Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #22: Jonah en Tim

20-2-2020 09:16:00

Sporter in beeld #22: Jonah en Tim

sporter in beeld

In deze nieuwe rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staan twee enthousiaste ijshockeyers centraal: Jonah en Tim van de Tilburg Trappers U12. Drie keer in de week trainen ze in het IJssportcentrum en in het weekend reizen ze heel Nederland door voor wedstrijden. “Het mooiste aan ijshockey is de snelheid, en dat het een teamsport is!”

Het is dinsdagmiddag en op het ijs van het ijssportcentrum werken twee jeugdteams van de Tilburg Trappers hun training af, het onder 14 en onder 12 team. Onder fanatiek gecoach van hun trainers worden afwerkoefeningen en partijen gedaan, zo ook door Jonah (11) en Tim (10). Zij spelen allebei bij het U12 team en trainen drie keer per week op het ijs in de magische hal waar ook het eerste van de Trappers hun wedstrijden spelen in de Duitse Oberliga. Een bijzondere omgeving dus, voor spelers van 10, 11 jaar, om hier zo vaak te mogen trainen. Vergelijk het met voetballers van die leeftijd die wekelijks mogen trainen in het Koning Willem II stadion. Als je daar geen extra energie en motivatie van krijgt?
Nadat de training klaar is komen Jonah en Tim met rood, bezweet hoofd van het ijs. Tim zegt meteen enthousiast tegen zijn vader hoe fijn zijn nieuwe ijshockeystick is. Snel kunnen we nog een foto maken, daarna wordt het ijs meteen gedweild zodat even later het volgende team alweer kan trainen. Het ijs in Tilburg is populair..!

Hoe het allemaal begon

Jonah en Tim zijn enkele jaren geleden begonnen met ijshockey. Ze werden enthousiast gemaakt door een bezoek aan de Tilburg Trappers. Bij Jonah was dat drie jaar geleden. “Ik kwam hier al vaak een wedstrijd kijken met mijn vader en op een gegeven moment wilde ik ook op ijshockey. Ik heb toen meegedaan aan een training en mocht terugkomen.” Tim was acht toen hij begon. “Ik ging met mijn vader en opa een keer kijken naar de open dag en toen mocht ik het ijs op. Daarna werd ik uitgenodigd voor een training.”

Veel trainen

Momenteel trainen de jongens drie keer in de week en in het weekend spelen ze een wedstrijd. Tim traint zelfs af en toe nog een keer extra, op woensdag doet hij mee aan een skills training. Tot voor kort combineerde hij het ijshockey nog met voetbal. “Toen moest ik na school meteen door naar de ijssporthal om te ijshockeyen, daarna eten in de auto en toen voetballen.” Dit jaar moest hij een keuze maken tussen de twee sporten en koos voor ijshockey. De reden? “IJshockey gaat veel sneller dan voetbal!”
Jonah zat nog niet op een sport voor hij begon met ijshockeyen. “Ik drumde vooral, maar het leek me ook leuk om op een sport te gaan.” En daar heeft hij geen spijt van. Jonah doet een topsporttraject waardoor hij eerder van school weg mag om te ijshockeyen. Tim wil dit volgend jaar ook doen, en mag nu ook al soms eerder weg.
De wedstrijden zijn door heel Nederland. Soms zelfs in Heerenveen. Ze gaan hier met een kleine bus naar toe. ‘Dat is altijd wel gezellig’, zegt Tim. ‘Vroeger zijn we zelfs ooit met een partybus gegaan, dat was helemaal leuk!’

Dromen

Beide spelers hebben grote dromen: Ze willen heel goed kunnen ijshockeyen en in het eerste van de Tilburg Trappers spelen. Net als Kevin Bruijsten of Danny Stempher, twee spelers die ze heel goed vinden. Tim droomt zelfs nog een beetje verder: “Ik wil misschien wel naar Rusland! Of naar Zweden. Daar is de sport echt groot.”
Op de vraag wat ze het leukste vinden aan de sport antwoorden ze beiden: “de snelheid!” Jonah voegt daar aan toe: “en dat het een teamsport is.” Tim knikt instemmend. Ook vinden ze het leuk om steeds beter te worden. Jonah speelt rechtsvoor en Tim is centrumspeler. Beiden vinden ze dat ze het beste zijn in schieten en schaatsen. Dat laatste hebben ze snel ontwikkeld de afgelopen jaren. Vooral Tim. “Ik kon tot mijn achtste niet eens zonder stoel schaatsen!”

Mooiste momenten

In de paar jaar dat ze ijshockeyen hebben Jonah en Tim al veel mooie dingen meegemaakt. Tim twijfelt welk moment het mooiste was. Hij noemt uiteindelijk het winnen van een internationaal toernooi vorig jaar in Geleen. Ook Jonah beleefde vorig jaar zijn mooiste moment. Hij won toen met het U12 team de Nationale Beker en werd Nederlands Kampioen. “We wonnen de finale tegen Dordrecht. Hoeveel de uitslag was weet ik niet meer, maar dat was wel heel gaaf!" Door deze prestatie mochten ze ook langskomen bij het Tilburgs Sportgala 2019, waar ze ook nog eens de Jeugdsportstimuleringsprijs wonnen.

Ook als supporter hebben ze al mooie momenten meegemaakt. Beiden zijn in het buitenland naar een wedstrijd geweest. Jonah bezocht wedstrijden in Denemarken en Zweden en ook Tim ging in Zweden naar een ijshockeymatch. Die wedstrijd vergeet hij nooit meer. “We gingen naar een wedstrijd van Tampa Bay Lightning, mijn favoriete club. Die speelden tegen een ander Amerikaans team. Er zat toen wel 13.000 man in het stadion! In de pauze was er toen een prijsvraag en ik werd uit die 13.000 man gekozen om mee te doen. En toen won ik ook nog! Ik kreeg een tas met allemaal spullen van Tampa Bay Lightning. Dat was wel heel vet.”

Op de vraag wat hun vrienden ervan vinden dat ze ijshockeyen reageren ze allebei hetzelfde: ‘Ze vinden het wel cool!’ Zo kwamen enkele vrienden van Jonah kijken bij het Nederlands kampioenschap en bij Tim komen vriendjes wel eens naar de training kijken. “En ze hebben allemaal gekeken toen ik bij Zappsport kwam! Ik mocht toen meedoen met het programma 20 tegen 2, waarbij 2 spelers uit het eerste tegen 20 jeugdspelers een wedstrijdje speelden. Dat was heel leuk!”

Nederlands jeugdelftal

De jongens willen zich de komende jaren flink focussen op het ijshockey om hun dromen waar te maken. En ze zijn al een eindje op weg. Allebei zitten ze namelijk in de voorselectie van het nationaal Nederlands jeugdteam. Tim vertelt: “Als je bij de voorselectie zit word je af en toe uitgenodigd om te komen trainen. Als je het tijdens die trainingen goed doet selecteren ze je voor een toernooi.”
Jonah hoopt dat hij een toernooi in Duitsland mag spelen met het nationaal team onder 12 jaar, lichting 2008. Tim wacht nog op het verlossende bericht dat hij naar Frankrijk mag met het nationaal team onder 11, lichting 2009. Een mooi moment om ervaring op te doen en te ruiken aan oranje. En wie weet zien we Jonah en Tim over enkele jaren terug in het eerste van de Trappers!

Wij wensen Jonah en Tim heel veel succes! Dat al hun ijshockeydromen mogen uitkomen!

Verder Lezen