Sport in Tilburg
»
»

G-sportevenementen in Tilburg

G-sportevenementen in Tilburg

Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat Tilburg en Breda zich kandidaat stellen voor het grootste nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking: de Special Olympics Nationale Spelen in 2024. Mochten de steden dit evenement binnen halen, dan is dit voor Tilburg het grootste G-sportevenement ooit.

De Special Olympics worden tweejaarlijks in juni of juli georganiseerd. Dit jaar vindt het evenement plaats in Den Haag, nadat het vorig jaar vanwege corona niet doorging. Tijdens een lang weekend nemen de atleten het in verschillende sporten tegen elkaar op. Mochten Tilburg en Breda het evenement binnen halen, zullen er in totaal ruim tweeduizend sporters naar de steden afreizen. 

Tilburgse sportwethouder Rolph Dols vertelde tegen het Brabants Dagblad: ,,Het geeft de gehandicaptensport een impuls. Meer sportverenigingen, vrijwilligers, scholen, zorginstellingen en bedrijven zullen zich bewust worden van de mogelijkheden en talenten die deze doelgroep heeft. En van de meerwaarde die sporten heeft voor deelname aan de samenleving.”

Andere evenementen

Mochten de Special Olympics naar Tilburg komen zou dit weliswaar het grootste G-sportevenement zijn wat de stad ooit heeft gehad, maar lang niet het enige. De afgelopen jaren vonden meerdere sportevenementen en wedstrijden plaats voor mensen met een beperking; lichamelijk en geestelijk.

De bekendste is wellicht het G-sportweekend (voorheen G-voetbalweekend) wat al 26 keer is georganiseerd in Tilburg. Dit driedaagse sportevenement voor kinderen en volwassenen met een beperking vindt plaatst op het terrein van Amarant. Doorgaans nemen er zo’n 1000 deelnemers uit heel Nederland deel aan acht verschillende sporten. Ruim 5000 bezoekers komen elk jaar op het evenement af om de deelnemers aan te moedigen.

Ook de grote Tilburgse sportevenementen als de Tilburg Ten Miles en de Warandeloop bieden wedstrijden en activiteiten aan voor mensen met een beperking. Zo kun je bij beide evenementen al jaren meedoen met de wandeltocht. Bij de Ten Miles organiseren ze daarnaast sinds 2018 de TTM4YOU. Onder het motto ‘Doe de Tilburg Ten Miles anders’ kan iedereen die wil wandelend, steppend, in de rolstoel, met kinderwagen, op skeelers of op een andere alternatieve manier meedoen.
Bij de Warandeloop hebben ze al jaren het Special Event, een wedstrijd speciaal voor kinderen en volwassenen met een lichamelijk en/of verstandelijke beperking. Men kan hardlopen, wandelen of meedoen aan de special estafette.

Decathlon Aangepast Sporten plein

In 2018 werd er veel aandacht gegenereerd in Tilburg voor aangepast sporten door middel van het Decathlon Aangepast Sporten plein op het Pieter Vreedeplein. Bezoekers en voorbijgangers konden diverse aangepaste sporten uitproberen, meedoen aan clinics en demonstraties bekijken. Een tiental aangepast sportaanbieders liet zich zien aan Tilburg. Op deze manier werd meer bekendheid gegeven aan het sportaanbod voor mensen met een beperking of chronische aandoening.

Dit plein was een initiatief van Steunpunt Aangepast Sporten Midden-Brabant. Deze regionale organisatie helpt sportaanbieders met een aangepast aanbod en probeert mensen met een beperking aan het bewegen te krijgen. Zij zijn ook betrokken bij de aangepast sportevenementen die in Tilburg plaatsvinden en bij het bid voor de Special Olympics.

Nederlands Kampioenschappen en internationale toernooien

Naast jaarlijkse sportevenementen vinden ook Nederlandse kampioenschappen hun weg naar Tilburg. Atletiekvereniging Attila organiseerde in 2016 en 2020 het ONK Para Atletiek, waar ook Paralympische toppers uit Nederland en buitenland op af kwamen.
Daarnaast stond in 2020 het EK jeugdbowlen gepland in Tilburg, waarbij ook veel aandacht zou komen voor bowlen met een beperking middels side-events. Door corona is dit evenement niet doorgegaan.

Ook in het G-voetbal kent men Tilburg inmiddels. In 2019 werd bij SVG in Tilburg voor het eerst een groot internationaal G-damestoernooi georganiseerd door Special Olympics Europe op verzoek van de UEFA. Meer dan 10 teams uit verschillende landen deden mee aan dit toernooi.

Tilburg weet hoe het grote toernooien organiseert en hoopt ook de Special Olympics binnen te halen. En wie weet komen in de toekomst dan nog meer grote aangepast sportevenementen naar Tilburg toe!

Verder Lezen