Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #7: Ilias

27-7-2018 12:04:00

Sporter in beeld #7: Ilias

sporter in beeld

In deze rubriek staan verschillende sporters in Tilburg in de spotlights. Variërend van een voetballer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. 

Maak kennis met Ilias, 19 jaar oud en opgegroeid in Tilburg Zuid. Heel zijn leven woont en hangt hij rond in de wijk Groenewoud. Hij heeft op basisschool de Alm gezeten, vervolgens is hij naar het Willem II College gegaan en nu studeert hij aan de Fontys Hogeschool. Maar vooral was hij te vinden op het basketbalveldje in de wijk. Ilias vertelt: "Toen ik heel jong was kwam ik er samen met vriendjes al spelen, toen nog op het oude asfaltveldje. Het was niet een heel veilig veldje, het asfalt was slecht en gevaarlijk, als je viel had je meteen een flinke wond. Er waren af en toe problemen. Ik kan me nog herinneren dat ik als klein jongetje hier wel ooit aan kwam en dat er toen een uitgebrande motor op het veld lag. De restanten lagen er nog, en weken lang lagen er brokken motorolie opgedroogd op het veldje. Dat kwam vaker voor. "   

Liefde voor basketbal 
Vroeger speelde Ilias altijd voetbal, maar op zijn 9e verjaardag kreeg hij een basketbal cadeau. "Ik ben toen in mijn eentje op het veldje gaan spelen. Uiteindelijk ben ik bij basketbalvereniging High Five gaan spelen. In die tijd speelde ik met teamgenoten ook wel ooit op het oude Centre court vlak bij 013 maar ik ben eigenlijk nooit weggegaan van dit veldje. Ik heb hier vrienden gemaakt voor het leven. Mede ook door Buurtsport."   Elke woensdag wordt er door Buurtsport een basketbalactiviteit georganiseerd op 'zijn' basketbalveld. Hij is er altijd aanwezig, samen met een vriendengroep. "Ik vraag vaak extra mensen die dan mee komen doen. Ik werk op het T-Kwadraat in de horeca en daar zag ik ooit een jongen lopen met een basketbal. Dus ik heb hem uitgenodigd. Zo hoop ik meer mensen naar het veldje te halen." Het komt ook voor dat het veldje vol staat als ze aan komen lopen. "Dan staan wat jongere kinderen en ook wat oudere jongens op het veld. Je kunt dan wachten, maar vaak stellen we dan voor om partijen te spelen met alle groepen, gemengd. Zo leer je ook wat nieuwe mensen kennen en het niveau wordt er soms beter van."   

Kracht van sport 
"Vroeger waren er wel ooit ruzietjes in de wijk," vertelt Ilias. "Maar opvallend genoeg nooit op het veld.  Op het veld was iedereen gelijk, ondanks leeftijd of wat dan ook. Hier waren we maten van elkaar. Dat is dan misschien toch de kracht van sport. Soms zijn er hier ook jonge kinderen aan het spelen en die willen dan met mij basketballen. Dat doe ik graag, ik vind het leuk om ze iets te leren. Soms achtervolgen ze me naar het veldje en dan durven ze daar pas te vragen of ze mee mogen doen. Sommigen willen later basketballer worden, vertellen ze me dan. Ik stimuleer ze dan ook om zoveel mogelijk te gaan oefenen en verwijs ze door naar High Five."  

Het nieuwe basketbalveld 
Een van de mooiste herinneringen die Ilias heeft aan het basketbalveld is het hele proces rondom de transformatie van het oude naar het nieuwe veld. "Toen ik 16 was kwamen we samen met Dragan (Buurtsportmedewerker) met het initiatief om het veld wat op te knappen. We hebben toen een filmpje gemaakt voor de gemeente. Eerst hebben we alles geveegd en de baskets van toen geschuurd en geverfd, om een betere uitstraling aan het veld te geven. En om te laten zien wat we er voor over hebben om een beter veld te krijgen. Anthony van de gemeente kwam langs om te kijken naar de status van het veld en met hem hebben we gepraat over hoe een nieuw veld eruit moest komen te zien. Uiteindelijk is besloten dat heel het veld vernieuwd kon worden. En wij mochten onder andere de kleuren kiezen. We kozen voor zwart en rood. Een stoere uitstraling. Nu is het een mooi veld, met goede ondergrond en verstelbare baskets, zodat jong en oud hier kan spelen. Het doel was om een veiliger veld te krijgen en meer kinderen te enthousiasmeren om te gaan buiten spelen en basketballen, en ik denk dat dat wel gelukt is. "

Verder Lezen