Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #21: Manon van Esch

17-12-2019 15:45:00

Sporter in beeld #21: Manon van Esch

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Manon in de spotlights. Zij doet al vanaf dat ze een baby is aan zwemmen. Komend weekend doet ze voor de 6e keer mee aan het ONK korte baan wat in Sportcomplex Drieburcht plaatsvindt. "Dit toernooi betekent veel voor mij, hier train ik al vanaf september naar toe. Alle trainingen en wedstrijden die in de periode voor dit event plaatsvinden staan in het teken van deze wedstrijd." 

Manon zwemt al haar hele leven. "Er is eigenlijk geen moment geweest dat ik niet heb gezwommen in mijn leven. Het begon met babyzwemmen, daarna heb ik mijn A, B en C diploma gehaald waarna ik bij de plaatselijke zwemvereniging ging en aan wedstrijden ging meedoen. Mijn moeder vond het belangrijk dat ik leerde zwemmen, vervolgens vond ik het zo leuk dat ik alleen maar meer en beter wilde worden in zwemmen." Ze haalt veel uit het zwemmen en is gemotiveerd om wedstrijden te blijven zwemmen. "Het racen geeft echt een goed gevoel. Vooral als het lukt wat je in de trainingen oefent, als je net weer iets sneller bent dan de vorige keer of als je sneller bent dan iemand waar je tegenop kijkt. Hierdoor krijg ik elke keer weer een motivatie boost."

Zwemmen en werken

Als je op nationaal niveau mee wil doen kost dat aardig wat tijd. Manon is per week ongeveer 20 uur aan trainen kwijt. Daarnaast is er nog de soms forse reistijd. Ook staan de weekenden waarin ze een wedstrijd heeft helemaal in het teken van het zwemmen. Gelukkig heeft ze een baan gevonden die ze goed met het zwemmen kan combineren.
"Afgelopen jaren was het soms best lastig te combineren met school, beiden waren voor mij erg belangrijk! Vanaf dit seizoen ben ik begonnen met werken, ik heb bewust gekozen voor een baan die aansluit op de trainingstijden zodat ik al mijn trainingen kan halen. Het is geven en nemen, maar ik kan het volhouden omdat ik gewoon ontzettend veel plezier heb in het zwemmen."

Favoriete wedstrijden

Manon begon met wedstrijdzwemmen bij OZC'57 in Oisterwijk en ging op haar 12e naar TRB-RES in Tilburg. Inmiddels heeft ze Tilburg verruild voor Eindhoven en zwemt ze bij PSV zwemmen. "Ik zwem verschillende wedstrijden per seizoen: zo is er de reguliere competitie, er zijn regionale en Nederlandse kampioenschappen, limietwedstrijden, swimcups en ik heb ook af en toe wedstrijden in het buitenland. Als ik zou willen kan ik elk weekend wel een wedstrijd zwemmen. Mijn favoriete wedstrijden zijn de regionale wedstrijden en de Nederlandse kampioenschappen, dit omdat deze erg gezellig zijn en mijn tegenstanders zijn ondertussen vrienden geworden. Mijn favoriete afstanden zijn de 400 vrije slag en de 200 vlinderslag."

ONK korte baan

Van vrijdag 20 tot en met zondag 22 december vindt in Sportcomplex Drieburcht de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan (ONK) plaats. Manon doet alweer voor de 6e keer mee. "Dit toernooi betekent veel voor mij, hier train ik al vanaf september naar toe. Alle trainingen en wedstrijden die in de periode voor dit event plaatsvinden staan in het teken van deze wedstrijd."
Omdat Manon jaren gezwommen heeft bij TRB-RES in Tilburg kent ze het bad goed. "Ik vind het echt super leuk om te zwemmen in Tilburg! Het is een heel fijn bad en ik ken de locatie en organisatie. Zo weet ik waar alles is en weet ik bij wie ik terecht kan als ik vragen heb. Dat zorgt voor minder stress. Ik hoop dat dat een positieve invloed heeft op mijn prestaties. Maar het belangrijkste deel moet ik zelf doen, namelijk hard zwemmen."

Ambities

Net als veel sportende kinderen had Manon vroeger ook de droom om naar de Olympische Spelen te mogen. Maar uiteindelijk heeft ze een andere route bewandeld. Door voor school te kiezen heeft ze minder tijd en energie in het zwemmen gestoken. De Olympische droom is inmiddels bijgesteld naar een realistischere droom. "Ik wil met plezier blijven zwemmen en het beste uit mezelf halen. Door veel motivatie, doorzettingsvermogen en plezier sta ik nu waar ik nu sta. Een individuele podiumplek bij een Nederlands kampioenschap zou de kers op de taart zijn!

Wij wensen Manon heel veel succes tijdens het ONK dit weekend! Via deze link vind je meer informatie over dit zwemevenement.

Verder Lezen