Sport in Tilburg
»
»

Sporter in beeld #8: Abdollah Tribak

Foto: Abdollah in actie tijdens het WK in Denemarken. ©Panna House
04-8-2018 03:07:00
Foto: Abdollah in actie tijdens het WK in Denemarken. ©Panna House

Sporter in beeld #8: Abdollah Tribak

sporter in beeld

In deze rubriek staan verschillende sporters in Tilburg in de spotlights. Variërend van een voetballer, schaatser of hockeyer, of juist een deelnemer aan een hardloopevenement in Tilburg. Vandaag maak je kennis met Abdollah, opgegroeid in Tilburg West en 18 jaar oud. Afgelopen weekend werd hij 4e op het wereldkampioenschap pannavoetbal in Denemarken. Hoog tijd dus om kennis te maken met dit talent.

Passie voor straatvoetbal
Abdollah voetbalt al zijn hele leven en heeft altijd bij voormalig voetbalvereniging RKTVV gespeeld. Naast het veldvoetbal, voetbalde hij ook veel op straat. Zo kwam hij ook in contact met Buurtsport. Het straatvoetbal vond Abdollah interessant en op YouTube keek hij veel filmpjes. Vanaf zijn 13e ging hij de trucjes van de filmpjes na doen en vanaf zijn 16e is hij serieus aan het trainen voor het pannavoetbal. Sinds ruim een jaar heeft hij een eigen Instagrampagina met bijna 1800 volgers: @abdollah_eljackson. Panna House, een organisatie uit Denemarken, heeft hem op een gegeven moment gezien en gevraagd wat beeldmateriaal te sturen. Abdollah vertelt: "Ze vonden mijn panna's indrukwekkend en nodigden mij uit voor de kwalificatie van het WK pannavoetbal in Denemarken. Een enorme uitdaging en kans die ik gepakt heb." Abdollah is tijdens het wereldkampioenschap in 2017 geëindigd bij de top 16; de liverondes. Een super knappe prestatie voor deze leeftijd! Het jaar daarop is hij extra gaan trainen. Ook nam hij onder andere deel aan het Nederlands Kampioenschap pannavoetbal waar hij ook nog eens eerste werd. Als voorbereiding op het Wereldkampioenschap 2018 in Denemarken.

D-Day: 18 augustus
Op 18 augustus 2018 was het dan zover: het WK pannavoetbal in Kopenhagen. Maar liefst 130 spelers uit 30 verschillende landen namen deel aan het toernooi. "Ik werd 2 maanden vooraf door de organisatie benaderd en hoefde de kwalificatie dit jaar niet te doen. Hierdoor zat ik gelijk bij de top 32. De eerste wedstrijd won ik en ik ging door naar de top 16. In dat potje stond ik met 3-2 achter en met nog 3 seconden op de klok, wist iedereen al vrijwel zeker dat ik naar huis ging. Geheel onverwachts, maar daardoor extra spectaculair gaf ik een panna in de laatste seconde. Ik won de wedstrijd en was door. Het hele publiek ging los, zo vet. De wedstrijd erna won ik met een golden goal. Toen zat ik bij de laatste 4 van de wereld. Heb tijdens dit duel erg hard gestreden, maar helaas met 3-1 verloren. In de wedstrijd om de 3e of 4e plek moest ik spelen tegen één van de grootste namen uit de straatvoetbalwereld: Jeand Doest. Zo'n grote naam om tegen te spelen, daar genoot ik echt van.  Ik stond met 2-0 voor, maar kreeg toen een panna. Ik vond het daarom ook echt niet erg toen ik verloor, moest zelfs lachen toen ik een panna kreeg. "

De toekomst
"Het Wereldkampioenschap in Kopenhagen was fantastisch. Dat ik op deze leeftijd op zo'n groot toernooi mag spelen. Jongens met miljoenen volgers waar ik tegen opkeek, waren nu ineens mijn concurrenten. Ik ben nog maar net terug uit Denemarken, en krijg veel telefoontjes en berichtjes. Ik ben benieuwd wat de toekomst mij brengt. " Abdollah gaat zeker door met clinics geven. Naast de trucjes, gaat het bij panna ook om discipline en respect. Dit wil hij anderen ook meegeven. "Ik wil laten zien dat fairplay heel belangrijk is. "

Verder Lezen