Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #26: Mandy Backx

27-8-2020 14:02:00

Sporter in beeld #26: Mandy Backx

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters in Tilburg. Variërend van een zwemmer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag staat Mandy in de spotlights. Zij roeit inmiddels 9 jaar met heel veel plezier bij TOR. “Best bijzonder, aangezien ik last heb van watervrees!”

Noem een sport op en er is een grote kans dat Mandy (44) deze al ooit heeft beoefend. Voordat ze aan roeien begon, heeft ze aan judo gedaan, fitness, crossfit, aikido, klimmen, squash, hardlopen en zelfs biljarten met haar vader. Het langst deed ze aan turnen, en niet onverdienstelijk. Van haar 4e tot en met 12e heeft ze op hoog niveau geturnd. “Het vele trainen (gemiddeld 12 tot 18 uur per week) heeft toen mooie resultaten opgeleverd, waaronder twee keer Nederlands kampioen, Brabants kampioen, Tilburgs kampioen, district kampioen en clubkampioen.”

Roeien met watervrees

Maar uiteindelijk heeft ze in roeien haar sport gevonden. In oktober 2011 sloot ze zich aan bij de Tilburgse Open Roeivereniging (TOR). Een best opvallende stap, aangezien ze last heeft van watervrees. “Nadat ik moest stoppen met hardlopen door een terugkerende knieblessure was ik op zoek naar een leuke andere sport. Omdat ik al vrij veel sporten had beoefend vond ik het lastig een nieuwe sport te vinden. Roeien was heel kort door mijn hoofd geschoten, maar door mijn watervrees leek me dat geen handige combinatie. Tot drie verschillende mensen in mijn omgeving vroegen of ik roeien had overwogen. Toen heb ik me toch maar ingeschreven voor een proefles. De watervrees bleek geen probleem. Ik heb mij geen seconde angstig gevoeld en was na de proefles helemaal om en al snel verslaafd. Die verslaving is tot op de dag van vandaag niet overgegaan en alleen nog maar erger geworden. Gelukkig is het een gezonde verslaving. Inmiddels ben ik aan mijn 9e roei jaar begonnen en doe het nog steeds met ontzettend veel passie en plezier. Mijn watervrees is er nog steeds, maar gelukkig een stuk minder.”

Knallen met de mannen

Over roeien kan Mandy wel even blijven praten. “Waarom de sport zo leuk is? Het is heerlijk in de buitenlucht, in de natuur! En je kunt het altijd doen, weer of geen weer. Vorst, windkracht 6 of dikke mist nagelaten natuurlijk. Het leukste vind ik om samen met anderen te roeien. Dat is gezelliger. Vooral als je in een vaste ploeg zit. Samen trainen voor wedstrijden, samen groeien om een goede, sterke ploeg te worden. Dan weet je op een gegeven moment wat je aan elkaar hebt. Samen alles geven, lekker varen. En als je dan ook nog wedstrijden wint of in de top 3 eindigt dan kan ik daar enorm van genieten. Maar de weg er naar toe is het allerleukste.”

Mandy doet veel aan wedstrijden mee. “Ik ben een echte wedstrijdroeier. Ik heb wedstrijden en dus doelen nodig om uitdaging te houden. Het beste gevoel is als de boot tijdens de wedstrijd zo lekker loopt dat het weinig moeite kost. Het is dan nog steeds hard werken, maar je zit dan in een soort flow. Ik houd van het fysieke aspect van de sport. Ik mag regelmatig invallen bij de heren wedstrijdploeg bij TOR. Dat is dan helemaal geweldig, je weet dat je dan helemaal tot het uiterste gaat. Lekker knallen, heerlijk!”

Naast het zelf roeien zit Mandy bij wedstrijden ook wel eens op de stuurplek. “Wie denkt dat je dan alleen maar een beetje zit, aan wat stuurtouwtjes trekt en wat zit te schreeuwen heeft het helemaal mis. Het is topsport en je bent echt onderdeel van de ploeg!”

Tweede familie

Roeien is een sociale sport, zowel op het water als op het land. Het bijzondere bij roeien is dat je als vereniging ook gemixed met andere verenigingen mee kan doen aan wedstrijden. Zo leer je veel mensen kennen.
Door het roeien heeft Mandy mooie vriendschappen opgebouwd. “Ik heb er een tweede familie bijgekregen. We zien elkaar ook buiten de roeiclub om. Zo gaan we ieder jaar met hetzelfde groepje dames op buitenlandse roeitrip. Dit jaar stond een trip naar de Vogalonga (een grote roeiregatta) in Venetië op het programma, maar deze kon helaas niet doorgaan. Ik kan niet wachten tot we volgend jaar weer op pad kunnen.”

Hoogtepunten

Mandy kijkt terug op een geweldig jaar. Zo won ze in mei de ringvaartregatta. Een roeimarathon van 100km op één dag. “Ik roeide in een mixed 4 samenstelling, dus met twee vrouwen en twee mannen. Tot onze grote verbazing wonnen we deze marathon, echt heel bijzonder!”
Daarnaast mocht ze bij een volledige mannenploeg als vrouw invallen bij een roeimarathon op het meer van Geneve. “Deze marathon van 160 km was heel zwaar, met heftig weer en hoge golven, maar we zijn uiteindelijk binnen 17 uur gefinished, als zesde. Maar acht van de negentien ploegen zijn gefinished, er zijn zelfs drie boten gezonken. Gelukkig was niemand gewond geraakt.”

Mandy won aardig wat prijzen in 2019. Zo won ze twee blikken (de benaming voor medailles bij het roeien) bij het WK masters in Budapest (het WK voor veteranen vanaf 27 jaar). En ze won vijf blikken bij de Dutch Masters Open in Tilburg. “Super gaaf om voor eigen publiek te winnen!”

Andere mooie evenementen die ze heeft meegemaakt zijn de Basel Head en de Elfsteden roeimarathon. Bij het eerste evenement was ze stuurvrouw in een boot van acht vrouwen uit Nederland en Duitsland. “ Het was een lastig parcours, en daarnaast was het ook een uitdaging om te sturen in het Engels. Maar uiteindelijk zijn we 2e geworden, op maar 2 seconden van de nummer 1. De Elfsteden roeimarathon heb ik samen geroeid met andere verenigingen. Ik was de enige vrouw in de ploeg. Een superleuk evenement, en ik kan nu dus zeggen dat ik een elfstedenkruisje heb!”

Op naar volgend jaar

“Na zo’n topjaar is het lastig om nog doelen te hebben. Het seizoen ligt nu natuurlijk stil vanwege Corona, en zelf ben ik herstellende na een aanrijding. Normaal gesproken ben ik minimaal drie keer in de week, 12 km per training, in de boot te vinden. Nu dus wat minder. Mijn doel is helemaal te herstellen en weer op mijn oude niveau terug te komen!

Namens Sportbedrijf Tilburg: heel veel succes met herstellen en hopelijk nog veel roeiplezier!

 

Verder Lezen