilburg Ten Miles. Hij merkte dat hij dit leuk vond en dat hij er goed in was. Ook was hij met hardlopen niet afhankelijk van een team. Dit alles gaf de doorslag om op zijn tiende te stoppen met voetbal en te beginnen met atletiek bij A.V. Attila.

Focus op de loopnummers

In de jeugd begin je bij atletiek altijd met de meerkamp. Dat betekent dat je deelneemt aan verschillende onderdelen zoals sprint, verspringen, hoogspringen, lange afstand en kogelstoten. Daarnaast wordt er in de winterperiode aan crosslopen deelgenomen. ''Dit is een goede voorbereiding, omdat je dan al je spiergroepen traint.'' Vanaf zijn 14e heeft Robin de keuze gemaakt om te stoppen met de meerkamp en zichzelf volledig te focussen op het hardlopen, met name de 800 meter, de 1500 meter en de 5000 meter. Nu, 5 jaar later, loopt hij EK's, WK's en NK's in zijn leeftijdscategorie. Ook loopt hij cross wedstrijden, dit is door de bossen, ongeveer 6,5 km. Zijn favoriete en beste onderdeel is de 1500 meter. Dit is ook het onderdeel waarin hij in de finale stond op het WK onder 20 in Tampere (Finland), en het onderdeel waar hij een zilveren medaille haalde op het EK onder 20 in Borås (Zweden).

Alle focus op de Olympische Spelen

Zijn doelen zijn duidelijk. Aansluiting vinden bij de wereldtop en de Olympische Spelen van 2024 en 2028 in Parijs en Los Angeles halen. Hij zal hier dan ook alles voor doen. Tien keer per week trainen, op de fiets, in het krachthonk, sprinttrainingen en duurlopen, niks is te veel. Ook gaat hij regelmatig op trainingsstage in Portugal en is hij een keer in de Verenigde Staten op trainingsstage geweest. Al deze trainingen doet hij, zodat hij die 800, 1500 of 5000 meter weer net iets sneller kan lopen. Bij zo'n strak programma, hoort natuurlijk ook een goede levenswijze. Qua eten let hij vooral op dat hij gewoon gezond blijft eten en genoeg vitamines binnenkrijgt. Ook zorgt hij ervoor dat als hij merkt dat hij niet fit is op een training, hij extra slaap pakt. Daarnaast moet hij ook dingen laten. Hij gaat nooit op stap en hij heeft geen tijd voor werk. Dit is voor hem normaal, dus hij heeft hier geen moeite mee. Bovendien is er echt wel ruimte om leuke dingen te doen, zoals een avondje naar de film of een avondje bowlen.

Topsportopleiding

Robin volgt de opleiding SPECO aan de Johan Cruijff Academy. Dit is een marketingopleiding gericht op sport, speciaal voor topsporters. Mocht er een druk seizoen aankomen, kunnen studenten ervoor kiezen hun studie even stil te zetten en zichzelf volledig te richten op de topsport. Voorafgaande aan de Johan Cruijff Academy, studeerde Robin marketing en sales aan De Rooi Pannen in Tilburg. Hier had hij vooraf aangegeven dat hij op hoog niveau sport en dat hij er soms dus niet kon zijn. Ook daar werd er in zulke situaties altijd met hem meegedacht over een passende oplossing. Iedereen wist hier ook vanaf, dus dit heeft gelukkig nooit voor problemen gezorgd.

It runs in the family

Robin heeft een jonger broertje die het ook goed doet in het hardlopen, namelijk Rick van Riel. Zij stonden samen in de finale op de 1500 meter op het EK onder 20 in Borås afgelopen zomer. Dit was voor de broers uiteraard een bijzonder moment. ''Dat je daar als twee broers in dezelfde finale mag staan, is vrij uniek. Ook is het ontzettend knap van Rick, omdat hij al op zo'n jonge leeftijd met deze groep mee kan.'' Ze trainen per week maar 2 à 3 keer samen. Dit komt omdat ze verschillende schema's hebben.

Team achter Robin

Natuurlijk loopt Robin zelf zijn wedstrijden, maar toch is hij meerdere personen dankbaar. ''Mijn ouders, mijn trainer, mijn vriendin en mijn broertje, zij doen gewoon alles om mij sneller te laten lopen. Mijn ouders brengen me overal heen en ik kan mijn trainer dag en nacht bellen.'' Team Robin van Riel is dus meer dan alleen Robin van Riel.

Het volgende evenement wat hij gaat lopen, als hij zichzelf kwalificeert, is het EK Cross onder 20 in Lissabon op 8 december 2019. Dit word zijn laatste wedstrijd bij de junioren. Wie weet sluit hij dit af met een medaille. Wij wensen hem alvast heel veel succes!

Verder Lezen