Sport in Tilburg
»
»

Sporters in beeld #23: Bram en Remco

16-3-2020 14:21:00

Sporters in beeld #23: Bram en Remco

sporter in beeld

In deze rubriek maak je kennis met verschillende sporters uit Tilburg. Vandaag staan twee fanatieke skaters centraal. Bram doet al 21 jaar aan skateboarden en is degene die alles aan elkaar praat tijdens grote skatetoernooien in Nederland. Remco is een groot skateboardtalent en zit bij de Nederlandse talentenselectie. "Door het skateboarden ga je heel anders naar een straat of architectuur kijken. Als je in een nieuwe stad komt dan gaat je brein los, je wordt heel creatief." 

 

Het interview met Bram (30) en Remco (18) vindt 'vanzelfsprekend' plaats in het skatecafe van het Ladybird Skatepark in de Hall of Fame. Eigenlijk gewoon thuis voor de twee mannen, die beiden fanatieke street skateboarders zijn. Bram heeft het park mee opgebouwd jaren geleden en werkt er sindsdien. Tussendoor kan hij altijd even los in de hal. Remco komt hier al vanaf het moment dat hij skate. Hij wordt zelfs door het skatepark gesponsord. "Ik ben hier elke dag te vinden, de hele dag. De enige momenten dat ik hier niet ben is als ik in Den Haag train met de talentenselectie of als ik een wedstrijd heb."  

Hoe het begon

Bram was nog maar een klein jochie toen hij voor het eerst, bij de Emté aan de Besterdring, iemand het stoeprandje op zag 'ollieën'. "Vanaf dat moment wilde ik dat ook. Ik heb toen van mijn vader een skateboard cadeau gehad." Een paar jaar later moest hij kiezen tussen voetbal en skateboarden, en koos voor het skateboarden. "Mijn moeder zei dat ik moest doen wat ik leuk vond. Dat heb ik gedaan, en doe ik nog steeds! Ik heb jarenlang wedstrijden gedaan, maar dat is nu klaar. Maar ik blijf lekker skateboarden wanneer ik wil, zonder druk. En daarna reis ik het hele land door om skatewedstrijden te hosten."

Remco kwam op een latere leeftijd kijken. "Toen ik 11 was zag ik op televisie bij het Jeugdjournaal een stukje over het eerste NK in Tilburg, in 2012. Ik ben toen naar het NK gaan kijken. Daarna was ik verkocht." Al snel bleek dat hij talent had. Dat beaamt ook Bram. "Bij jou zag je al snel dat je aanleg had. En je was al redelijk snel heel gericht met je sport bezig."
Inmiddels heeft Remco meerdere sponsoren, zit hij bij het Nederlands talententeam en reist hij de hele wereld over voor wedstrijden. "Ik heb ooit een wedstrijd gewonnen in Nederland en mocht toen de finale gaan skaten in Texas. Dat was wel heel vet. Dat je veel van de wereld ziet, dat is echt heel leuk aan het skaten."  

Het NK Skateboarden Street 

Dit interview is opgenomen voor de nieuwe richtlijnen van de R.I.V.M. bekend werden. Remco zou deelnemen aan het NK Street wat eind deze maand zou plaats vinden in de Koepelhal. Het toernooi wordt waarschijnlijk verzet naar het najaar.

Remco hoopt dat zijn vele trainingsuren leiden tot mooie resultaten de komende wedstrijden, ook bij het NK. Hij werd vorig jaar 10e bij het nationale kampioenschap. Dit jaar is een podiumplek het doel. Volgens Bram staat hij daar goed voor.
Bram heeft goede herinneringen aan het vorige NK in Tilburg. "Dat was het grootste tot nu toe. Als het nog doorgaat dit jaar verwacht ik dat het weer groter wordt. Door het Urban Playground Festival eromheen te organiseren wordt het voor de bezoeker nog leuker. Maar mensen moeten vooral ook naar het NK zelf komen kijken. Het is een keer wat anders dan een standaard sportwedstrijd. Je moet er echt bij zijn om het te ervaren. De sport, de sfeer, de energie. Het is heel mooi om mee te maken."

Skateboarden Olympisch

Sinds het skateboarden Olympisch is, kun je bij elke wedstrijd kwalificatiepunten halen waarmee je je kunt plaatsen voor de Spelen. Hoe meer punten je tijdens een seizoen haalt, hoe hoger je staat in de ranking. De beste drie vrouwen en mannen van deze ranking gaan uiteindelijk naar de Olympische Spelen. Remco vertelt: "Het is van belang zoveel mogelijk wedstrijden te skaten. Hoe groter en internationaler het event, hoe meer punten er zijn te verdienen. Zo levert 1e worden bij het NK evenveel punten op als dat je 21e wordt bij de Street League, een grote internationale wedstrijd. Iedere skater kiest zijn of haar eigen route om zoveel mogelijk punten binnen te halen. Het is dus best complex."  

Het skateboarden de laatste jaren is professioneler geworden. Met de komst van de Street League is het wedstrijdniveau veranderd. Er wordt op één bepaalde manier gejureerd, en dat maakt het eerlijker. Vroeger had je gewoon momentopnames. Je had anderhalve minuut de tijd om te laten zien wat je kon. Nu zijn het 2 runs van 45 sec en daarna 5 losse trucks en je mag zelf weten waar in het parcours je dat doet en de 4 beste scores tellen dan", vertelt Bram.
Remco vindt deze opzet waar alle wedstrijden hetzelfde format hebben wel fijn, want dan kun je daar gerichter op trainen. "En mijn doel is echt om de Spelen te halen. Nu is dat nog een beetje te vroeg, maar ik hoop er in 2024 te staan."  

Skateboarden groeit

Het skateboarden wordt steeds groter en populairder. Er gaat veel geld in om, voor miljoenen worden spelers gekocht door sponsoren. En de concurrentie groeit. Maar Nederland doet het goed als skateland. Samen met Brazilië, Amerika en Spanje behoort het, volgens Bram, tot de beste landen ter wereld. "Spanje heeft met Barcelona een perfecte skatestad, het heeft een geweldige architectuur voor skateboarders. Alles is van marmer. En Nederland, tja dat zijn gewoon boeren. Wij hebben schijt. We durven en doen."  

Ook Tilburg is aan de weg aan het timmeren als skatestad. Het Ladybird skatepark staat goed bekend en dankzij de burgers is er nu ook een mooi urban park in het Spoorpark. Wel zou Remco graag nog een echt streetpark in Tilburg zien, buiten, dat is er nog niet. Bram: "Wij hebben hier meer een bak. Maar we gaan hier binnenkort verbouwen. Verandering maakt het voor skaters ook leuker, weer iets nieuws. Skaters mogen meedenken over hoe het eruit komt te zien. Samen zetten we iets nieuws neer."

Vrijheid en plezier

Op de vraag wat het mooiste is aan skateboarden antwoorden beide mannen hetzelfde: "De vrijheid". Remco voegt toe: "En de mensen er omheen. Het is zo'n fijne sfeer." Bram vervolgt: "Je kunt altijd gaan. Je hebt alleen een skateboard nodig. En wat ook mooi is, je gaat heel anders naar een straat kijken. Als je in een nieuwe stad komt dan gaat je brein los, je wordt heel creatief."
Beiden concluderen ze: "Plezier staat voorop. Skaten doe je voor de lol, omdat je het leuk vindt. Dus ook aan alle jonge skaters: blijf lekker plezier maken, buiten spelen en veel oefenen. En dan blijft het ook leuk!"

Wil je gave trucs van Bram en Remco zien? Bekijk de videos van Remco en de video van Bram (vanaf minuut 7.57) of bekijk hun instagram pagina's voor vette video's (@remco_erkeland.sb & @bolletje)

Verder Lezen